"Медреформу Уляни Супрун треба доводити до кінця, хоча я є її критиком", — Олег Калашніков, "Добробут"

"Медреформу Уляни Супрун треба доводити до кінця, хоча я є її критиком", — Олег Калашніков, "Добробут"

На сьогоднішній день "Добробут" — один із найбільших приватних гравців ринку медпослуг в Україні. Вони успішно поглинули дві клініки — "Борис" та "Доктор Сем" — і проводять активну експансію в регіони, розвиваючи різні формати клінік, так і швидку допомогу. В ексклюзивному інтерв'ю Delo.ua співвласник та генеральний директор "Добробут" Олег Калашніков розповів про те, в яких містах відкриються нові клініки мережі, чому бізнесу необхідно вкладатися в освіту, українському "Стенфорді", ядрі пацієнтів приватних клінік та ролі держави у регулюванні ринку медичних. послуг.

Почнемо зі стану справ у галузі. Як експерт у медичному ринку, ви можете охарактеризувати, в якому стані перебуває медична галузь в Україні, чи успішна медична реформа?

Це дуже складне і навіть у чомусь провокативне питання. Якщо говорити про мою думку, реформу Уляни Супрун треба доводити до кінця. Це моє глибоке переконання, хоча я сам не працюю в цій реформі і є її критиком (йдеться про те, що "Добробут" не є одержувачем коштів на сімейну медицину від держави в рамках реформи – Delo.ua).

За п'ять років реформи, звісно, можна вже зробити певні висновки. Найкраща оцінка, звісно, збоку. Наприклад, візьмемо Глобальний індекс безпеки здоров'я (Global Health Security Index), який з 2019 року готують кілька аналітичних установ, включаючи Центр медичних досліджень Джона Гопкінса. Оцінюються різні показники у 195 країнах. За даними на середину 2021 року, Україна піднялася на 2 позиції та займає 83 рядок. Згідно з даними всесвітньої бази даних щодо якості життя Numbeo, оцінка рівня охорони здоров'я у нас зросла з 50 балів у 2016 році до 54 до кінця 2021 року. Тобто певний прогрес є.

При цьому як представник бізнесу я знаю, що приватний власник ефективніший, ніж державний. Я переконаний, що місія держави – регулювання та контроль, а не адміністрування. Тому що гроші, витрачені державою на охорону здоров'я, мають приносити користь усім українцям та ефективно розподілятися.

І це не проблема нинішньої, минулої чи ще якоїсь влади. Потрібно змінювати сам процес. Зміну концепту запропонувала Уляна.

З 1 квітня 2022 року розпочнеться третій етап медреформи. Принцип фінансування за надану медичну послугу запроваджується для державних установ вторинної та третинної медичної допомоги, підпорядкованих Національній Академії медичних наук, МОЗ для відомчих лікарень. Відверто скажу, що поки що ми вивчаємо питання про доцільність участі в цій програмі.

Ви сказали, що є критиком реформи, чому?

Мені реформа не подобається, тому що вона на даний момент не дає бізнесу брати активну участь. Тому що тарифи, які пропонує НСЗУ, — не ринкового характеру.

Я вивчав грузинський досвід. Мені всі кажуть, що не можна як у Грузії, бо у нас держава іншого масштабу, більша за людей. Але мені здається, що це лише питання політичної волі.

Не хочу критикувати нинішню владу – ми аполітичні. Тим більше що реформа прийшла з попередньої влади. Але з погляду держави це перша реформа, яка реально щось могла змінити. Її треба доводити до кінця. Так, з нею треба працювати, оскільки ми зробили великий крок і дорогою наробили купу помилок. Їх треба методично виправляти. Але принцип, який закладала Супрун, є вірним. І якщо ми не доведемо справу до кінця, про що я турбуюся, і залишимося в нинішній системі координат, вийде тривале вмирання, яке підживлюється неефективним фінансовим ресурсом.

Добре, якщо державна медицина перебуває не в кращому стані, що потрібно приватною, щоб підставити плече, а може взагалі замінити держсектор?  

Може зберегтися і державний, і приватний сектор. Завдання держави — зробити так, щоб особливої різниці між приватною та державною клінікою не було.

У чому особливість нинішньої системи — вона начебто приведена у відповідність до тарифу НСЗУ, який оплачується. Але при цьому весь капекс (капітальні інвестиції – Delo.ua) державних клінік – витрати на обладнаннядержава оплачує окремо. Комунальним компенсує місцева влада. Виходить, у таких медустанов більша частина собівартості послуг, за фактом, такою не є.

