Як ветеран АТО відкрив власний тату-салон

Ветеран АТО Євген Ярило. Фото: А. Владико
Ветеран АТО Євген Ярило. Фото: А. Владико
Ветеран АТО Євген Ярило в інтерв'ю Delo.UA розповів, як йому вдалось відкрити власну тату-студію
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

До АТО ветеран аеророзвідки Євген Ярило мав власний будівельний бізнес. Однак, повернувшись у 2017 році з фронту, він зрозумів, що хоче кардинально змінити життя і відкрив власний тату-салон.

Період до АТО

Ветеран Євген Ярило за освітою економіст — закінчив авіаційний університет у Києві,  а до АТО мав власний будівельний бізнес.

Під час подій на Майдані Євген не міг бути осторонь — він був волонтером у медичній частині, а потім чергував у Броварах, щоб не пустити у Київ тітушок Януковича.

"Остаточний перелом у моїй свідомості відбувся, коли Росія окупувала Крим. Тоді я дуже активно долучився до волонтерської діяльності і пройшов військовий вишкіл", — згадує Євген.

Після Майдану він познайомився з Володимиром Кочетковим-Сукачем (позивний "Чубака"), який був засновником волонтерського проекту "Аеророзвідка" на фронті і почав постачати дрони українській армії.

"Коли почалась війна, у нас взагалі не було аеророзвідки. Водночас росіяни вже мали цілу армію дронів і знали, де стоять українські війська", — розповідає бізнесмен.

Їжак — символ тату-студії Євгена Ярило. Фото: А. Владико

Щаслива зустріч

На фронті Ярило опинився у січні 2015 року. "Одного дня я просто зібрався і поїхав. Оскільки наш проект був волонтерським, то мені не потрібно було звертатись у військкомат і кілька місяців чекати зборів", — згадує ветеран.

Євген віддав службі 2,5 роки — пройшов Авдіївку, Водяне, Піски, служив під Донецьким аеропортом, де забезпечував аеророзвідку. Повернувшись влітку 2017 року "на гражданку", зрозумів, що перед ним постало питання, що робити далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як ветеран АТО створив власну майстерню з реставрації меблів

"У мене був вибір — або йти далі служити в армію на контракт, або повертатись "на гражданку". Я не бачив себе в армії, чим далі займатись я також не знав, але усвідомлював, що хочу кардинально змінити життя і знайти справу, яка надихає", — зізнається Євген.

Йому допоміг випадок.

 "На тату-фестивалі у Києві зустрівся зі своїм двоюрідним братом Євгеном Гущиним. Він за професією шахтар, але вже багато років займається татуюванням. Він опинився на лінії розмежування на Донеччині, тому разом з родиною вирішив переїхати у Київ. Тоді я нарешті зрозумів, чим я хочу займатись", — розповідає Ярило.

Татуаж брів у салоні Der Igel Tatoo Studio. Фото: А. Владико

Початок бізнесу

Після зустрічі на фестивалі брати вирішили створити власний тату-салон. Як зізнається Євген, перед тим, як відкривати бізнес, він уважно вивчав ринок і зрозумів, що у Києві є попит на татуювання.

"Для відкриття салону, крім талановитого тату-мастра, насамперед потрібно приміщення і обладнання. Обладнання у мого брата вже було, ми докупили тільки фарби та голки. З усіма необхідними витратами мені допомогли друзів, до банків не звертався. Скільки всього витратив сказати складно, оскільки всі витрати були поступові. Можу сказати, що це було декілька десятків тисяч гривень", — зізнається ветеран. 

За словами ветерана, найскладніше було не знайти кошти на початок власного бізнесу, а придумати назву.

"Є відоме прислів'я, що як корабель назвеш, так він і попливе. Ми розглядали багато варіантів, я вже їх і не пам'ятаю, однак вирішили назвати студію "Їжак", але німецькою мовою — Der Igel. Чому обрали саме таке назву? Мені здається, що кожен ветеран після війни — це їжак, він скрутився і нікого не пускає до себе", — зізнається ветеран.

Спершу студія Der Igel Tatoo Studio знаходилась у самому центрі Києві — на вулиці Лисенка, 1, що біля метро "Золоті ворота". "Це було приміщення барбер-шопу. Ми стартували тут у серпні 2017 року. Спершу нас було двоє — я і брат", — згадує Євген.

Однак поступово в цьому приміщенні на Лисенка тату-майстрам стало тісно, і взимку 2018 року Der Igel переїхала у нову студію неподалік від станції метро "Видубичі". "Це приміщення, хоч і знаходиться далеко від метро "Видубичі", однак клієнтів менше не стало. Особливість тату-бізнесу в тому, що люди йдуть до конкретного майстра, а не в конкретне місце. Тому у нас бувають клієнти навіть з-за кордону — з Італії, Польщі, інших країн", — розповідає Євген.

Зараз у студії працює троє майстрів — до нас приєднались ще двоє — Семен і Сергій. Обидва — ветерани АТО, а зараз займаються тату і татуажем. "Зазвичай у нас можна записатись на тату десь за тиждень. При цьому майстер за день може прийняти в середньому 1-2 клієнтів. Інколи буває більше, але це залежить від складності тату", — каже ветеран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стоматологія all inclusive: Як ветеран АТО відкрив власний стоматологічний кабінет

Вартість тату у Der Igel залежить від часу, який був використаний для того, щоб його зробити. Одна година роботи майстра коштує 750 грн. Для ветеранів АТО діє знижка 25%. Татуаж брів коштує 1500 грн, губ — 1500 грн, корекція — 500 грн. Консультація — безкоштовно.

Фарба для тату. Фото: А. Владико

Що далі?

У планах тату-студії ветерана АТО — розширення асортименту послуг.

"Коли ми тільки відкривались з братом, то планували, що він буде робити тату, а я буду їх виводити. Однак поки що цієї послуги у нас немає, оскільки для цього потрібно купити лазер, який коштує в середньому $1,5-2 тис", — розповідає Ярило, який сподівається придбати його вже до кінця цього року.

Крім того, у планах Євгена — відкриття філіалу тату-студії.

"Однак це плани на більш віддалений період. Поки ж планую розвивати студію в тому форматі, який є зараз. Нам ще багато треба зробити, крім послуги виведення тату, ще плануємо найближчим часом шукати нове приміщення для студії. Як показав наш досвід, місце не має важливого значення, для мене головне, щоб воно було достатньо просторим і зручним для наших клієнтів", — зізнається Євген.