Розстріл солдатів на "Південмаші": ДБР розслідує недбалість керівництва Нацгвардії

Фото: ГУ НП в Днепропетровской области
Затримання солдата Рябчука, який розстріляв колег. Фото: ГУ НП в Дніпропетровській області

Державне бюро розслідувань розслідує ймовірне допущення службової недбалості керівництвом Національної гвардії, яке призвело до вбивства її військовослужбовцем чотирьох товаришів по службі на території Південного машинобудівного заводу в Дніпрі. Про це йдеться у повідомленні відомства.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"ДБР проводить весь комплекс заходів щодо встановлення не тільки обставин злочину, а й проведе ретельне розслідування умов, через які він став можливим. Потрібно виявити всі деталі, які могли призвести до трагедії, щоб унеможливити її повторення в майбутньому", — заявив директор бюро Олексій Сухачов.

Він підкреслив, що чиновники Головного управління Нацгвардії в умовах особливого періоду недбало поставилися до військової служби при організації заходів з охорони важливих державних об'єктів, об'єктів критичної інфраструктури, органів держвлади, а також до забезпечення несення служби на цих об'єктах військовослужбовцями підлеглих частин оперативно-територіальних управлінь НГУ.

Попередньо ДБР кваліфікувало це за частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу (недбале ставлення військової посадової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім військового стану). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до семи років.

Нагадаємо, що в ніч на 27 січня 20-річний солдат строкової служби Нацгвардії Артем Рябчук застрелив у приміщенні караульної служби "Південмашу" п'ять людей, включаючи жінку не з числа військових, а також поранив ще п'ятьох людей.

Зловмисник втік, проте, як повідомила дніпропетровська поліція, вже о 9:30 його затримали з автоматом у сусідньому місті Підгородне на вулиці Крайній.

При цьому, як передає "Інтерфакс-Україна", заступник директора теруправління ДБР у Полтаві Володимир Шило повідомив журналістам у Дніпрі, що Рябчук сам зв'язався із правоохоронцями та здався їм. За словами представника бюро, нацгвардієць попросив випадкову жінку зв'язатися з поліцією та повідомити про його місцезнаходження.

Президент Володимир Зеленський зажадав від правоохоронних органів повного інформування суспільства про всі обставини злочину, включаючи мотиви вбивці, а також "кадрові висновки" вже найближчим часом.