Від паралічу державної влади виграє тільки Росія

Тарас СтецькІв депутат Верховної Ради від «НУ — НС»

СтецькІв депутат Верховної Ради від «НУ — НС»

Персональне протистояння президента і прем’єра, заручниками якого ми є, фактично руйнує українську владу і державу. Суспільство мусить тільки здогадуватися, що лежить в основі такого конфлікту і війни президента і прем’єра. Якби це була суперечка поглядів, ідей та ідеологій, то це було б нормально. А насправді виглядає так, що йде війна образ, війна амбіцій, іде конкуренція перед президентськими виборами. Є велика небезпека того, що осіння сесія знову буде проходити під знаком наростаючого конфлікту двох персон.

Інформація про можливий вихід депутатів з «НУ — НС» цілком реальна. Я думаю, що ті політики і ті сили, які пробували розколоти демократичну коаліцію впродовж цього року, напевне, цих планів не полишили і, напевне, вони володіють інформацією про те, що Конституційний Суд може прийняти рішення і визнати коаліцію недієздатною. Вони справді можуть вивести ще декілька людей зі складу демократичної коаліції та добитися її розвалу.

Розбрат тільки на руку Росії

Я переконаний, що іншої коаліції у цьому парламенті не буде. В такому разі президенту доведеться розпускати парламент, а дострокові вибори для нього будуть фіаско. Чому президент не зупиняє ті деструктивні сили, які є в нього, мені незрозуміло. Ця гра приведе тільки до того, що парламент може бути паралізований, демократична коаліція може бути знищена, але на її місці не постане інша коаліція, тому що в «НУ — НС» не набирається необхідних 37 голосів, щоби піти на інший формат коаліції. Тоді що? Тоді параліч державної влади. А виграє від цього тільки Росія, навіть не Партія регіонів.

Я не знаю, кого конкретно ще збираються вивести з коаліції. Деструктивні сили — це декілька депутатів, що входять до «Єдиного Центру», це їхній патрон Віктор Балога (голова Секретаріату). Подібні сили є і в Партії регіонів, вони плетуть закулісні інтриги для того, щоб розвалити демократичну коаліцію і спробувати створити широку коаліцію за участі Партії регіонів. Найбільш логічним наслідком такої деструктивної діяльності буде розвал української влади як такої. По суті, в країні немає влади, у нас існує боротьба окремих політичних груп між собою. Це не політика, це якась дитяча війна в пісочниці. Люди, які цю війну затіяли, не розуміють, що це не дитячі забавки. Суспільство хоче ефективної влади, наведення порядку, безпеки і добробуту, а деякі політики просто загралися в персональне протистояння.

Авантюризм Ющенка

Якщо буде рішення Конституційного Суду, що коаліція, яка зараз має 225 чоловік, не є чинною, то буде відставка прем’єра. Суд може винести таке рішення. Ми всі прекрасно знаємо, що наш Конституційний Суд є багато в чому залежний, що на суддів можна впливати, і на них впливають. Але Тимошенко залишиться виконуючим обов’язки прем’єра, і відставка нічого не змінить. Люди, які добиваються відставки, думають, що вони, керуючись рішенням суду, відставлять прем’єра, швидко сформують нову коаліцію і виберуть нового прем’єра. Цей план авантюрний і нереалістичний. Партія регіонів ні на кого, крім Януковича, не погодиться.

У президента  інше бачення кандидатури прем’єра. Це ані Тимошенко, ані Янукович. Тому мені незрозуміло, навіщо затіюється ця деструктивна гра. Якби президент цього не хотів, він би дав вказівку Балозі, і всі нападки би припинилися, а парламент би запрацював.