Лучшие банки Украины 2022 по версии Delo.ua и журнала "Топ-100. Рейтинги крупнейших"

Лучшие банки Украины 2022 по версии Delo.ua и журнала "Топ-100. Рейтинги крупнейших"

Delo.ua и журнал «ТОП-100. Рейтинги самых крупных» определили лучшие банки Украины по итогам 2022 года. Деятельность финучреждений была оценена по разным направлениям банковских услуг: кредиты бизнеса и населению, депозиты, банковские карты, онлайн банкинг. Важно, что итоговая позиция банка зависела от двух факторов: суммы оценок финансовых экспертов, полученных путем независимого анкетирования и результатов открытого онлайн голосования аудитории Delo.ua, которое длилось в течение декабря 2022-го — февраля 2023-го. В ходе оценки банков мы учитывали динамику показателей банков по отдельному виду деятельности, соотношение качества и цены услуг, удобство и доступность продуктов и сервисов, наличие или отсутствие заметного количества негативных отзывов, информационный фон вокруг банков и их активность по отдельным направлениям деятельности.

Богдан Данилишин, экономист, член Совета НБУ

Андрей Шевчишин, эксперт, финансовый аналитик

 Елена Коробкова, исполнительный директор НАБУ

Евгений Дубогрыз, эксперт по банкам и банковскому надзору, Case Украина 

Андрей Дубас, президент АУБ

Номинация №1 "Банки з найкращими умовами для розміщення депозитів" Номинация №2 "Банки з найкращими умовами для споживчого кредитування" Номинация №3 "Банки з найкращими картковими продуктами" Номинация №4 "Банки з найліпшими кредитними умовами для МСБ та корпоративного сектору" Номинация №5 "Банки з найкращими сервісами онлайн та мобільного банкінгу"
БАНКИ З НАЙКРАЩИМИ УМОВАМИ ДЛЯ РОЗМІЩЕННЯ ДЕПОЗИТІВ
ПриватБанк
Категория:
ПриватБанк

Дата заснування: 1992

Кількість вкладників-фізосіб: 23,9 млн

Кошти фізосіб: 333,94 млрд грн на 01.12.2022

ПриватБанк багато років залишається лідером депозитного ринку як найбільший роздрібний банк України. Українцям давно відомі програми «Скарбничка», «Приват-вклад», «Стандарт» та інші. У 2022 році після відповідного рішення НБУ банк оперативно надав клієнтам можливість купувати безготівкову валюту за умови розміщення на депозиті. Причому депозит, зокрема й валютний, можна розмістити через застосунок «Приват24» за лічені хвилини.    

Окрему увагу привертає спеціальна програма заощаджень «Слава героям», де ефективна ставка становить 14%. Програма призначена для військових. Поповнити рахунок чи зняти гроші з вкладу можна будь-коли (без закриття рахунку) та втрати відсотків, а керувати вкладом можна зі свого мобільного через «Приват24», коли є інтернет.

Загалом за 2022 рік депозити та кошти населення у ПриватБанку збільшилися на 48%, або на 107,7 млрд. грн.

ПУМБ
Категория:
ПУМБ

Дата заснування: 1991

Кількість вкладників-фізосіб: 2,5 млн

Кошти фізосіб: 38,05 млрд грн  на 01.12.2022


 

ПУМБ — надійний банк для збереження заощаджень. Попри війну він продовжує виконувати усі взяті на себе зобов’язання, зокрема як банк-агент ФГВФО. Так, 2022 року ПУМБ виплатив понад 715 млн українцям-вкладникам банків-банкрутів. А 83% клієнтів-фізосіб банку продовжили свої депозити. У січні 2023-го агенція «Кредит-Рейтинг» підтвердив рейтинг надійності банківських вкладів банку на рівні «5» (найвища надійність).


 

У ПУМБ ставки за депозитами у гривні вищі за середньоринкові. Так, ставки за гривневими депозитами становлять: до 15% річних для «Дохідного», до 13,5% річних для «Накопичувального» та до 6% річних для «Вільного» депозиту. Депозити можна відкрити як у відділенні, так і у застосунку «ПУМБ Online». 


