Moderna розпочала клінічні випробування вакцини від ВІЛ на людях

Moderna розпочала клінічні випробування вакцини від ВІЛ на людях
Moderna розпочала клінічні випробування вакцини від ВІЛ на людях

Американська компанія Moderna оголосила початок клінічних випробувань другої вакцини проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) на базі мРНК. У дослідженнях візьмуть участь 56 осіб, які оцінять як переносимість вакцини, так і імунну відповідь.

Про це повідомляє сайт компанії.

За словами вчених, вакцини від ВІЛ поки що не дуже добре справляються зі своїм завданням. У доклінічних та клінічних випробуваннях експериментальні медичні засоби зазнали невдачі.

Найвищу ефективність – 30 відсотків – показала комбінація векторної вакцини з пептидною вакциною, клінічні випробування якої відбувалися у Таїланді.

Компанія Moderna мРНК кодує імуноген eOD-GT8 60mer, на який виробляють антитіла проти однієї з ділянок білка Env ВІЛ. За допомогою цієї ділянки вірус зв'язується із глікопротеїном CD4 лімфоцитів. У компанії кажуть, що такі антитіла мають широкий спектр дії, тому мають працювати проти більшості штамів ВІЛ.

Принцип дії потенційної вакцини ґрунтується на матричній РНК – так само як і у випадку вакцини проти Covid-19 виробництва компанії Moderna.

Як зазначається, в експериментах візьмуть участь 56 людей. Творці вакцини вивчатимуть імунну відповідь препарату, що вводиться, і його переносимість.

Випробування проводяться спільно з Міжнародною ініціативою щодо вакцини проти ВІЛ.

Випробування планують завершити у травні 2023 року, але попередні результати можуть з'явитися раніше.

На даний момент у світі проживає 38 мільйонів людей із позитивним ВІЛ-статусом. З них 1,3 мільйона – жителі США.

Раніше вчені випробували на мишах та макаках експериментальну мРНК-вакцину проти (ВІЛ). До 58 тижнів у всіх вакцинованих тварин виробилися антитіла проти 12 штамів ВІЛ. Згідно з результатами випробувань препарат знизив ризик інфікування вірусом на 79%.