"Добробут" – прозора компанія, ми платимо білі зарплати набагато вищі за заявлені державою нові тарифи, які будуть платити з січня 2022 року. При цьому запросити на роботу лікаря з держклініки непросто. Чому? Адже і умови роботи кращі, і репутація хороша, і зарплата у 3-5 разів вища — а не можу. Невже вся справа в самовідданості?

Давайте уточнимо: лікарі до вас не йдуть, бо заробляють там, чи тому, що у вас працювати треба?

Навантаження у державній клініці може бути високим. Там, на мою думку, просто відповідальності немає. Якщо ми втратили і отримали негативний досвід, починаємо метушитися, намагатися, досвід виправляти, йдемо до пацієнтів, розмовляємонавчаємось на власних помилках і їх у нас, дякувати Богові все менше і менше. У наших пацієнтів досить високі вимоги і до сервісу, і до якості, і відповідати їм серйозне завдання. Ми з нею справляємося, але постійно намагаємося все поліпшити: сервіс, роботу додатків, послуги і так далі. Постійно проводимо тренінги. Ні на хвилину не зупиняємось у розвитку.

Але я не уявляю, як можна отримати фідбек чи компенсацію від державної клініки. Як висунути їй претензію?

Який сьогодні "Добробут"? Яка частка ринку посідає вашу медичну мережу?

Нині ми об'єднуємо 20 медустанов, серед яких велика (площею майже 1,5 тисячі квадратних метрів) мультифункціональна поліклініка з широким спектром фахівців. Що стосується госпіталів, то у нас є кілька малих і чотири великих корпуси, у тому числі новий кардіологічний центр на Повітрофлотському проспекті та на проспекті Бажана у Києві. Після відкриття клініки кількість працівників мережі досягне 3,5 тисячі, що цілком обґрунтовано, адже у 350 тисяч наших унікальних клієнтів високі вимоги до якості та сервісу медичних послуг. Також ми відкрили медичний центр у Броварах та поліклініку в Ірпені. У квітні 2022 року запустимо поліклініку на Русанівській набережній, а наступного року плануємо реалізувати амбітні проекти у Білій Церкві та Вінниці.

Ви найбільші зараз в Україні з приватників?  

Ми одна з найбільших приватних медичних клінік, але треба розуміти, що загалом приватна медицина в Україні не перевищує 8%. Але вже сьогодні вона закриває всі необхідні медичні потреби, навіть найскладніші, такі як репродуктологія та трансплантологія, кардіохірургія та нейрохірургія. Вже сьогодні сучасне обладнання наших клінік та висока експертиза лікарів закривають складні хірургічні питання тут, в Україні – тепер не треба їздити на операції в інші країни, навіть найскладніші маніпуляції проводяться у Добробуті. Ми пишаємося своєю експертизою у кардіохірургії: у нашому центрі працюють чудові лікарі, які здійснюють близько 350 мініінвазивних операцій на відкритому серці на рік. І сподіваюся, що після відкриття нових корпусів ми зможемо збільшити кількість таких хірургічних втручань до 500.

Просто все залежить від того, як розглядати ринок приватної медицини. В Україні дуже розвинені сектори стоматології, допоміжних репродуктивних технологій, офтальмології окремо в приватному секторі. Особливо стоматологія. Вона розвинена, бо там немає держави, це чистий ринок, і врешті-решт до нас їздять лікувати зуби з-за кордону. Що менше впливу держави, то швидше все розвивається. Ти будь-що змушений збільшувати якість послуги і виправдовувати свою вартість. Я думаю, що в майбутньому приватний сектор нарощуватиме частку. Ми входимо до більш складних кейсів.

А держава має регулювати та контролювати. Це його місія. Воно має дати регуляцію, правила гри, яким ти маєш відповідати. І контролювати їхнє виконання. У цьому є суть. Навіщо державі адмініструвати? Чому ми не маємо державних хлібних магазинів? Їх немає, і це нікого не турбує.

При цьому соціальний хліб є.

Дивіться, я вважаю, що не можна регулювати ринок і не можна заганяти його за умови обмеження націнок. Тому що ринок завжди знаходитиме якісь збочені форми відновити історичну справедливість.

Якщо ми маємо соціально незахищені верстви населення, держава може їм допомагати - виплачувати допомогу, компенсації, безпосередньо.

Люди продовжують ходити до державних клінік, хоча вони і виглядають гірше...

