В.о. міністра енергетики Вітренко загубив 170 млн грн у власній декларації — політолог

В.о. міністра енергетики Вітренко загубив 170 млн грн у власній декларації — політолог
Експерт наголосив, що подання недостовірних даних в декларації є порушенням антикорупційного законодавства

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко не задекларував цінні папери на 170 млн грн, які отримав в якості премії від "Нафтогазу". Про це написав політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, Юрій Вітренко не вказав у своїй декларації наявність облігацій внутрішньої державної позики, вартістю 170 млн грн, отриманих наприкінці минулого року, чим фактично порушив законодавство.

"Облігаціям ОВДП на 170 мільйонів не пощастило виринути в декларації: втопились, мабуть. Але нічого: добрі люди не забули і знайшли. Питалися про них навіть на парламентському комітеті. Там же Вітренко розповів, що отримав премію цими облігаціями", — написав Голобуцький.

Експерт наголосив, що подання недостовірних даних в декларації є порушенням антикорупційного законодавства, за яке передбачено покарання.

"Це пряме і відкрите порушення підписаного президентом наприкінці року закону, який мав би заставити чиновників декларувати статки", — наголосив Голобуцький.

Він також зазначив, що приховування чиновником своїх статків не дозволяє йому займати державну посаду, навіть тимчасово виконуючого обов’язки, а тим паче бути призначеним міністром.

"Теоретично, такі "загублені родинні скарби" означають неможливість для Вітренка-джуніора займати посаду навіть в.о. міністра. Але ми живемо в химерних реаліях. Дуже цікаво буде подивитися, як за Вітренка голосуватимуть депутати, які колись були антикорупційними активістами", — написав Голобуцький.

Раніше ЗМІ повідомили, що в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко може втратити право займати державні посади через надання недостовірної інформації в декларації про доходи. Зокрема, в поданій ним електронній декларації немає цінних паперів (ОВДП), які він отримав в якості премії наприкінці 2020 року, вартістю в 170 мільйонів гривень.