Чи потрібні Україні космічні стартапи

Співорганізатор спейс-хакатону ActInSpace Мирослав Василенко — про те, чому космічні хакатони потрібні Україні, і як вони впливають на наше самосприйняття, як космічної держави

"Часові рамки, перед якими ми опинилися, настільки безмежні, а ми живемо, оперуючи секундами, хвилинами, і нам треба передавати інформацію зі швидкістю світла" — саме так говорить Баз Олдрін, один з перших людей, хто став на поверхню Місяця.

Для того щоб здійснити все те, про що він говорить, потрібні технології та люди, які їх створять. Щось ефективніше за змагання і вигадати годі, адже тільки жага до першості підштовхує креативні наукові розуми до дії. Дивно, що українські команди знаходять найкращі рішення лише коли стикаються із гравцями світового рівня. Можливо, це наслідок довгої замкненості і нерозкритий потенціал, або ж відсутність супротивників їх рівня в середині країни.

Міжнародні змагання на прикладі конкурсу NASA SpaceApps Challenge, який проводитиметься вже втретє в Україні, є прикладом успішного об'єднання інженерів, підприємців та фанатів космосу. Учасники хакатону працюють над реальними завданнями NASA, вирішенням яких зараз займаються фахівці космічного агентства. Цей захід проводиться з 2012 року під егідою Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (США), проте в Україні конкурс організовано вперше в 2016 році. Саме тоді наша команда і перемогла на міжнародній арені.

Можна сказати, що команда із 5 осіб, яка виграла та поїхала погостювати в NASA, значної революції не зробить: ніхто не побудує компанію за три дні та не стане астронавтом.

АЛЕ все набагато простіше — інфопростір наповнюється думками про те, що ми не країна третього світу і, якщо вже про те пішло, ми є громадянами Космічної країни.

За законом впливу на власне оточення, щонайменше три людини, знайомі із кожним учасником змагання, зацікавляться технологіями та космічними справами. Тут головне — терпіння.

Але не NASA єдиним. Європа прагне підтримувати космічне полум'я, яке розгорається довкола стартапів сфери aerospace. Це інвестиції, які за 5 років подвояться чи навіть потрояться, не кажучи вже про технології, запозичені для інших сфер життя.  

Цього року Європейське космічне агентство (ESA) та Космічне агентство Франції (CNES) приготували захід не менш амбіційний, ніж наші американські колеги. Хакатон ActInSpace — це безкоштовний захід для всіх, хто натхненний темою підкорення космосу і поліпшення умов життя на Землі. Цей хакатон проводиться щорічно, залучаючи до участі програмістів, фізиків, дизайнерів, представників інших професій, а також студентів і старших школярів.

Завдання для учасників хакатону ESA є реальними завданнями, які стоять перед агентствами європейських країн. У 2018 році основною темою хакатону стане використання big data.

Успішні команди отримують фінанси, менторство і співпрацю з найбільшими корпораціями світу: Airbus, CNES, ZeroG, ESA. Команда-переможець отримає квитки до Французької Ґвіани та параболічний політ в ZeroG.

Захід запланований на 25-26 травня в усіх країнах-учасницях змагання.

Чому це знаково для України? Цього року ми вперше приймаємо ActInSpace вдома, збираючи всі проекти в Києві. І знову ми сподіваємося не на щасливу лампу із Джином, який дасть нам перемогу, а на відчайдушних винахідників, які кинуть виклик новим технологіям. Тут тільки хочеться запросити всіх бажаючих творити до участі, адже ми є те, до чого ми прагнемо.