Народний депутат, член партії «Народний союз «Наша Україна» Сергій Бичков: Навряд чи можна говорити про те, що на НСНУ чекає розкол

Обрання В’ячеслава Кириленка головою партії «Народний союз «Наша Україна» – дуже великий аванс. По-перше, він не знає регіональних кадрів. По-друге, він не знає історії створення кожної регіональної організації

того, багато депутатів, які входять до фракції «Наша Україна» мали багато претензій щодо його діяльності. Що ж до мене особисто, то моя парламентська робота не надто залежить від позиції керівництва фракції, але за тими напрямками діяльності, якими я займаюсь, я завжди мав підтримку Кириленка.

Якщо говорити про діяльність Віктора Балоги на посаді голови партії НСНУ, то слід відзначити, що за той час, який був наданий йому на керування радою партії, доцільно було б провести загальнопартійні вибори для того, щоб виділити партійних лідерів. Натомість, жодних партійних заходів за цей період практично не відбувалося.

В регіонах не проводились заходи під егідою НСНУ, які були б зрозумілі для наших виборців. Була повна тиша, й нікого це не цікавило. Тепер же відсутність конкуренції, будь-якої дискусії в партії – це дуже погано для політичної сили.

Серед пропозицій, які можна окреслити для партії НСНУ, я б виділив введення партійних внесків, а також створення партії як реально діючого механізму. Партійні внески дозволять протидіяти «заробітчанам» та «акціонерам» в партії, впливу олігархії.

Дуже багато членів НСНУ привели з собою в партію людей, які розраховували на якісь посади в ній. Розуміння деякими нашими партійцями процесів, що зараз відбуваються в партії, далекі від того, на що очікують ті, хто дійсно знають, як організовувати сучасну європейську партію.

На сьогодні наша партія ще не дозріла до таких змін, й не бачить їх актуальності. Це дуже прикро, й вважаю, що в майбутньому ми побачимо подальше зниження рейтингу довіри до нашої партії і перехід прихильників до «Народної самооборони». Луценко чинить правильно – він працює з народом. Але все ж це збереже перевагу підтримки громадян за демократичними, а не реакційними силами, й це тішить. Все ж, не так важливо, під назвою якої політичної сили будуть гуртуватися прихильники демократичних сил.

Навряд чи можна говорити про те, що на НСНУ чекає розкол. Ті, хто сьогодні хотів протестувати проти процесів, які відбуваються, просто тихо відійдуть з партії. Відомо, що в регіонах є дуже багато заяв людей, які хочуть полишити партію «Народний союз «Наша Україна».

Зараз президент не очолив партію, й це також призведе до певного відтоку з неї. Петро Порошенко намагався переконати Віктора Ющенка очолити НСНУ задля згуртування всієї партії. Його не підтримали, й, очевидно, це була «домашня заготовка» тих, хто готував з’їзд, але нічого страшного в наслідок цього не станеться. Натомість, у Порошенка тепер є резерв для того, щоб очолити фракцію блоку «Наша Україна» у Верховній Раді, після того, як Кириленко зконцентрується на партійних справах.