Є історична пам'ять. Є великі інститути, яким люди з пам'яті все одно більше довіряють, їх організовували дуже шановні лікарі. Багато інститутах працюють висококваліфіковані фахівці.

Але, на мою думку, фахівця мало для надання медичної послуги.

Гарний хірург зробить тобі операцію. Потім тебе супроводжують лікарі-ординатори, медсестри, потрібно робити своєчасні маніпуляції, контрольні виміри, лабораторні дослідження. А все це може дати лише правильно збудований госпіталь, який працює за сучасними протоколами. Таких шпиталів у нас дуже мало, а якщо і є, все одно щось дає збій.

Я не говорю, що приватні клініки все це роблять. Але вони прагнуть цього і постійно покращуються. Так, у нас є купа недоліків, але ми їх усвідомлюємо, визнаємо, приймаємо та працюємо з ними. Зрозуміло, що доброму немає межі, і через років десять я говоритиму так само: є проблеми, ми над ними працюємо.

Адже державі, по суті, все одно надала послугу державна клініка або приватна.

Йому навіть вигідніше, коли це буде приватна медицина, бо якщо брати нас – у 2021 році було 350 тисяч унікальних клієнтів. Ми заплатили податки на зарплату за підсумком року 350-360 млн грн. Це більше за весь бюджет середнього державного інституту.

Ми "білі" та працюємо прозоро. Це наша важлива позиція.

По суті гроші, які ви заробляєте, перезаливаються?

- Постійно. Усі гроші, що ми заробляємо, йдуть у розвиток.

І до чого все це приведе, де вершина?  

Вершин не видно, але є довгострокова стратегія. До 2028 року ми хочемо відкрити п'ять великих шпиталів у найбільших містах України. А в обласних центрах та великих містах типу Маріуполя, Запоріжжя чи Івано-Франківська відкривати лікарні одного дня середнього розміру сучасні поліклініки з вузькими напрямками . Їх хочемо з'єднати зі станціями швидкої допомоги, щоб машина могла максимум за дві години довезти пацієнта до найближчої лікарні. Наша головна перевага в тому, що ми надаємо екстрену допомогу 24/7 і тепер зможемо це робити в будь-якій точці України.

Також плануємо розвивати внутрішню експертизу з онкології, тому що країна, де щороку виявляють майже 150 тисяч нових випадків захворювання на рак, потребує цього. І найгірше, що, за статистикою, 30% пацієнтів з різних причин відмовляються від лікування, хоча у цій галузі медицини сьогодні чимало революційних рішень. Також необхідний центр радіотерапії, який використовуватиме сучасні методи діагностики та реабілітаційний центр.

Раніше ви говорили, що за 10 років плануєте стати всеукраїнською компанією і на це потрібно витратити $300 млн. Актуально?  

Наразі відбувається досить велика інфляція, як гривні, так і долара. Я, на жаль, думаю, що $300 млн буде вже не актуальним. Госпіталь у 10-12 тисяч квадратних метрів я вже оцінюю у $30-35 млн. Відповідно, 5 госпіталівЛьвів, Вінниця, Одеса, Дніпропетровськ, Харків, плюс ще міста – це вже $150-170 млн інвестицій.

Ми хочемо збудувати великий експертний центр. Ми маємо гарну експертизу в кардіології: на сьогоднішній день ми робимо близько 350 відкритих операцій на серці. А в плані, після відкриття корпусів, наступного року, я думаю, буде 500. Ми розраховуємо робити по дві повноцінні відкриті операції в робочий день, регулярно. Причому ми робимо їх мініінвазивно і дуже талановито.

Для реалізації планів вам потрібен кваліфікований медперсонал, чи відчуваєте кадровий голод?

Проблема кадрів уже існує у країні. Висококласні фахівці їдуть працювати за кордон, у ту саму Польщу. З роками ситуація погіршуватиметься. Тому ми вже замислилися над пошуком рішення. Наприклад, створюємо університет "Добробут", який розвиватиме власну наукову базу та створюватиме сучасні програми навчання. Ми хочемо запропонувати найкращі умови навчання та життя в університетському кампусі, акумулювати талановитих викладачів та формувати нові стандарти навчання для найкращих студентів.

Вже сьогодні "Добробут" – це найбільша приватна база стажування для проходження заочної частини інтернатури в Україні. А згодом ми плануємо відкрити очну частину. Виконавши всі ліцензійні умови, ми зможемо із закладу післядипломної освіти перерости до повноцінного університету з міжнародною акредитацією. Він зареєстрований як неприбуткова установа. Повна реалізація цього проекту – довга історія та великі інвестиції. Але я знаю, що все починається з мрії, яку підприємець обмірковує та візуалізує. Тому я мрію і намагаюся втілювати задумане у життя. І власний університет є логічним проектом найбільшої медичної мережі в Україні.

