Редактор “ДЕЛО” Роман Дорош: Замість 226-го Луценко став першим

Ще перед першим президентським указом про розпуск парламенту Юрій Луценко в голос усім заявляв, що у разі об’єднання усіх демократичних сил готовий у цьому списку посісти 226-е місце

коли справді дійшло до суті та вибори стали невідворотними, пан Луценко заговорив вже по-іншому. Колишній міністр МВС чи, можливо, його оточення захотів значно більше.

І «Самооборона» пана Луценка піде на вибори самотужки. На щастя, як в самій «Самообороні», так і в «Українській правиці» зрозуміли, чим може для них закінчитися це роздрібнення.

Вибори 2006 року показали, що воно ні до чого доброго не приводить. Отож «Наша Україна», «Самооборона», «Українська правиця» та ще кілька дрібніших партій таки створили мегаблок «Наша Україна — Народна Самооборона». Чимала заслуга у цьому президента Віктора Ющенка та шефа його Секретаріату Віктора Балоги. Мабуть, два Віктори зрозуміли, що у наступному парламенті сама «Наша Україна» може стати аутсайдером.

Мабуть, Віктор Ющенко добре пам’ятає, чим закінчилась його нерішучість під час створення «помаранчевої» коаліції. Тішить і той факт, що і пан Івченко зрозумів (чи то йому помогли зрозуміти), це уже не має значення. Зрозуміло одне: його присутність у новому блоці не додала б додаткових голосів.

Ну і зрештою «любі друзі» відійшли на другорядні позиції, давши дорогу молодим. Хочеться вірити, що представники мегаблоку у подальшому не будуть сваритися за посади і таке інше. Бо якщо і далі «помаранчеві» наступатимуть на ті ж граблі, їм вже більше ніхто і ніколи не повірить.