СБУ завершила розслідування замаху на екс-нардепа Мосійчука із двома загиблими

ігор мосійчук
Ігор Мосійчук. Фото: Facebook-сторінка екснардепа

Головне управління Служби безпеки в Києві та Київській області завершило розслідування кримінального провадження про теракт у 2017 році біля офісу телеканалу "Еспресо", внаслідок якого загинуло двоє людей, а ще троє, включаючи тодішнього депутата Верховної Ради від Радикальної партії Ігоря Мосійчука, були поранені.

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, в рамках розслідування було допитано понад 800 свідків, опрацьовано відеозаписи зі 112 камер спостереження, проаналізовано телефонний трафік понад 10 тисяч абонентів мобільного зв'язку, проведено 25 судових експертиз.

Двом громадянам України інкриміновано посягання на життя державного діяча, вчинення терористичного акту, незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибухівкою, а також незаконне виготовлення боєприпасів або вибухових пристроїв (стаття 112, частина 3 статті 258, частина 1 статті 263, частина 2 статті 263-1 Кримінального кодексу). Один з них є уродженцем Азербайджану.

Встановлено, що 25 жовтня 2017 року біля офісу телеканалу на вулиці Адама Міцкевича у Києві, коли Мосійчук разом із політтехнологом Віталієм Балою у супроводі охоронця виходив на вулицю після участі у прямому ефірі, стався вибух.

Підозрювані використовували саморобний радіокерований вибуховий пристрій спрямованої дії потужністю 450 грам тротилу, який приховали у мопеді, що був залений ними біля входу до приміщення телеканалу.

Внаслідок вибуху нардеп, політолог та випадковий перехожий отримали поранення від ураження металевими кульками, використаними при виготовленні вибухового пристрою. Охоронець Мосійчука, а також ще один випадковий перехожий від поранень загинули.

Ігор Мосійчук після вибуху. Фото: Facebook-сторінка екс-нардепа, нині заступника голови МВС Антона Геращенка

Після скоєння злочину один із виконавців виїхав через Білорусь до Росії, а інший – через пункт пропуску "Каланчак" до окупованого Росією Криму. Обох оголошено в розшук, проте їм заочно було повідомлено про підозру, а суд дозволив щодо них заочне розслідування.

Також правоохоронцям вдалося встановити особу посібника, який надавав безпосередню допомогу у виготовленні вибухового пристрою. Ним виявився мешканець Києва, обвинувальний акт щодо якого вже перебуває на розгляді у Солом'янському районному суді столиці.

Зазначимо, що підозрюваними у справі проходять уродженець Азербайджану Григорян Олександр Феліксович 1974 року народження, а також уродженець Волинської області Лисак Ігор Миколайович 1980 року народження. Їхнім посібником виявився М'ятний Михайло Анатолійович 1981 року народження.

Сам же Мосійчук повідомив напередодні у Facebook, що його стороні вже направлені для вивчення матеріали справи, і його захист наполягатиме на покаранні для винних у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна та направленням грошей від продажу сім'ям загиблих.