 

Восени 2022-го ПУМБ долучився до збирання коштів на морські дрони та закупив 50 браслетів «Азовсталь. Символ незламності». Аби відзначити незламність клієнтів банка, ПУМБ розіграв браслети серед усіх своїх вкладників, які під час акції (з 28 листопада до 30 грудня) відкрили депозит «Сталевий» на суму від 10 тис. грн. Депозит «Сталевий» із прибутковістю до 16% можна було відкрити як онлайн у «ПУМБ Online», так і у відділеннях банку у період з 7 листопада до 30 грудня 2022 року.

Sense (Альфа Банк Україна)
Категория:
Sense (Альфа Банк Україна)

Дата заснування: 1992

Кількість вкладників-фізосіб: понад 3 млн

Кошти фізосіб: 42,98 млрд грн на 01.12.2022

Sense Bank є одним із найбільших українських комерційних банків з міжнародним капіталом. З 2001 до 2022 року вів діяльність під брендом «Альфа-Банк Україна». У 2022 році правління установи вирішило відмовитися від цього бренду і продовжити роботу як Сенс Банк (Sense Bank).

Sense Bank пропонує конкурентні ставки у гривні і середні в інвалюті. Деякі європейські та держбанки надають більші відсотки. Наприклад, у клієнтів є кілька можливостей покласти гроші на депозит за такими програмами:

  • «Прибутковий» — з найвищою відсотковою ставкою. Залучається на 3, 6, 12, 18 і 24 місяці з поповненням. Виплата щомісяця або капіталізація.
  • «Дохідний сейф» — безстроковий, із щомісячною капіталізацією, поповненням та зняттям коштів без втрат.
  • «Ощадний» — безстроковий, із щомісячною капіталізацією, поповненням та зняттям коштів без втрат, передбачає бонус до ставки.
  • «Мобільний» — на 7, 14 або 29 днів з виплатою наприкінці терміну.
Таскомбанк
Категория:
Таскомбанк

Дата заснування: 1991

Кількість вкладників-фізосіб: 850 тис.

Кошти фізосіб: 10,9 млрд грн на 01.12.2022

ТАСкомбанк давно є активним учасником депозитного ринку і за минулі роки встиг розвинути лінійку депозитних продуктів на будь-який смак. Якщо клієнт бажає отримати найвищу дохідність, то має класти кошти на депозит «Стабільний». Виплата відбуватиметься наприкінці дії або щомісяця, а ставка може сягати 16% річних у гривні. 

Є ще інший варіант — «Ощадний рахунок» — безстроковий, із можливістю поповнення і вільним зняттям, виплатою щомісяця із капіталізацією. Ставка за цим депозитом становить з урахуванням капіталізації відсотків понад 4%. Тобто «Ощадний рахунок» пропонує нижчі відсотки з вільним доступом до коштів.

Варто також згадати, що напередодні новорічних свят банк розпочав акцію «Свято депозитних відсотків», у межах якої всі вкладники можуть збільшити відсоткову ставку за розміщенні кожного нового депозиту до 17% річних або отримати спеціальну акційну ставку — 20,23% річних у гривні.

Південний
Категория:
Південний

Дата заснування: 1993

Кількість клієнтів: 720 тис.

Кошти фізосіб: 11,4 млрд грн на 01.12.2022

Сьогодні «Південний» лишається одним із найбільших комерційних банків з українським капіталом на вітчизняному фінансовому ринку. Він пропонує кілька програм: «Прибутковий плюс» — з виплатою щомісяця, поповненням на 3, 6 і 13 місяців та «Мобільний депозит» — безстроковий, з поповненням і вільним зняттям. Ефективні ставки депозитів на суму 100 тис. грн становлять 15% і 5,1% відповідно.

Банк регулярно переглядає умови депозитних програм, щоб зробити їх більш вигідними для вкладників. Так, 1 листопада 2022 року збільшилися відсоткові ставки за строковим вкладом фізичних осіб «Прибутковий плюс» у гривні. А від 20 жовтня 2022-го діє оновлена депозитна програма за вкладом «Класичний онлайн» для юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців. В оновленій програмі додана можливість розміщення короткострокових вкладів онлайн.

