Заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов: Ціна на газ переглядатиметься

Президентські вибори в Туркменістані відбулися за сценарієм, підготованим ниніш-ньою тимчасовою адміністрацією країни. Навряд чи можна говорити про якісь несподіванки.

Туркменістані опозиція маргіналізована. У тому вигляді, в якому вона існує зараз, вона не має перспектив. Прямої загрози для правлячої еліти Туркменістану ця опозиція не представляє. Однак в таких специфічних країнах, як Туркменістан, завжди має місце гіпертрофована підозрілість до будь-яких критиків. А тому тимчасова адміністрація Туркменістану, чий представник Гурбангули Бердимухамедов, очевидно, стане новим президентом, дуже жорстко відреагувала на нещодавню появу туркменських опозиціонерів в Києві. Зараз цей інцидент вже вичерпано, однак певний осад, звичайно, залишився.

Навряд чи випадок з опозицією вплине на позиції сторін в українсько-туркменських відносинах щодо газу. Зовсім інші фактори будуть впливати на майбутні газові домовленості. Зараз дуже важко спрогнозувати, стратегія яких акторів цього ринку буде виграшною. Можна очікувати деякого підсилення позицій Росії й, відповідно, погіршення позицій України. Однак є ознаки того, що новий президент Туркменістану буде намагатися встановити кращі стосунки з Заходом, ніж були у Ніязова, й Захід докладає до цього досить суттєвих зусиль. За такого варіанту розвитку подій ситуація може кардинально змінитися. Може бути реанімований план будівництва Транскаспійського газогону. Й, можливо, Україна виграє від цього. Тут все буде залежати від конфігурації, яка складеться внаслідок таких змін. Теоретично Україна має шанс виграти від здійснення Транскаспійського проекту, однак поки що маємо реальність, за якої діє фактично один газогін, по якому постачається майже весь туркменський газ через російську територію.

І дипломати, і міжнародні експерти визнають, що газові домовленості будуть змінюватися, й цілком вірогідною є можливість збільшення ціни на газ в результаті зміни схем, за якими ми зараз працюємо. Багато буде залежати від того, яку позицію займатиме газова компанія «Копетдаг Енерджі», яка де-факто належить сину покійного Туркменбаші — Мурату Ніязову. Загалом ситуацію визначатиме те, наскільки активно будуть працювати всі сторони даних відносин, в тому числі й Україна. Зокрема, важливим питанням для України є те, чи зможе вона відновити прямий контракт з Туркменістаном, без посередників. Це був би великий прорив для нашої держави порівняно з тим, що є зараз, хоча насправді це було б лише повернення до ситуації 2003 року.