Наскільки ви за цих планів технологічні? Що пробуватимете впроваджувати у себе?

Ми маємо формат маленьких поліклінік, хочемо піти ще й у маленькі міста. І ми там думаємо запропонувати людям телемедицину, у прямому значенні слова. Тому що, наприклад, не у всіх маленьких містах можна знайти сімейного лікаря. Там може працювати добре навчена медсестра, а лікар уже віддалено за допомогою телемедицини.

Ми віримо у телемедицину. Я хотів би, щоб у наших університетах читали лекції з відеоматеріалів. Я вірю у віддалену діагностику. Я вірю у штучний інтелект, особливо в описі знімків МРТ, КТ. Це без людини не спрацює, але попередній діагноз може видавати штучний інтелект, а людина-фахівець може її оцінювати та візувати. Тому що все одно має бути якась відповідальність за той діагноз, який поставлено. Штучний інтелект нести відповідальність не може.

Ми намагаємось бути технологічними наскільки можливо. Це складно, тому що упираємось у досить складне законодавство щодо медичних інформаційних систем, там дуже багато документації необхідно вести. У тому числі паперової, хоча зараз у державі, дякувати Богу, йде цифрова трансформація і вони активно переходять на електронні форми звітності. Я думаю, що за 3-4 роки ми відійдемо від паперів. У нас є мобільний додаток і сайт, він трохи стомився, але це вічний процес.

Ми торкнулися теми освіти. Чи вірите ви в те, що університет Добробут через 100 років стане Стенфордом?  

- Це мрія. Мені б дуже хотілося. Я дивлюся на університет "Добробут" як на старт. За медичним факультетом можливо факультет біотехнологій, за біотехнологіями потягнуться прикладні науки, фізика, математика. Це все перетинається. Більше того, ми обговорюємо це з Київською школою економіки, і вони мають намір запускати інститут для IT. І вони вважають, що мало сенс будувати відразу великий університет і тоді таким чином можна оптимізувати велику кількість операційних витрат. Я вважаю, що вони міркують дуже логічно. І, можливо, треба будувати спілку університетів, за напрямками.

Причому всі у цю історію йдуть не лише тому, що кадрів не вистачає. Усі розуміють, що треба щось робити з освітою. Ми маємо нести культуру нову, сучасну, ми маємо формувати нові уми.

У 90-му році Україна за ВВП була 10-ою у світі. І це правда. У нас була величезна країна, з населенням 52 або 54 мільйони людей. Очевидно, ми щось робимо не так, якщо у нас 54 мільйони перетворилися на 38. Треба щось міняти. Тому що базово, я вважаю, у нас чудова територія, відмінні умови праці, високий рівень освіти населення.

Мені здається, нам бракує якоїсь культури. Усі, хто серйозно думає займатися навчанням, поступово намагаються трансформувати суспільство на краще. Це вже не бізнес-завдання. Бізнес, особливо великий, він має нести соціальну відповідальність. Зрозуміло, що Рінат Леонідович [Ахметов] має відкрити металургійний інститут. І я знаю, що у Маріуполі це намагаються зробити. Добре, чудова ідея, і дай Боже, щоб у них це вийшло. А крім металургійного, і енергетичного не заважало б.

Якщо ми побудуємо класного медичного гравця, він має думати про те, як формувати добрі медичні кадри.

Ви можете вакцинуватися від коронавірусу?  

- Так. Абсолютно безкоштовно, будь-якими вакцинами.

Як ви потрапили до цієї програми?  

Підписали контракт із НСЗУ, щоб надати пацієнтам можливість безкоштовної вакцинації. Нам платять за це 18–26 грн за одну ін'єкцію. Це збитковий процес. Але потрібний.

Навіщо ви взагалі туди пішли?  

Тому що почали дзвонити пацієнти, хочуть вакцинуватися та комфортно їм це зробити саме у нас. Сказати в цей момент "знаєте, йдіть в інше місце вакцинуватися, а з решти питань вже до нас" - вважали, що буде неправильно. У результаті запис на Татарці на тиждень наперед, до 300 пацієнтів на день.

Пацієнт "Добробут" - це хто?  