З 22 лютого 2023 року у банку «Південний» діє нова депозитна програма — вклад «Заставний плюс». Її особливість у тому, що оформляється для клієнтів-фізосіб лише як забезпечення за кредитом та p гарантією юридичної особи або фізособи-підприємця.

БАНКИ З НАЙКРАЩИМИ УМОВАМИ ДЛЯ СПОЖИВЧОГО КРЕДИТУВАННЯ
Sense (Альфа Банк Україна)
Категория:
Sense (Альфа Банк Україна)

Дата заснування: 1992 рік.

Портфель кредитів фізособам і ФОП:  31 млрд грн на 01.12.2022 р.

Sense Bank обслуговує понад 3 млн фізичних осіб та 82 тис. ФОПів і традиційно активно надає фізособам кредит готівкою. Проте минулого року найголовнішим викликом було зберегти клієнтську базу, людей, що опинилися через війну у важкій ситуації. Тож банк довів, що здатен гнучко працювати з позичальниками. Загалом за минулий рік 66 тисяч клієнтів скористалися програмою 80/20, яка допомогла їм закрити кредити на кращих умовах. Понад 100 тисяч клієнтів зробили вибір на користь програми реструктуризації від Sense Bank, що здатна полегшити щомісячне кредитне навантаження на особистий бюджет. Скористатись реструктуризацією від Альфа-Банку Україна можуть клієнти з прострочкою і заборгованістю за кредитом готівкою чи кредитною карткою від 10 тис. грн. При цьому термін до повного погашення заборгованості має бути більше, ніж 3 місяці.

Сьогодні банк пропонує широку лінійку кредитних продуктів: кредит готівкою на суму до 100 тис грн на строк до 48 міс.; споживчі кредит на товари та послуги на суму до 50 тис. грн. на строк до 24 міс. і карткові кредитні продукти. 

ПриватБанк
Категория:
ПриватБанк

Дата заснування: 1992 року.

Портфель кредитів фізособам і ФОП: 69,79 млрд. грн на 01.12.2022 р.

ПриватБанк має найбільший портфель кредитів фізособам та ФОП на ринку.  Протягом 2022 року новими клієнтами банку стали понад 150 тисяч громадян. Дбаючи про своїх клієнтів в умовах нестабільності, банк минулого року тимчасово запроваджував кредитні канікули та скасовував відсотки по кредитах на картках. Проте згодом ПриватБанк почав процес відновлення кредитних програм та кредитних лімітів по карткам і сьогодні клієнти банку вже можуть скористатися довоєними можливостями кредитних програм банку. Для покриття підвищених кредитних ризиків за умов війни, у 2022 році ПриватБанк сформував резервів на суму понад 14,5 млрд грн. 

Наразі можна скористатися кредитом готівкою, оплатою частинами або миттєвою розстрочкою на суму до 300 тис. А максимальний кредитний ліміт за карткою "Універсальна", складає 200 тис. грн з пільговим періодом до 55 днів без переплат.

ПУМБ
Категория:
ПУМБ

Дата заснування: 1991 рік.

Портфель кредитів фізособам і ФОП: 19,25 млрд грн на 01.12.2022 р.

На початку повномасштабного вторгнення ПУМБ запровадив кредитні канікули для власників всіх кредитних продуктів, які діяли до вересня 2022 року. У вересні банк запропонував клієнтам новий кредитний продукт – кредитну картку всеМОЖУ Онлайн.

Ця всеМОЖУ Онлайн від ПУМБ –  нова кредитна картка з перевагами: пільговий період до 62 днів на всі типи операцій, комісія за зняття та перекази кредитних коштів становить лише 2,99%, поповнення мобільного рахунку та сплата за комунальні послуги у додатку ПУМБ Онлайн – без комісії. Відсоткова ставка по завершенню пільгового періоду становить 2,99% на місяць.

Універсал банк (monobank)
Категория:
Універсал банк (monobank)

Дата заснування: Універсал Банк – 1994 рік, monobank як роздрібний продукт Універсал Банку – 2017-й.

Портфель кредитів фізособам і ФОП: 26,48 млрд грн на 01.12.2022 р.

