У Нідерландах виявили новий варіант ВІЛ: вирізняється заразністю

лабораторія віл
Лабораторія. Фото: pixabay

Міжнародна група вчених дослідила новий варіант вірусу імунодефіциту, який отримав назву VB, та опублікувала результати у журналі Science.

Варіант VB відрізняється високою вірулентністю (здатністю викликати захворювання) та заразністю. Його виявили у 17 людей наприкінці 2018 року в рамках міжнародного проєкту Beehive, коли відстежували зразки вірусу імунодефіциту з країн Європи та Уганди.

15 заражених цим варіантом з Нідерландів, один з Бельгії, один зі Швейцарії. Після цього вчені проаналізували дані ще 6,7 тисячі ВІЛ-інфікованих у Нідерландах та виявили 92 випадки зараження VB у країні. У результаті загальна кількість носіїв цього варіанта вірусу досягла 109.

Дослідження показали, що у людей, інфікованих VB, концентрація вірусних частинок у плазмі крові приблизно вчетверо вище, ніж зазвичай при ВІЛ, а їх імунітет знижується вдвічі швидше. Через це виникає ризик розвитку СНІДу протягом 2–3 років.

Однак варіант VB, вважають учені, не становить загрози для громадського здоров'я, оскільки антиретровірусна терапія ефективно бореться з ВІЛ-інфекцією.

"Найгіршим сценарієм була б поява варіанту, який поєднує в собі високу вірулентність, високу трансмісивність і резистентність до лікування. Виявлений нами варіант має лише перші два", - заявив учений Кріс Ваймант,   який брав участь у дослідженні.

Нагадаємо,   американська компанія Moderna оголосила початок клінічних випробувань другої вакцини проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) на базі мРНК. Принцип дії потенційної вакцини ґрунтується на матричній РНК – так само як і у випадку вакцини проти Covid-19 виробництва компанії Moderna. До цього вчені успішно випробували на мишах та макаках експериментальну мРНК-вакцину проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ).

За оцінкою Центру громадського здоров'я, нині в Україні проживає не менше 257 тис. осіб із ВІЛ. Значно гірша, ніж в Україні, ситуація із захворюваністю на ВІЛ у Росії. Оцінна кількість людей із ВІЛ там — майже 1,5 млн людей.