Із димком: чому навчив СЕО виробника мінвод малого підприємця-пітмастера

Нещодавно пройшла одна із останніх менторських сесій у конкурсі CEO4U. Втім, її учасникам Маркові Ткачуку та Тарасові Парандію вже є, чим поділитися щодо співпраці

Марко Ткачук очолює IDS Borjomi Ukraine 12 років. IDS Borjomi Ukraine — частина великого міжнародного водного холдингу IDS Borjomi International, що входить в десятку найбільших виробників вод в Європі. Компанія — один із лідерів українського ринку природних мінеральних та питних вод. До цього 7 років Марко працював національним менеджером в Gallina Blanca Ukraine. Випускник Бізнес-школи ЛІМу, у 2013 році посів перше місце в рейтингу "25 найкращих СЕО країни" за версією Forbes. В якості ментора у конкурс CEO4U проекту Unlimit Ukraine Марко прийшов задля того, аби інвестувати свій час і досвід у цікаві та змістовні дискусії. "Я дійсно прагну, щоб у країни було бізнес-майбутнє. А створити його можуть лише молоді люди з сяючими очима, з правильними амбіціями, з бажанням вчитися і чути. Крім того, хочу поділитися своїми знаннями і досвідом, напрацьованими роками, адже не все у світі вимірюється грошима", — розповідав СЕО. Крім того, на його думку, менторство корисне для своєрідної селекції, таким чином можна підготувати для себе чудових фахівців.

У пару Маркові Ткачуку випав бізнес Тараса Парандія із виробництва копченого м"яса "Димне м"ясо". Тарас — справжній ентузіаст своєї справи, для того, щоб знайти цікавий рецепт, він вивчав різноманітні методи коптіння із цілого світу. У конкурс CEO4U проекту Unlimit Ukraine підприємець прийшов, аби отримати поради як налаштувати процес завоювання нових ринків та цілей, коли власник переходить з рівня виконання на рівень делегування, при умові найменшого падіння якості виконаних завдань.

Під час менторської сесії підприємці обмінялися поглядами на розвитки ринку, а такок Тарас подарував Маркові кошик власної продукції. І хоч із моменту зустрічі пройшло не так багато часу, підприємець вже має, чим похвалитися. Редакція попросила обидвох учасників поділитися враженнями від співпраці.

Марко Ткачук, IDS Borjomi Ukraine

Які ви бачите відмінності, коли спілкуєтеся з малим, і коли c великим бізнесом?

Великий бізнес — масштаб, малий — гнучкість, мобільність.

Стратегічні або прикладні завдання ставив перед собою ваш підопічний?

Тарас — дуже амбітний молодий бізнесмен з високим рівнем мотивації, його цікавили більшою мірою прикладні поради практика, але і стратегія у нього також у полі зору.

Як вам здається, чого не вистачає українським підприємцям?

Упевненості в успіху свого бізнесу і підтримки з боку держави.

Що корисного ви почерпнули для себе при спілкуванні з МСБ?

Цікаво було поспілкуватися з новою генерацією підприємців, поділитися досвідом і накопиченими знаннями.

Що необхідно зробити, щоб в нашій країні було більше успішних підприємців?

Створити умови для їх росту і розвитку; дати їм можливість — і не заважати.

Яким було найяскравіше враження від проекту?

Приємно бачити, як у молоді горять очі, і радісно усвідомлювати, що молодому поколінню хочеться щось створювати в своїй країні. Це корисний досвід виходу із зони комфорту, цікавий проект з великим потенціалом

Тарас Парандій, Димне м"ясо

Які корисні інсайти ви отримали в проекті?

Безумовним відкриттям для мене став розгляд власної та аусорсингової дистрибуції, її переваги та доцільність на різних етапах розвитку. Важливо також зазначити математику ціноутворення та стратегії формування відпускної ціни для різного роду каналів продажу.

Чи є вже якийсь результат в бізнесі? Розкажіть про зміни докладно.

Після зустрічі я переглянув канали для масштабування та скоригував свій подальший розвиток, використовуючи чужі відділи продажу, концентруючись на виробництві та даючи заробити дистрибуційним компаніям, в час коли я мінімізую свої трудозатрати. Дана модель дозволить економити на відкритті представництв по країні, що вимагає значних грошових вливань.

Чи переосмислили ви свої завдання і бізнес-задачі після зустрічі з ментором?

Точніше сказати — підкреслив фокус, який лежав на поверхні та завдяки ґрунтовним фактам став очевидним та безспірним.

Який досвід в хотіли б запозичити у великого бізнесу?

Мабуть, системостворюючі інструменти, коли ти з невеликої справи кристалізуєш структуру, яка витримує твій ріст та спонукає його.

Які поради ви можете дати іншим підприємцям?

Сумнівайтеся у своїх твердженнях, робіть їм стрес тести та слухайте відгуки людей з іншим досвідом.

Ваші враження від участі у конкурсі та проекті? Чи братимете участь у інших активностях?

Усі ресурси, які покликані на розширення кола нетворкінга та поглиблення знань приречені на мою уваги, чекайте на мене й надалі:)