У перший день війни, 24 лютого, monobank тимчасово призупинив розрахунки коштом кредитних засобів. Кредитним лімітом користуватись стало неможливим. Втім, у прес-службі фінустанови попросили зберігати спокій і не піддаватись паніці. Банк активно шукав рішення у складній ситуації і з 1 квітня минулого року знизив ставку по всіх кредитних продуктах до 1,6% на місяць. Повернутись до стандартних умов кредитування й відновити довоєні ставки банк зміг 1 серпня минулого року.

Наразі у monobank кредитний ліміт по картці становить до 100 тис. грн. з пільговим періодом 62 дні, а відсоткова ставка: 3,1% на місяць за карткою (нараховується на максимальну заборгованість на день, за умови її непогашення в повному обсязі в пільговий період, за кожний день з моменту виникнення заборгованості); 1,9% за Розстрочкою та Кредитом готівкою (на кредиті, відкриті до 1 серпня, пільговий тариф збережеться до кінця дії договору).

Південний
Категория:
Південний

Дата заснування: 1993 рік.

Портфель кредитів фізособам і ФОП: 343 млн грн на 01.12.2022 р.

З 24 лютого минулого року банк «Південний» запровадив кредитні канікули для всіх своїх клієнтів. Клієнти – фізичні особи змогли скористатись канікулами протягом трьох місяців, з 1 березня до 31 травня 2022 року. У цей період банк не стягував штрафи за прострочену заборгованість і не застосовував підвищену процентну ставку за всіма кредитами.

Зазначимо, що банк активно розвиває унікальні галузеві програми кредитування. Власне, банк пропонує окремі умови для моряків. Так, фіксований строк кредитування за програмою складає 12 місяців, а сума кредиту – від 5 тис. грн до 500 тис. грн. При цьому погашення основного боргу за кредитом відбувається з 3-го місяця користування кредитними коштами.

Південний також надає стандартні кредити готівкою фізособам на суму до 500 тис. грн. на строк до 60 місяців з фіксованою процентною ставкою 20% річних. 

БАНКИ З НАЙКРАЩИМИ КАРТКОВИМИ ПРОДУКТАМИ
Універсал Банк (monobank)
Категория:
Універсал Банк (monobank)

Дата заснування: Універсал Банк – 1994 рік, monobank як роздрібний продукт Універсал Банку – 2017-й

Кількість клієнтів: 6,9 млн.

Кількість структурних підрозділів: 13.

Для роботи monobank використовується банківська ліцензія Універсал Банку. У 2018 році monobank був визнаним найкращим українським FinTech-стартапом за версією Pay Space Magazine Awards і "Необанком року" від FinAwards.

Щодня через monobank звершується близько 4,4 млн покупок. Цікаво, що з часу заснування через необанк клієнти звершили 4,3 млрд покупок і витратили вже понад 2,8 трлн грн – два доходи воєнного бюджету всієї України. Загалом же клієнти отримали майже 4 млрд грн кешбеку.

Відразу опісля широкомасштабної війни monobank у категоріях кешбеку від банку лишив тільки найголовніше – продукти, медицину і авто та АЗС. З цих варіантів можна було обрати, як  зараз, не більше двох категорій. Від партнерів у березні кешбеку не було взагалі.

Так само з початком війни monobank стрімко обмежив користування кредитними лімітами. Були зупинені всі операції в рахунок кредитних коштів.  Однак, вже за три місяці стало відомо, що банк вирішив повернути ліміти клієнтам.

Згодом в monobank переглянули це рішення і повернули кредитні ліміти на картах. Але з обмеженнями в 10 тис. грн. Крім того, кредитними коштами можна було розрахуватися тільки за покупки в магазинах або поповнити рахунок мобільного. Знімати готівкові кошти з кредитних карт було заборонено.

ПриватБанк
Категория:
ПриватБанк

Дата заснування: 1992 року.

Кількість клієнтів: понад 19,1 млн.

Кількість структурних підрозділів: 1210.

У перший же день війни у банку запевнили, що безготівкові розрахунки за його картками працюють без обмежень, а зняття готівки через банкомати Приватбанку справді було доступне, окрім випадків, пов'язаних з інкасацією. Строк дії карток Приватбанку було автоматично подовжено на 180 днів. 

