Тут створюють життя: репортаж із репродуктивного відділення клініки “Добробут”

Тут створюють життя: репортаж із репродуктивного відділення клініки “Добробут”

За словами генетиків, у світі – зокрема в Україні – спостерігається спад фертильності. За цим розумним словосполученням ховається здатність статевозрілого організму відтворювати потомство. Тобто, іншими словами, людству все складніше заводити дітей. 2,4. Для України цей показник ще нижчий: із 1,442 до 1,437 за чотири роки. Причин цьому багато - від забруднення навколишнього середовища до традиційно байдужого ставлення до здоров'я, включаючи репродуктивне.

Медичний бізнес не стоїть осторонь: вже давно наша країна вважається однією з найпередовіших щодо репродуктивних технологій. Сюди їздять китайці, араби, американці та навіть європейці. Проте здебільшого подібні клініки орієнтуються на іноземців. "Добробут" же, запускаючи власний напрямок допоміжних репродуктивних технологій, зробив ставку на Київ та Київську область.

Вже у понеділок, 7 лютого, відділення на Сім'ї Ідзіковських, 3 прийняло перших пацієнтів. Перед відкриттям кореспондент Delo.ua побував у відділенні, побачив, як збиратиму біологічний матеріал, зазирнув у справжню ембріолабораторію та дізнався, як у стерильних лаораторних умовах створюється та сама таїнство життя.

Відділення репродуктивної медицини "Добробут" знаходиться в корпусі Б на верхньому, шостому поверсі. Так спроектували спеціально: щоб розмістити всю вентиляційну систему, потрібну для фільтрації повітря в ембріолабораторії.

На першому-другому поверсі цього ж корпусу розташовано отоларингологічне відділення. На третьому – педіатрія. Найближчі сусіди – на п'ятому поверсі – відділення оперативної гінекології та урології.

Ресепшн репродуктивного осередку. Фото: "Добробут"

"Це дуже важливі для нас сусіди, як ви розумієте", - наголошує голова репродуктивного відділення "Добробут" Світлана Шиянова.

Саме відділення умовно поділено на дві частини. Все починається з ресепшну. На першому поверсі є свій, але репродуктологія – це специфічна галузь, яка потребує окремого підходу до пацієнтів. Також тут є дві кімнати консультацій, в яких можна обговорити питання немедичного характеру.

Далі – хол. Справа – кабінети прийому, маніпуляційний кабінет, кабінет старшої сестри, кімнати для персоналу.

Кабінети прийому організовані те щоб провести повноцінний огляд. “Ми можемо зробити УЗД, причому, у режимі 3D, що важливо задля постановки певних діагнозів, наприклад - визначення патології матки, кольпоскопію (огляд шийки матки під збільшенням). Забір усіх необхідних аналізів проводиться поряд, у маніпуляційному кабінеті”, - каже Шиянова.

Ліворуч розташована та сама "таємна кімната для чоловіків" - спермоздатна. Попри очікування, журналів там немає. Замість них – телевізор.

Диван, столик, на столику - бланк, який заповнює пацієнт, та запакована у пластик баночка.

На стіні навпроти диванчика - спеціальні дверцята.

“Після того, як чоловік зробив усе, що потрібне, він залишає тут баночку. Сам підписує бланк і кладе його поряд. Після чого виходить, каже, що все готове – і лише тоді віконце відкривається з іншого боку, щоб лікар міг забрати зразки”, – пояснює Шиянова.

Андрологія. Віконце веде із спермоздаткової. Фото: Д. Бунецький/Delo.ua

Потоки біоматеріалів, що надходять в ембріональну, розділені, оскільки чоловіча сперма - умовно “брудний” матеріал, у той час, як яйцеклітини та ембріони вважаються умовно стерильними. Тому там, де працюють зі спермою, не можна працювати з ембріонами та яйцеклітинами.

Дослідження насіннєвої рідини проводяться в андрології. Саме сюди веде “віконце” із спермоздатної. Друге “віконце” веде до ембріології – найчистіше місце у всій клініці.

В андрології насіннєва рідина обробляється, очищається від лейкоцитів, вірусів та бактерій та готується до передачі в ембріологію. Очищення в залежності від якості насіннєвої рідини займає від 20 хвилин до 1,5 години.

Втім, із чоловіками у репродуктології простіше. Жінкам доводиться проходити складніші процедури.

