Левко Лук’яненко: Ідейне примирення ветеранів неможливе

Радянська армія — це була армія окупаційна. Мільйони українців воювали в складі російської імперської окупаційної армії. Радянська імперія воювала з імперією німецькою.

примирення вояків УПА і Радянської армії дуже болюче, але я бачу певний вихід. Як цивілізована нація українці повинні поставитися з розумінням і терпінням до людей, які, належачи до тієї самої української нації, відносилися до різних політичних і державних систем. На такій основі можливе примирення.

Ідейне примирення неможливе, і його не треба прагнути. Треба прагнути мирного співіснування, терпимого ставлення один до одного. Помилковим є намагання деяких політиків шукати примирення на основі ідейного зближення. Примирення треба шукати на основі визнання права кожного бути таким, як він був.

Радянська армія — це була армія окупаційна. Мільйони українців воювали в складі російської імперської окупаційної армії. Радянська імперія воювала з імперією німецькою. Російська імперія як загарбник України зміцнювала колоніальне ярмо на шиї української нації. Українці, в тому числі і мій батько, воюючи в колоніальній армії, тим самим збільшували колоніальне ярмо на шиї української нації.

З іншого боку, українська нація складається не лише з людей покірних, але й з людей національно свідомих, які боролися за самостійність України. Такі люди і входили до лав Української повстанської армії.

Нам треба чітко розуміти, хто є продовжувачем якої політичної лінії в історії України. Від татарської навали ХІІІ століття Україна не переставала боротися за відновлення своєї державності. На цьому історичному шляху є і бандерівщина, яка озброїла народ і почала воювати за незалежність України. Це лінія відновлення своєї держави.

Друга лінія. В Україні був окупант, який застосував більшу силу і мобілізовував людей до своєї армії, примушував воювати за свої, а не за українські інтереси. Україна потрапляла під різні окупаційні влади, і кожна з них мобілізовувала українців до своєї армії. Так само мобілізувала комуністична російська імперія мільйони українців, одягнула їх у свої, російські, сірі шинелі та погнала на війну з німецькою імперією. Перемога російської імперії над німецькою означала, що Росія розширила свою територію та посилила ярмо над українською нацією. Тому я співчуваю людям, які воювали і тепер хваляться, що вони перемогли 9 травня 1945 року, бо вони були виховані в умовах тотальної цензури і контролю за мисленням. Вони не знали, хто є Україна, бо її не можна було знати.