У банку відразу прийняли рішення тимчасово зупинити покупки через "Оплату частинами". Окрім того, згідно з відомою постановою НБУ №18, Приватбанк долучився до призупинення роботи валютного ринку, крім операцій продажу інвалюти клієнтами. Того ж дня Приватбанк прийняв рішення скасувати комісію на зняття готівки з кредитних карток приватних осіб.

"Приват" також відразу обмежив можливість користуватись кредитними коштами, але вже 26 лютого заявив, що її буде відновлено в межах встановленого ліміту на картці. Підвищення кредитного ліміту стало недоступним, але клієнти змогли користуватись коштами в межах наявного ліміту.

ПУМБ
Категория:
ПУМБ

Дата заснування: 1991 рік.

Кількість клієнтів: 1,5 млн.

Кількість структурних підрозділів: 226.

Дебетова картка всеКАРТА від ПУМБ лишається простою та вигідною банківською карткою для щоденних потреб. Не дивлячись на війну, банк зберіг вигідні тарифи для власників карток ПУМБ: безкомісійне зняття готівки в усіх банкоматах України, безкомісійні перекази на картку будь-якого банку у гривні у додатку ПУМБ Onlinе, безкоштовне поповнення мобільного та оплата комунальних у ПУМБ Online. Відкриття та обслуговування картки є безкоштовним. Все це дозволило у 2022 році збільшити кількість користувачів всеКАРТА на 2.5%, порівняно з 2021.

Також, попри війну, ПУМБ не припиняє запускати нові сервіси та продукти, які допомагають клієнтам в управлінні своїми фінансами. З жовтня 2022 року пластикову дебетову картку від ПУМБ можна замовити у мобільному додатку ПУМБ Online та отримати за допомогою Нової пошти. Сервіс доступний як вже існуючим, так і новим клієнтам банку. У листопаді, у зв’язку зі змінами законодавства, у військових пенсіонерів з’явилась можливість користуватись соціальною карткою для виплат всеКАРТА. Серед переваг соціальної картки від ПУМБ – відсутня комісія за оплату комунальних послуг та поповнення рахунків мобільних операторів.

Південний
Категория:
Південний

Дата заснування: 1993 рік.

Кількість клієнтів: 1,3 млн.

Кількість структурних підрозділів: 49.

Сьогодні Південний лишається одним з найбільших комерційних банків з українським капіталом на вітчизняному фінансовому ринку. І на початку вторгнення РФ установа прийняла подібні до своїх конкурентів кроки.

З початком війни власникам карток Mastercard, дійсних до лютого 2022 року та пізніше, банк подовжив термін дії даних карток до поліпшення ситуації в країні. Стосовно власників карток Visa цього зробити не вдалося. А 28 лютого банк повідомив, що надає кредитні канікули на 30 днів для всіх клієнтів-юросіб. Канікули поширювались і на тіло кредиту, і на відсотки.

З 1 березня до 31 травня 2022-го "Південний" запровадив і кредитні канікули для фізосіб. За кредитними картками кредитні канікули було введено на три місяці з наступним механізмом погашення: встановлено обов’язковий мінімальний платіж на рівні 0 грн; процентна ставка – без змін, але проценти можна сплатити до 31 травня 2022 року; комісії без змін.

Наприкінці березня в умовах воєнного стану банк Південний пропонував клієнтам підтримати збройні сили України шляхом інвестування у військові ОВДП. А протягом місяця з початку клієнти Південного перерахували майже 50 млн грн на благодійність – допомогу армії та гуманітарну допомогу українцям.

Sense (Альфа Банк Україна)
Категория:
Sense (Альфа Банк Україна)

Дата заснування: 1992 рік.

Кількість клієнтів: понад 3 млн.

Кількість структурних підрозділів: 143.

Наразі Sense Bank є одним з найбільших українських комерційних банків з міжнародним капіталом. З 2001-го по 2022 рік він вів діяльність під брендом Альфа-Банк Україна. У 2022 році правління установи вирішило відмовитися від бренду Альфа і продовжити роботу під іншим брендом — Сенс Банк (Sense Bank).

У перший же день війни тоді ще Альфа-Банк Україна заявив, що відділення банку обслуговували клієнтів у стандартному режимі, у банкоматах на зняття готівкових коштів з дебетових карток встановили ліміт 20 тис. грн на добу на одного клієнта.

