НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Наличный курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Індустріальні парки чи кластери. Що краще стимулює інновації?

Україна намагається дати друге дихання індустріальним паркам для стимулювання інновацій. Але чи варто через цей інструмент надавати пільги існуючим підприємствам? І чи можемо ми позичити корисні ідеї в найбільшої економіки Європи?

Минулого тижня в Києві відбувся Перший форум індустріальних парків, під час якого вчергове обговорювались переваги такої форми підтримки інноваційних секторів економіки України та проблеми, з якими стикнулись його учасники.

Індустріальні парки мають понад столітню історію. Перший повноцінний парк виник у 1896 році у Манчестері. З початку 20 століття в парку виготовлялись автомобілі, нафтопродукти, товари текстильної промисловості.

Дослідники виділяють кілька поколінь розвитку індустріальних парків. Перше — до 1970-х років вони складались переважно з виробничих потужностей підприємств. На другому етапі, в період 1975-1985 років, офісні будівлі почали витісняти цехи з індустріальних парків. Третє покоління — з кінця 1980-х років все більше площ стало відводитись під ІТ індустрію. Індустріальні парки останньої, четвертої генерації більше уваги приділяють додатковим консультативним сервісам і публічним просторам на територіях індустріальних парків. Адже тепер вони більше конкурують за інноваційні і сервісні компанії, частка яких в економіці зростає.

Власний досвід

В Україні діяльність індустріальних парків регулюється профільним законом, який схвалено ще у 2012 році. Згідно з ним, в Україні індустріальний парк створюється на строк не менше ніж 30 років. Управляють ними спеціальні керуючі компанії. Перші 12 індустріальних парків були внесені в Реєстр індустріальних парків МЕРТ в 2014 році.

Але залучення великих інвестицій через даний механізм так і не відбулося. Станом на початок жовтня цього року у 28 з 33 існуючих парків не зареєстровано жодного учасника.

Проте ця тема в Україні знов стала актуальною. У вересні в порядок денний Верховної Ради було включено два законопроекти щодо їхньої підтримки — 2554а-д і 2555а-д. В них пропонуються зміни до Податкового і Митного кодексів. Ці законопроекти були ухвалені в першому читанні ще в 2016 році, і цілком ймовірно, що вже цієї осені народні обранці можуть остаточно ухвалити обидва законопроекти. Вони встановлюють ряд пільг, в тому числі безмитний імпорт обладнання і матеріалів для учасників і керуючих компаній новостворених індустріальних парків. Для отримання пільг учасниками індустріальних парків вони мають відповідати наступним умовам:

  • працевлаштувати більше 30 людей з зарплатою вище трьох мінімальних;
  • основною діяльністю має бути переробне виробництво.

В пояснювальній записці до законопроекту 2554а-д наводяться приклади країн, де начебто створення індустріальних парків в ХХ столітті сприяло економічному зростанню — зокрема згадується Китай і Туреччина. Але чи дійсно інвестори обрали ці країни через появу індустріальних парків, або ж головним фактором для них було покращення економічного і політичного клімату в цих країнах? В Україні, згідно з опитуванням інвесторів, проведеним Європейською бізнес асоціацією, корупція і недовіра до судів, а не високі податкові і митні платежі, є перепоною для інвестицій.

До того ж, наукові дослідження показують, що подібну державну підтримку в країнах, що розвиваються, зазвичай отримують не нові галузі, а вже існуючі — через кращі фінансові і організаційні можливості. Тому це ніяк не можна назвати підтримкою інновацій.

Плутанина

В деяких інформаційних повідомленнях ці законопроекти помилково називали "законами на підтримку технопарків". Індустріальні парки, технопарки, наукові парки і бізнес-інкубатори часто плутають, хоча це різні форми сприяння бізнесу.

Інкубатор — це форма допомоги бізнесу на стадії його утворення. Це може бути як виробництво, так і послуги. В Україні є як приватні бізнес-інкубатори, так і невеликі подібні організації при вишах.

Індустріальні парки — це облаштовані майданчики для розміщення промислових підприємств.

Технопарки і наукові парки — це більше про концентрацію наукових знань і фінансових ресурсів задля розвитку інновацій. Саме тому вони тяжіють до університетів та інших наукових установ. В Україні вони також існують. Перелік з 16 таких парків визначено Законом Про спеціальний режим інноваційної діяльності. Ними "опікується" Міністерство освіти та науки (МОН) України. Але не дуже вдало — наприклад, сторінка на сайті МОН, присвячена технопаркам, востаннє оновлювалась в 2010 році, а їх діяльність є забюрократизованою.

В Україні всі ці форми сприяння бізнесу перебувають або в зародковому, або в занедбаному стані і практично не генерують інноваційних рішень. На форумі індустріальних парків можна було почути, що більшість проблем, з якими стикаються керуючі компанії, є подібними до проблем окремих інвесторів: підключення до електромереж, виділення землі, низький рівень правовладдя, нерозуміння своєї ролі місцевими органами влади. А технопаркам і науковим паркам не вистачає, насамперед, самостійності в прийнятті рішень, прозорих механізмів фінансування і кооперації з місцевою владою і бізнес-спільнотою.

