Експерт з економічних питань Центру Разумкова Василь Юрчишин : Наступного року долар відвоює свої позиції

Курс гривні Національний банк особливо не тримає. Історично так склалося, що Україна прив’язана до долара

світових ринках долар зараз слабшає, однак залишається основною резервною валютою світу, і поки що не видно чинників, які могли б завадити цьому. Більше того, за прогнозами найбільших інвестиційних банків, цього року долар буде трохи слабкуватим і спостерігатимуться певні девальваційні тенденції відносно євро. Але все свідчить про те, що наступного року тенденції повернуться в інший бік. Почнеться поступове відвоювання доларом своїх позицій. Поступово, бо на світових ринках це не буває швидко.

Чинники ослаблення долара — дуже великі американські зовнішньо-торгі-вельні дефіцити, які з наступного року почнуть зменшуватися. До цього можна додати певні кризові явища на ринку нерухомості США, які зменшують привабливість доларових активів. Попри ці суперечності, динаміка росту ВВП в Америці вища, ніж в Євросоюзі. Тобто системного падіння немає.

У цьому контексті переорієнтація гривні з однієї валюти на іншу — не таке легке завдання. А оскільки ми не знаємо майбутньої динамки долару відносно євро, відмовлятися від долару я б нікому не радив сьогодні. Та ревальвація, яка у нас сьогодні є відносно долара, незначна і може бути пов’язана із сезонними явищами. Долар приходить під парламентські вибори.

Попит на євро також зростає, особливо у період відпусток. Нацбанк, хоч і проводить інтервенції, але вони не мають серйозного рівня, бо готівковий ринок особливо ніхто не регулює. Тому попит врівноважується пропозицією на рівні 5 гривень. Особливих ревальваційних тенденцій у курсі гривні я не бачу ще й тому, що Україна також має системні ризики, пов’язані з девальвацією гривні. Цьому сприяють зовнішньо-торгівельний дефіцит, який на кінець року становитиме 5-6 мільярдів гривень.

Виплата соціальних пільг також не сприятиме зміцненню гривні. Тому я б не намагався гратися в якісь ігри, пов’язані з курсом гривні до долару чи євро.

Якщо Нацбанк навіть відмовиться від інтервенцій на ринку, то я не думаю, що гривня впаде донизу, і показник цьому є готівковий ринок, який ніхто не тримає, а він миттєво реагує в настроях населення.

Якщо гривня прив’язана до долара і слабшає стосовно євро, то це добре, бо наші товари будуть легше продаватися в Європі, і є стимул для економіки.

Дехто орієнтується на індекс бігмака, але ми не можемо на основі одного товару, який не відображає купівельну спроможність національної одиниці, переваг і потреб населення, робити висновки про курс — це просто несер-
йозно.