Здійснення переказів між власними картками та на картки інших банків у додатках та через POS-термінали відбувалося без обмежень. При цьому, клієнти мали змогу здійснювати продаж валюти в мобільному банку без обмежень, але продаж валюти клієнтам, звісно, не здійснюється.

З 1 березня до 1 червня 2022 року Альфа-Банк оголосив кредитні канікули для всіх фізосіб-власників кредитних карток. За всіма кредитними картками встановлювалися канікули при встановленні обов'язкового мінімального платежу на рівні 0 грн, процентна ставка – без змін, проценти оплачувались шляхом збільшення суми загальної заборгованості.

БАНКИ З НАЙЛІПШИМИ КРЕДИТНИМИ УМОВАМИ ДЛЯ МСБ ТА КОРПОРАТИВНОГО СЕКТОРУ
Укрексімбанк
Категория:
Укрексімбанк

Дата заснування: 1992

Кількість діючих структурних підрозділів: 48

Портфель кредитів юрособам: 122 млрд грн

Державний Укрексімбанк традиційно надає бізнесу великий спектр послуг. Наприклад, інвестиційні кредити на розвиток бізнесу з цільовим використанням коштів, а саме на капітальні витрати, ремонтні роботи, започаткування нового виду або додаткового напряму діяльності тощо.

Строк кредитування за такими кредитами до 5 років, але за фінансуванні витрат, пов’язаних з рекламними та маркетинговими заходами, та/або придбанні комплектуючих — до 12 місяців. При цьому банк просить як авансовий внесок лише 30% від вартості проєкту.

Водночас для МСБ передбачена низка інших кредитів: банк є активним учасником державної програми «5-7-9», програм фінансування аграрного сектору, підтримки експорту. За обсягами кредитування клієнтів аграрного сектору банк входить до п’ятірки найактивніших банків-кредиторів.

Для МСБ також передбачені кредити під заставу депозиту. Ці кредити надають у межах партнерської державної програми з енергозбереження. 

ПриватБанк
Категория:
ПриватБанк

Дата заснування: 1992

Кількість діючих структурних підрозділів: 1210

Портфель кредитів юрособам: 192 млрд грн

Державний ПриватБанк хоч і асоціюється переважно з обслуговуванням населення, теж активно розвиває кредитування корпоративних клієнтів. Він уже пропонує спеціальні програми для аграріїв: наприклад, «Агросезон» передбачає графік погашення кредиту, адаптований до сільськогосподарського циклу. Кредит до того ж частково забезпечується державною гарантією, завдяки чому заставою потрібно покрити лише 50% суми кредиту. Максимальна сума — 6 млн грн без додаткового забезпечення (тільки державна гарантія та порука).

За 2022 рік ПриватБанк на 58% збільшив кредитний портфель юросіб. Лише у листопаді банк видав українському бізнесу 1523 кредити на суму 2,077 млрд грн. Це на 20% більше, ніж у листопаді 2021-го, а середня сума кредиту становить 1,36 млн грн. Найбільше було видано агробізнесу — 37% від загального обсягу кредитування.

Південний
Категория:
Південний

Дата заснування: 1993

Кількість діючих структурних підрозділів: 49

Портфель кредитів юрособам: майже 21 млрд грн

«Південний» пропонує підприємствам низку кредитних програм для фінансування поточної діяльності, інвестицій у розвиток бізнесу, зокрема, рефінансування інвестиційних витрат, придбання обладнання, спецтехніки, транспортних засобів, а також спеціальні програми для аграріїв.

З початком війни банк активно шукав способи підтримки бізнес-клієнтів, що зрештою привело до підготовки й запуску спільного проєкту з латвійським банком Regionala investiciju banka (RIB). Йдеться про програму «Південний West bridge», яка допомагає українському бізнесу отримати фінансування для розвитку в Європі. 

Скорочення попиту в Україні та воєнні ризики змусили багато українських підприємств шукати виходи на ринки ЄС. Багатьом бізнесам довелося релокуватися. Звісно, ці кроки спричиняють дефіцит оборотного капіталу і збільшують витрати на придбання активів на новому ринку. Отримати на це банківське фінансування — серйозна проблема, яку й покликана вирiшувати програма «Південний West bridge».