Ядро нашої пацієнтської аудиторіїце жінка репродуктивного віку умовно 25-45 років. Зрозуміло, що це має бути досить забезпечена жінка. Ми вважаємо, що сукупний дохід сім'ї має бути на рівні 50-60 тисяч грн мінімум, тоді досить комфортно у нас обслуговуватись . Потенціал у Києві та у прилеглих регіонах до Києва в районі 15-20%це до мільйона людей.

Плюс ми віримо у добровільне медичне страхування від роботодавця. Приблизно 22-23% пацієнтів до нас підпадають під медичне страхування. Ми працюємо з усіма приватними страховими компаніями. Вдається збирати десь 50% звернень страхових у Києві.

Ядром є жінки, тому що зазвичай жінка приймає рішення щодо чоловіка, дітей, батьків. Чоловіки менш відповідально ставляться до себе. Жінка, яка переживає за свого чоловіка, вона таки його штовхає, каже: "Йди, перевірся", що, насправді, правильно. У цьому значенні ми жінок підтримуємо. І велике їм за це людське спасибі.

Ви згадали інвестиції, чи важко їх зараз залучати?

"Добробут" сьогодні зростає щороку не менш як на 30%, має гарну репутацію, сильну команду менеджменту, позитивний грошовий потік. За таких умов залучення фінансування – не проблема. Ми працюємо з трьома найбільшими мережевими кредитними установами в Україні: ПУМБ, Credit Agricole Bank, Райффайзен Банк Аваль. Вони лояльні нам і фінансово супроводжують нашу велику програму розвитку.

Але ми також розглядаємо можливість залучати довгі та недорогі гроші через міжнародні інвестиційні банки. Ми маємо досвід партнерства з відомою інвестиційною компанією Horizon Capital, у якої ми залучали кошти для купівлі клініки "Борис" у 2019 році.

Чи будете ви для масштабування бізнесу і надалі використовувати злиття та поглинання?

-   Безумовно, тому що шлях придбання кращий за будівництво: ти розвиваєшся швидше і відразу отримуєш велику кількість цільової аудиторії та персоналу, який готовий розділяти цінності бренду. Безперечно, цей процес складний і нешвидкий. Так, переговори про придбання "Бориса" ми розпочали у 2016 році, три роки заходили у процес та виходили з нього, але завершили угоду. Якщо говорити про бренд "Доктор Сем", представлений трьома маленькими поліклініками, то одну з поліклінік ми перекваліфікували до центру косметології та дерматології, що стало для нас новим напрямком. Отже, поглинання підрозділів, що добре працюють,це дуже ефективно.

Якщо хтось із великих світових інвесторів захоче якось купити нас, ми теж розглядатимемо цю пропозицію . Але оскільки ми прагнемо досягти великих цілей у майбутньому, покупці повинні запропонувати нам дуже великі гроші, тому на цьому ринку ми працюємо на перспективу.

Кого ще купуватимете? Якщо в рамках приватизації продаватимуть держлікарні, візьмете?

Ідея придбати завжди є когось. Не секрет, ми вели переговори з "Мати і дитину" і практично дійшли до угоди, але один з акціонерів сказав, що сам купить за такі гроші, має на це переважне право, і вони там самі вже ведуть переговори далі. Тож ми хотіли зайти на ринок допоміжних репродуктивних технологій. Зрештою заходимо самостійно, відкриваємо з 1 січня відділення сучасного екстракорпорального запліднення.

Я купив би R+ Medical Network на Коновальця, недорого. Просто не знаю, хто власники, але якщо вони раптом прочитають, нехай мають на увазі.

І, до речі, я, напевно, не купуватиму державні лікарні. З одного боку, ми можемо на цьому втратити, якщо їх придбає хтось інший. А з іншого боку, так не хочеться грати із державою в азартні ігри. Інвестицій багато, плюс потім виникнуть проблеми. У нас лише один об'єкт, ми знімаємо у держави на вулиці Комарова, він нам дістався у спадок і з ним постійно якась чехарда – то нам продовжують оренду, то не продовжують, тобто сесія, то немає сесії. Загалом, що менше ми взаємодіємо з державою, то краще почуваємося.

У вас велика мета?

-   Ви напевно знаєте, що середня очікувана тривалість життя при народженні в Україні – 72 роки, а в країнах ЄС – 81 рік. Ми хочемо зробити свій внесок у те, щоб українці раділи життю точно не менше за інших європейців. Звісно, багато надій на медичну реформу. На мою думку, такого результату ми досягнемо, якщо зробимо ставку на конкуренцію, ринкові ціни, добровільне медичне страхування та вільний вибір для пацієнтів.