РФ погрожує зірвати "зернову угоду" якщо ЄС не усуне перешкоди для російського експорту

росія, зернова угода, єс
Москва може обійти "зернову угоду"

Росія попередила Захід що якщо перешкоди для її експорту зерна та добрив не будуть усунені, то Україна буде змушена експортувати зерно наземним транспортом, а Москва працюватиме поза межами знакової угоди з експорту зерна за посередництва ООН.

Хоча в ЄС не накладали санкцій на російський експорт продовольства та добрив, у Кремлі заявили, що вони скомпрометовані перешкодами, такими як страхування та інші платежі, які на думку РФ, необхідно усунути, пише Reuters.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що якщо у Європи немає бажання чесно підійти до того, що пропонував і так наполегливо пропагував Антоніу Гутерріш, то транспортування продукції з України буде по суші, залізницею, і річками.

Він наголосив, що якщо Захід і надалі відмовлятиметься усунути перешкоди для російського експорту, Москва обійде "зернову угоду".

Видання повідомляє, що Росія неодноразово заявляла, що будь-яке подальше продовження зернової угоди вимагатиме від Заходу виконання низки її вимог, включаючи відновлення підключення Російського сільськогосподарського банку (Россельхозбанку) до платіжної системи SWIFT.

"Зернова угода", вперше підписана Росією, Україною, Туреччиною та ООН у липні минулого року та двічі подовжена, дозволяє експортувати продовольство та добрива, включаючи аміак, з українських чорноморських портів Одеса, Чорноморськ, Південний.