ПУМБ
Категория:
ПУМБ

Дата заснування: 1991

Кількість діючих структурних підрозділів: 172

Портфель кредитів юрособам: 40,84 млрд грн

Сьогодні ПУМБ фінансовий партнер більше 100 тисяч корпоративних клієнтів, чия довіра безцінна. За минулий рік банк надав кредитну підтримку бізнесу на суму у майже 16 млрд грн та навіть розпочав кредитування фізичних осіб-підприємців, запустивши нову дистанційну позику на розвиток бізнесу «всеБІЗНЕС» - швидкий онлайн-кредит без застави у розмірі до 500 тис грн.

Головний обсяг кредитування бізнесу припадає на оптову торгівлю – 10,03 млрд грн. На другому місці сільське господарство – 9,5 млрд грн, а на третьому з великим відривом – виробництво харчових продуктів – 3,34 млрд грн.

Підтримка бізнесу банком не обмежилась лише одним фінансуванням. Ще на початку повномасштабного вторгнення банк прийняв ряд важливих рішень, які допомогли клієнтам легше долати кризу, а також, турбуючись про їх безпеку, впровадив низку нових дистанційних послуг та сервісів.

Ощадбанк
Категория:
Ощадбанк

Дата заснування: 1991

Кількість діючих структурних підрозділів: 1182

Портфель кредитів юрособам: 112,6 млрд грн

Державний Ощадбанк активно зміцнює свої позиції на ринку кредитування юридичних осіб. За 2022 рік він став одним із ключових банків з підтримання бізнесу та економіки України. Бізнес-клієнтам було надано 12,6 млрд грн кредитних коштів. Гроші на розвиток бізнесу отримали більш ніж 4 тис. підприємств, в яких працюють до 100 тис. українців. Кредитний портфель МСБ Ощадбанку перевищив 17 млрд грн, ще сім років тому він становив 2 млрд грн. Ощадбанк — один із небагатьох банків, який продемонстрував зростання кількості бізнес-клієнтів. Залишки коштів на рахунках клієнтів зросли на 8 млрд грн.

На початку 2023 року Ощадбанк розпочав реалізацію програми з надання грантової підтримки мікро-, малого та середнього бізнесу. Програму «Доступ до фінансування та підтримка стійкості ММСП в Україні» фінансує уряд Німеччини та реалізує німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у співпраці з Deutsche Sparkassenstiftung für international Kooperation (DSIK) та Фондом розвитку підприємництва.

БАНКИ З НАЙКРАЩИМИ СЕРВІСАМИ ОНЛАЙН ТА МОБІЛЬНОГО БАНКІНГУ
monobank
Категория:
monobank

Кількість завантажень у Play Маркет – понад 10 млн, оцінка 4,9 балів з 5-ти.

Як за нашими результатами, так і на думку користувачів Play Маркет, monobank за зручністю мобільного банкінгу посідає перше місце.  На сьогоднішній день там пропонується шість категорій кешбеку від банку: продукти, витрати на тварин, книги, медицину, розваги і кафе з ресторанами. Обрати можна тільки дві категорії.

Категорій по кешбеку від партнерів 10. Наприклад, по Аптеці БАМ, Glovo, Taxi838 тощо.  Обрати можна всім Найбільший кешбек по Teahause.ua – 20%. Отриманий кешбек можна або вивести, або передати на благо, обравши якісь із багатьох фондів, першим серед яких йде "Повернись живим". Втім, на благодійність можна надсилати кошти і окремо в категорії "Інші платежі".

Кредит можна взяти двома способами: через розстрочку на картку і покупку частинами. У категорії "Накопичення" можна не тільки "відкрити банку" для накопичень, так і купити державні облігації в гривні, доларі і євро. У цьому ж розділі можливо відкрити депозит, вказавши валюту і строк. Так само у застосунку можна придбати валюту за умови розміщення її на депозиті на 3 місяці.

Приват24
Категория:
Приват24

Кількість завантажень у Play Маркет – понад 10 млн, оцінка 4,8 балів з 5-ти.

