Декілька лайфгаків, які зроблять ваше життя простішим

Навіщо потрібна сода в холодильнику, як правильно зберігати яйця і як зняти потемніння зі срібла, при цьому не пошкодивши сам виріб
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Прості поради, які мають зробити ваше життя простішим. Таке визначення можна дати лайфгакам (а саме так за новим правописом пишеться це слово), яким рясніє інтернет. Біда в тому, що в гонитві за трафіком ці поради штампувалися майже в промислових масштабах, що не могло не позначитися на їхній якості. В результаті більшість з них — не працюють, а ті, які працюють — роблять це незрозуміло як і чому. І от з останнім я намагаюся розібратися в рамках окремої рубрики на моєму науково-поулярному ютуб-каналі "Клятий раціоналіст". 

У перших двох випусках я намагався знайти наукові пояснення таким порадам як сода в холодильнику, яка допомагає від неприємних запахів (розгадка в хімічній властивості соди — амфотерності), чому вода не допомагає від пекучості перцю (відповідальна за пекучість речовина, капсаїцин, нерозчинний у воді), чому нарізані яблука треба збризнути лимонним соком (це пригнічує активність ферменту поліфенолоксидази, яка змушує яблука темніти).

Також ділився обґрунтуванням лайфгаків щодо уникнення сліз під час чищення цибулі (там цілий набір порад, краще подивіться відео), правильного зберігання яєць (тупим кінцем догори), "порятунок" гіркої кави (допоможе дрібка солі) і таке інше.

У свіжому випуску рубрики я пояснив, які хімічні реакції лежать в основі потемніння срібних виробів та методу їхнього очищення. Виявляється, срібло темнішає через реакцію зі сірковмісними сполуками в повітрі. Внаслідок реакції на поверхні виробів накопичується сульфід срібла. Щоб прибрати його радять вистелити фольгою якусь ємність, додати соду та сіль, залити все окропом та помістити туди потемніле срібло.

Пояснення із формулами можете переглянути у відео, тут скажу лише, що алюміній "витісняє" дорогоцінний метал з сульфіду срібла, внаслідок цього утворюється сульфід алюмінію та срібло. Сода потрібна, щоб прибрати поверхневу плівку з фольги, яка б не дала реакції відбутися. А сіль зберігає баланс зарядів, що теж є важливою умовою для такої реакції. 

Цей лайфгак дозволить не втратити певну кількість срібла, як під час традиційного методу очищення — полірування.

Наступна порада стосується людей, які користуються лаком для нігтів (звичайним лаком, не гелем). Може трапитися, що в потрібний момент під рукою не буде спеціальної рідини для його зняття. Ацетон теж вдома є далеко не в кожного (раніше саме він використовувався у засобах для знаття лаку, але зараз його замінили на менш агресивні до шкіри речовини). Тому ви можете спробувати використати альтернативні засоби — лак для волосся, спрей-антиперспірант, парфум, спиртовий антисептик. Вони всі у своєму складі містять розчинники, тому більш-менш ефективно видалять покриття ваших нігтів. Що найцікавіше — такі ж розчинники є і у власне лаках (щоб вони не засохли просто у флаконі). Тому один із найзручніших способів — нанести трішки лаку на пофарбований ніготь, почекати та стерти все ватним диском (за потреби повторити). 

Детальні розбори та більше порад, можете знайти у відео: