В Україні заарештували чотири видобувні підприємства підсанкційних осіб: недоплатили ренту та торгували з РФ

Фото: Офіс генпрокурора
Фото: Офіс генпрокурора

За клопотанням прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу генерального прокурора накладено арешт на корпоративні права чотирьох підприємств-надрокористувачів, власниками яких є особи, що перебувають під санкціями.

Як повідомляють в ОГП, загальна вартість арештованих активів становить понад 13 мільйонів гривень. Слідством встановлено, що ці підприємства займаються торгівлею будівельними матеріалами по всій Україні.

Маючи спеціальні дозволи на користування надрами, вони видобували пісок та граніт на території Житомирської та Київської областей і в подальшому продавали їх підконтрольним товариствам за заниженою вартістю.

Унаслідок цього суму рентної плати за користування надрами було занижено на понад 23 мільйона гривень. Також ці підприємства-надрокористувачі здійснили експорт видобутих корисних копалин до Росії на 62 мільйона гривень.

Процесуальні дії проведено в рамках провадження, що розслідується за частиною 3 статті 209 (відмивання майна, одержаного злочинним шляхом, організованою групою або в особливо великому розмірі) та частиною 3 статті 212 (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу.

Розслідування здійснюють детективи Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки, оперативний супровід – співробітники управління департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції в Київській області. Інші подробиці не повідомляються.

В свою чергу, як згодом повідомили також у БЕБ, аналізуючи рух коштів банківськими рахунками компанії, кінцевим власником яких є громадянин РФ, в бюро встановили, що впродовж 2020-2021 років вони вивели на користь цього росіянина понад 224 мільйона гривень.

Крім того, зазначається, що сума заниження рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин у період з 2018 по 2022 цими компаніями скалала понад 8,7 мільйонів гривень, а податку на прибуток - 7 мільйонів гривень.