“Після того, як ми жінку підготували і вже необхідно проводити процедуру вилучення яйцеклітин або підсаджувати ембріон, запрошуємо її з поліклінічного амбулаторного відділення в денний стаціонар. Тут також знаходиться посада сестри, яка зустрічає жінку, одягає їй ідентифікаційний браслет і запрошує до палати, - розповідає Світлана Шиянова. - Враховуючи, що стаціонар денний, ми вирішили робити двомісні палати з повноцінним санвузлом, із душем. На ніч тут ніхто не лишається”.

Денний стаціонар – тут пацієнтки зможуть провести кілька годин. Фото: "Добробут"

Лікар пояснює: процедура вилучення яйцеклітини досить болісна, тому вона проводиться за допомогою короткочасного знеболювання. Жінка отримує спеціальний медикамент (використовується ненаркотичний анальгетик) та засинає на 10-20 хвилин. Саме тому в “Добробуті” передбачений денний стаціонар – після необхідно кілька годин полежати, щоб прийти до тями.

За словами Шиянової, "пропускна здатність" відділення досить велика - виходячи з кількості місць виходить 16 процедур на день, всього ж воно розраховане на 3000 пацієнтів на рік. “Ми можемо вранці зробити кілька процедур, після чого люди відпочивають, підуть, палати підготують та знову запрошуємо пацієнтів”.

Всі інші процедури абсолютно безболісні і не вимагають наркозу, - говорить Шиянова.

Пункційну, в якій вилучають яйцеклітини, в клініці називають "малою операційною". Щоб потрапити до неї необхідно пройти через "шлюз" - окрему кімнату, де репродуктолог готується та дезінфікує руки та обладнання.

У найпункційнішій – величезне панорамне вікно, через яке пацієнтка прямо з крісла бачить свята святих – ембріональну.

Пункційна. Ліворуч – вікно в ембріолабораторію. Фото: "Добробут"

Такого великого панорамного скла, щоб пацієнт міг бачити нашу ембріолабораторію, ви не знайдете в жодній іншій ембріолабораторії Києва та України. Ми зробили все прозорим, щоб пацієнтка могла бачити своїх героїв, могла бачити обладнання, що робить запліднення, могла зрозуміти, як усе організовано та поставити питання ембріологу безпосередньо”, - каже Світлана Шиянова.

Процедури проводять на сучасному устаткуванні під постійним контролем.

“Усі процедури робляться під контролем УЗД та спеціальних вагінальних датчиків”, - каже лікар-лаборант Віталій Синенко. Вилучену яйцеклітину в пробірці відразу передають у лабораторію: яйцеклітина дуже чутлива до перепаду температур. Для того, щоб процес займав секунди, між пункційною та ембріональною є спеціальне "віконце".

Далі яйцеклітина готується до запліднення вже в ембріолабораторії. Спочатку вона "відпочиває" 2-3 години, щоб трохи "дозріти". Після цього клітину очищають та оцінюють зрілість. Якщо вона зріла, береться попередньо оброблена сперма і за допомогою методу ICSI (IntraCytoplasmic Sperm Injection, інтрацитоплазматична ін'єкція сперматозоїда) проводиться власне запліднення. За спеціальною методикою відбирається один сперматозоїд із мільйонів. Лікар використовує мікроскоп та джойстики, керуючи мікроманіпуляторами, які роблять прокол яйцеклітини, вводять туди сперматозоїд і таким чином запліднює її.

Сама ембріолатораторія – це велике світле приміщення, у центрі якого стоять спеціальні бокси для зразків. Кожен пацієнт має свій бокс, щоб уникнути можливої помилки при ідентифікації ембріонів. Існують і додаткові заходи контролю.

В ембріолабораторії кожен бокс (з дверцятами) закріплений за окремим пацієнтом. Фото: "Добробут"

“За всіма етапами в ембріолабораторії слідкує система електронного контролю, яка виключає ймовірність людської помилки під час роботи з біоматеріалом, - наголошує Віктор Нагорний, завідувач ембріолабораторії. - Електронний свідок слідкує за кожним кроком ембріолога”.

Після нашого відвідування (яке відбулося 3 лютого) у лабораторії три дні проводилося генеральне прибирання. Тепер потрапити туди можуть лише ембріологи: приміщення фактично закрите для зовнішнього доступу.