РРО для підприємців в 2021 році: які відбулись зміни у використанні касових апаратів

РРО для підприємців в 2021 році: які відбулись зміни у використанні касових апаратів
Експерти з податкового права розповіли про особливості застосування касових апаратів бізнесом, про типові порушення і відповідальність за них, а також про те, в яких випадках можна не використовувати касові апарати

Бізнес-портал Delo.ua завершує серію публікацій в межах проєкту "Місяць податкової грамотності", який проводить для майбутніх та діючих підприємців Офіс розвитку МСП при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України разом з ГО "Яскраві вчинки".

Експерти, якi мають досвід в податковому праві, дають детальну інформацію та актуальні рекомендації за такими темами:

1.  Що треба знати про податки при відкритті бізнесу.

2.  Типові помилки в роботі підприємців з точки зору податківців.

3. Зміни в податковому законодавстві у зв’язку з карантином.

4. РРО для підприємців в 2021 році.

Декілька років уряд дискутує на тему роботи підприємців з касовими апаратами. Так уряд намагається посилити контроль за товарами, які ввозять на територію України. Тільки за останній рік відбулось декілька змін у правилах використання касових апаратів, між тим, підприємцям легше не стає. Під ялинку отримали нову порцію змін з цього питання. Разом з тим, є категорії підприємців, які мають використовувати касові апарати в 2021 році.

Категорії підприємців, які мають використовувати РРО в 2021 році

В 2021 році касовий апарат мають обов’язково встановити підприємці спрощенці 2-4 груп, які продають:

- технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;

- лікарські засоби, вироби медичного призначення та надають платні послуги у сфері охорони здоров'я;

- ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

А також ті підприємці-спрощенці 2-4 груп, які перевищили дохід у 220 розмірів мінімальної заробітної плати (з 01 січня 2021 року — це 1, 320 млн грн). Встановити касовий апарат після перевищення доходу потрібно з першого числа першого місяця кварталу, наступного за місяцем такого перевищення.

Не використовувати касові апарати можна лише при розрахунках виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів та підприємцям-спрощенцям на 1-й групі.

З безготівковими розрахунками необхідно бути обачними. Наприклад, триває дискусія на тему чи відносити розрахунки через еквайринг (pos-термінал) до готівкових чи безготівкових.

Перелік технічно складних побутових товарів

Перед встановленням касового апарату необхідно перевірити, чи підпадає товар під технічно складні побутові ( за посиланням).

Зараз наявна значна кількість касових апаратів різних видів. Не обов’язково купувати та встановлювати дорогий апарат, можна користуватись програмним РРО. Втім, податкова створила реєстр касових апаратів, які підприємці можуть купувати.

Він розміщений на сайті податкової. Перед купівлею перевіряйте їх в реєстрі, адже за використання апарату не з реєстру передбачена відповідальність.

Облік товарів та первинні документи: бути чи не бути?

Питання дискусійне та на сьогоднішній день потребує уточнень у кожному окремому випадку. В законодавстві існує колізія щодо необхідності наявності первинних документів на товар.

Однак, позиція податкової — підприємець, який користується касовим апаратом та продає технічно складні побутові товари, лікарські засови та ювелірні вироби, має вести товарний облік і зберігати документи на товар, що знаходиться у місці продажу. Якщо прийдуть податківці із перевіркою, він зобов'язаний надати документи про їх походження (видаткова накладна, фіскальний чек, відомість, яка підтверджує, що товар закупили у звичайних фізичних осіб, акт приймання-передачі товару тощо).

Якщо товарний облік не вести та не зберігати документи, при перевірці податкова накладає штраф у розмірі подвійної вартості необлікованих товарів, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Типові помилки в роботі з касовим апаратом

В роботі з РРО нерідко трапляються помилки, які фіксуються в його пам’яті та передаються до податкової. Разом з тим є ряд помилок, які встановлюються при перевірці.

Серед найпоширеніших помилок при використанні РРО: - неоприбуткування готівкових коштів; - непроведення розрахункових операцій через РРО; - незабезпечення роздрукування фіскальних звітних чеків; - проведення операцій на неповну суму вартості проданих товарів; - використання недозволених РРО; - використання РРО після закінчення терміну їх служби; - ненадання покупцю розрахункового документа встановленої форми.

На практиці податківці та підприємці по різному трактують закон. Як наслідок — конфлікти вирішуються в судовому порядку.

Отже, умови використання касового апарату в 2021 році — продаж певних категорій товарів, отримання доходу більше 220 розмірів мінімальної заробітної плати. Перед покупкою та реєстрацією касового апарату необхідно перевірити його модель в реєстрі на сайті податкової. Вести облік товарів та зберігати первинні документи.

Матеріал підготували: Ірина Нараєвська, консультант з податкового права та Наталія Нараєвська, засновниця проєкту "Податкова грамотність", в межах проєкту "Місяць податкової грамотності" від Офісу розвитку МСП.

Детальніше дізнатися про правила використання касових апаратів і задати свої питання експерту ви зможете 26 лютого о 19:00 на безкоштовному вебінарі "РРО для підприємців у 2021 році". Пряма трансляція пройде на FB-сторінці та youtube-каналі Delo.ua та FB-сторінці Офісу розвитку МСП. Реєструйтесь та пишіть своє питання за посиланням.

А вебінар Ірини Нараєвської  "Як відкрити бізнес? Типові помилки підприємців"  можна продивитись за цим  посиланням.