Народний депутат ІІІ-V скликання Геннадій Удовенко: "На початку 90-х у мене була пенсія в розмірі 3-5 доларів"

Народний депутат ІІІ-V скликання, міністр закордонних справ у 1994-1998 роках.

депутат ІІІ-V скликання, міністр закордонних справ у 1994-1998 роках.

Зараз наша Верховна Рада і уряд ніяк не вгамуються з Пенсійним фондом. Так не можна. У людей має бути чітке бачення того, яку пенсію вони будуть отримувати. І це вже не повинно мінятися. Якщо ж порівнювати пенсію, яку отримує звичайний громадянин і народний депутат, то це буде дуже велика і невиправдана різниця. Має бути проведена пенсійна реформа. На жаль, ми за 17 років незалежності не спромоглися провести пенсійну реформу, яка б задовольняла всі прошарки населення України.

Чесно кажучи, не хотів би, щоби мою пенсію відміняли.  Але у принципі, слід заробітну плату і пенсії народним депутатам і міністрам приводити у відповідність з фінансовими можливостями нашої держави. Треба уникати такого великого розриву між середньою пенсією і тією, яку отримують народні депутати і міністри. Але водночас ця категорія людей повинна бути забезпечена таким чином, щоб вони могли виконувати свої депутатські чи міністерські функції і повноваження і не шукати десь іще додаткових прибутків.

Я пережив дуже багато потрясінь щодо призначення пенсії. Після того як я повернувся з тривалого відрядження представником України до ООН, я вже був пенсійного віку. Мене на роботу в Міністерство закордонних справ не взяли, і я оформив пенсію. Тоді мені призначили 2600 купонів, це приблизно 3-5 доларів. І я мусив повернутися на дипломатичну роботу. На сьогоднішній день отримую депутатську пенсію.

Щодо розміру депутатських пенсій, тут не можна назвати якусь одну цифру. Немає однакових пенсій, бо це залежить і від стажу, і від займаної позиції, і різниця дуже велика. Хоча я читав, що і Кравчук, і Кучма отримують пенсію як народні депутати, бо пенсія народного депутата вища навіть, ніж у президента України. Розмір же своєї пенсії я не розголошую, бо ще хочу звернутися до Пенсійного фонду з проханням уточнити деякі моменти в моїй біографії, щоб був більший виробничий стаж. Тож моя пенсія ще не остаточна.