Ми вирішили подивитись, яку форму розвитку інновацій обрали в Німеччині — найбільшій економіці ЄС.

Чемпіони середнього класу

Два відомі терміни щодо підприємництва походять з Німеччини:

  • Mittelstand — в перекладі "середній клас" — великий прошарок успішних малих і середніх сімейних фірм, які є скелетом німецької економіки;
  • "Hidden champions" або "Приховані чемпіони" — вузькоспеціалізовані компанії, бренди яких маловідомі широкому загалу, але які займають перші місця в світі за обсягами виробництва певної інноваційної продукції.

На що Україні треба звернути увагу вже зараз, щоб допомогти нашому інноваційному бізнесу стати середнім класом і вирости до рівня "hidden champions"?

З досвіду Німеччини — одним з основних чинників є створення кластерів. Це майданчики для співпраці місцевих гравців — університетів, бізнес-ангелів, стартапів, місцевої влади тощо. Локалізація є важливим принципом кластеру, але головнішим є наявність горизонтальних зв'язків між всіма зацікавленими сторонами.

Втіленням кластеризації є так звані "технопарки", які діють при великих університетах. Завдяки цьому економіка Німеччини є інклюзивною та інноваційною.

Як формуються кластери при університетах в Німеччині?

0 етап. Формування потенціалу. Для цього у студентів має бути усвідомлення, що створити власний продукт — реально. Тому співпраця між бізнесом і університетами як науковими центрами — важлива. Зазвичай у Німеччині воно має форму "студентського консалтингу": місцева компанія приходить до вишу з певною конкретною проблемою; далі група з 5-6 студентів досліджує цю проблему і за декілька місяців намагається її вирішити. Таким чином відбувається колаборація з бізнесом як на рівні університет-підприємство, так і на рівні студент-відділ.

1 етап. Створення інновацій. Типовий "технопарк" при німецькому університеті — це будівля з великою кількістю приміщень, які можуть орендувати студентські команди — як під час, так і після закінчення навчання. Перші півроку оренда є безкоштовною. На цьому етапі розробляється продукт, а технопарк допомагає залучити венчурне фінансування.

2 етап. Формалізація і масштабування. Цей етап може тривати 5-7 років. Орендна плата становить певну частку від ринкової ставки — 50-60%. Стартап починає отримувати визнання і укладає перші комерційні контракти. В цей час "технопарк" надає безкоштовну правову, податкову і організаційну підтримку новоствореній компанії. Додатковою перевагою є зв'язок з університетом. Це підтримує креативну атмосферу, що позитивно впливає на розвиток проекту.

3 етап. Після восьми років пільгової оренди і підтримки з боку "технопарку" бізнес переходить на загальні умови. Орендна плата стає ринковою, і стартап або продовжує співробітництво з "технопарком" — що вигідно обом, або полишає його. Якщо продукт успішний — його або купує велика корпорація, або компанія розвиває його самостійно і стає повноцінним гравцем на ринку.

Яким чином це фінансується? В Німеччині підтримка технопарків відбувається як на національному, так і на федеральному рівні. Кожен технопарк при університеті має групу радників, в яку входять представники вишу, місцеві урядовці і представники бізнесу. Вони і вирішують, хто орендуватиме приміщення за пільговими умовами, і як розподіляти фінансування. Крім того, університети також залучають приватне фінансування.

Кластери вигідні усім: університетам, які мають зв'язок з реальною економікою і можуть передавати знання і розробки; стартапам, які отримують консультування і підтримку для створення власного бізнесу; державі, яка таким чином сприяє інноваційному розвитку економіки і середнього класу; місцевим спільнотам, які утримують в себе креативний клас та інновації.

Крім того, Німеччина саме через "технопарки" заохочує створення нових інноваційних бізнесів.

Ми не говоримо, що створення індустріальних парків в Україні — це погано. Навпаки, вони можуть стати ще однією формою ведення бізнесу і допомагати залучати інвестиції. Але їх основною функцією має стати надання зручного виробничого майданчика для розміщення компаній, які вже вийшли на ринок і не потребують митних і податкових пільг.

Відповідно, ефективніше направляти ресурси держави на створення нових інноваційних компаній і інфраструктури для них. Для запуску цього процесу треба "оживити" теперішні техно- і наукові парки і поєднати їх у вигляді академічно-бізнесових кластерів. Зі свого боку, індустріальні парки, як окрема організаційно-правова форма, мають керуватись бізнес-логікою, обираючи форму співпраці з такими кластерами.

Першими кроками можуть стати лібералізація існуючого законодавства щодо наукових і технопарків: надання кластерам при університетах автономності у прийнятті рішень, розробка прозорих механізмів розподілу державного фінансування і залучення приватного, а також надання консультативної підтримки з боку МЕРТ і МОН всім зацікавленим сторонам: місцевому самоврядуванню, вишам, бізнесу, індустріальним паркам, іноземним інвесторам тощо. Адже основою будь-якого "парку" мають стати горизонтальні зв'язки між місцевими зацікавленими сторонами, а не отримання пільг від держави.