Приват24, який у нашому рейтингу посів друге місце, користувачі Play Маркет оцінили так само гідно. Застосунок справді зручний. Щоправда, у Приват24 немає кешбеку у класичному значенні. Замість цього у застосунку є програма лояльності "Бонус Плюс".

Основна ідея програми полягає в тому, що клієнти банку при покупці в магазині-партнері банку отримують свого роду бонуси, які потім можуть використати для розрахунку у торгових точках партнерської мережі.

У розділі "Платежі" можна так само допомогти як армії, так і цивільним. При вході у розділ відкривається перелік фондів. У тому ж розділі можна оплатити податки і збори, інтернет та ТБ, штрафи, заплатити за освіту та комунальні послуги. Передати кошти на благодійність можна і в окремому однойменному розділі.

Придбати у Приват24 також можна і ОВДП. Дохідність по гривні складає залежно від строку 12-19,25%, по долару і євро – 1,5-3,25% і 2% відповідно.

Пумб Online
Категория:
Пумб Online

Кількість завантажень у Play Маркет – понад 1 млн, оцінка 4,6 балів з 5-ти.

У мобільному додатку ПУМБ Online  доступні усі банківські та фінансові послуги: daily banking (перекази з картку на картку без комісії, оплата комунальних послуг без комісії, поповнення рахунків мобільних операторів без комісії та інші послуги).

Доступний також digital office (відкриття віртуальних карток, депозитів та кредитів онлайн, отримання виплат від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, отримання виписок та інших сервісів), програми лояльності, кешбек-програми банку та партнерів (кешбек нараховується як на власні, так і на кредитні кошти).

Клієнти також можуть скористатись реферальною програмою "Запроси друга", небанківськими сервісами (продаж патріотичного благодійного мерчу в рамках проекту "Ми однієї крові", страхування) та інші сервіси. На кінець грудня 2022  у додатку було понад 1,2 млн активних користувачів.

Мінімальна сума для виводу грошей по кешбеку (як від банку, так і партнерів) –100 грн на будь-який рахунок ПУМБ у гривні. Є можливість обирати всіх бажаних Партнерів з переліку запропонованих.

Придбати тут можна і ОВДП, відсотки по яких у гривні складають 13-20,25%.

Sense Super Upp
Категория:
Sense Super Upp

Кількість завантажень у Play Маркет – понад 1 млн, оцінка 4,2 балів з 5-ти.

Цей застосунок має програму винагород Cash’U CLUB. По-перше, вона включає до 7 категорій з кешбеком до 6% та 0,5% кешбеку за всі розрахунки Apple Pay або Google Pay. По-друге, є можливість задонатити бонуси підтримку ЗСУ, акції від партнерів, щомісячний вибір кешбек-категорій.

У застосунку також можна купляти цінні папери держави, випущені для підтримки ЗСУ та економіки України під час війни. Купувати їх можна без комісії, а погашення відбувається повністю автоматично.

Щодо депозитів, то тут пропонуються відносно високі ставки. У додатку можна контролювати як самі ставки, так і строк, дату відкриття та погашення, виплату відсотків, історію, договір. Також в додатку, як і в Приват24, існує "Скарбничка", щоб накопичувати гроші та отримувати відсотки на вже зібрану суму.

IZI-Bank
Категория:
IZI-Bank

Кількість завантажень у Play Маркет – понад 500 тис., оцінка 4,6 балів з 5-ти.

Після завантаження додатку можна отримати кредитний ліміт до 200 тис. грн, ставка по якому складає 4,9% в місяць (до 62 днів). Оплата за власні кошти комуналки, поповнення мобільного, переказ з картки на картку, валюто обмін, зняття готівки в банкоматах безкоштовне. Якщо за кредитні – по деяких операціях передбачено відсоток.

Обов'язковий мінімальний платіж – сума нарахованих відсотків за попередній період станом на останній робочий день місяця, не менше 100 грн та не більше суми заборгованості.

Наразі по картці IZIBank діє кешбек на категорії який щомісячно можна обирати в залежності від планів та потреб. Тут один кешбек як за кредитні кошти, так і за дебетні. Максимальна сума для місячного накопичення – 600 грн. Мінімальна сума для виводу кешбеку – 100 грн.