Призначення посла, фінансова допомога та повернення дипломатів до України: підсумки візиту держсекретаря США до Києва

Призначення посла, фінансова допомога та повернення дипломатів до України: підсумки візиту держсекретаря США до Києва
Дипломати США таємно відвідали Київ

24 квітня держсекретар США Ентоні Блінкен під час закритого візиту до Києва разом із міністром оборони Ллойдом Остіном оголосили про поступове повернення американських дипломатів в Україну, висування кандидатури нового посла та обсяги додаткової фінансової допомоги Україні.

Це був перший офіційний візит США до України після вторгнення Росії, щоб оголосити про поступове повернення американських дипломатів до країни та призначення нового посла. Про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела.

З метою безпеки інформація щодо візиту американських представників не розголошувалась. Чиновники відхилили прохання ЗМІ супроводжувати секретарів в Україну, пославшись на міркування безпеки. Офіційні особи поінформували журналістів у Польщі за умови, що про поїздку не повідомлять, допоки делегація не покине Україну.

В Україні американські представники зустрілися із президентом Володимиром Зеленським та іншими високопоставленими українськими чиновниками.

Візит представників США був демонстрацією західної підтримки України, і міністри також пообіцяли нову допомогу у розмірі $713 мільйонів уряду Зеленського та країнам регіону, де вторгнення Росії викликало побоювання подальшої агресії з боку Москви.

Після України Остін вирушить до Німеччини, де зустрінеться з колегами з більш ніж 20 країн та генеральним секретарем НАТО Йєнсом Столтенбергом на американській авіабазі в Рамштайні, щоб обговорити оборонні потреби України, повідомив представник Пентагону.

Нагадаємо, що Байден анонсував спрощену програму для тимчасової міграції українців "Єдність заради України".