Що треба знати про податки при відкритті бізнесу? З чого почати — 8 обов'язкових кроків

Що треба знати про податки при відкритті бізнесу? З чого почати — 8 обов'язкових кроків
Які системи оподаткування існують, переваги та особливості кожної з них, з ким і кому можна працювати, які податки та збори необхідно сплачувати
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Бізнес-портал Delo.ua розпочинає серію публікацій в межах проекту "Місяць податкової грамотності", який проводить для майбутніх та діючих підприємців Офіс розвитку МСП при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України разом з ГО "Яскраві вчинки". 

Експерти, якi мають досвід в податковому праві, дадуть детальну інформацію та актуальні рекомендації по таким темам: 1. Відкриття бізнесу: переваги та особливості систем оподаткування. 2. Типові помилкі в роботі підприємців з точки зору податківців. 3. Зміни в податковому законодавстві у зв’язку з карантином. 4. РРО для підприємців в 2021 році.

Частина 1. Вирішив відкрити бізнес, що далі?

Зараз зареєструватись підприємцем дуже просто. Це можна зробити через нотаріуса, центр надання адміністративних послуг або онлайн. Але перед тим, як зареєструватись, необхідно обрати групу, види діяльності, розуміти, які податки та збори необхідно платити тощо.

Розглянемо, на що необхідно звернути увагу, реєструючись підприємцем із погляду податкового права.

В Україні дві системи оподаткування — загальна та спрощена. Спрощена система передбачає облік доходів, а загальна — доходів і витрат. Окрім того, спрощена поділяє ФОП на 4 групи: 1, 2, 3, 4 та має низку обмежень: вид діяльності, максимальна сума доходу, кількість працівників, суб’єкти, яким будуть надавати послуги/реалізувати товари.

На що треба звернути увагу перед реєстрацію ФОП?

1. Визначитись із видами діяльності (КВЕДи) та перевірити обмеження по групі ФОПам

Загальна система оподаткування не передбачає обмежень по виду діяльності.

ФОП — 1 група — здійснюють роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках та/або надання побутових послуг населенню (наприклад, перукарня, ремонт взуття, ремонт одягу тощо).

ФОП — 2 група — надання послуг платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства.

Якщо Ви вирішили здійснювати операції з нерухомим майном, ювелірними виробами, вироби з дорогоцінних металів та каміння, то необхідно реєструватись платником 3 групи.

ФОП — 3 група — може працювати за всіма видами діяльності, окрім: проведення азартних ігор, лотереї, обмін валют, продаж/виробництво підакцизних товарів, робота з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням, видобуток/реалізація корисних копалин, фінансове посередництво, управління підприємствами, надання послуг пошти тощо. повний перелік наведений у п. 291.5 ПК України.

ФОП — 4 група — сільськогосподарські товаровиробники — ФОП, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України "Про фермерське господарство"; здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж.

2. Визначитись чи будуть наймані працівники

ФОП 1 група заборонено наймати працівників;

ФОП 2 група: не більше 10 осіб;

ФОП 3 група та загальносистемники обмежень не мають.

3. Подумати, від кого плануються оплати

ФОП 1 група має працювати тільки з населенням.

ФОП 2 група, якщо плануєте надавати послуги оплати можна одержувати від населення та платників єдиного податку (ФОП, ТОВ), якщо плануєте займатись торгівлею/виробництвом — населення, єдинники та загальносистемники.

ФОП 3 група та загальносистемники обмежень не мають. 

4. Врахувати ведення обліку

ФОП — спрощенці ведуть облік доходів, а загальносистемники — облік доходів і витрат. 

5. Ставки податків, які є різними залежно від групи

На загальній системі оподаткування платник має сплати: ПДФО — 18 % із суми чистого доходу, тобто з урахуванням витрат; військовий збір — 1,5 %.

На спрощеній системі ФОП платять єдиний податок:

ФОП 1 група — фіксована ставка — 10 % від прожиткового мінімуму.

ФОП 2 група — не більше 20 % від мінімальної зарплати встановленої на початок року;

ФОП 3 група — неплатник ПДВ — 5 %; 3 % — якщо є платником ПДВ 

Єдиний соціальний внесок сплачують ФОП загальносистемники й ФОП — єдинники.

ФОП — єдинники сплачують ЄСВ поквартально. Мінімальний внесок 22 % від мінімальної зарплати за місяць (за бажанням можна нараховувати й більше).

Наприклад, мінімальна заробітна плата встановлена на 01.01.2021 — 6000 грн, мінімальна сума внеску за 1 квартал = 6000*22 %*3= 3960 грн.

ФОП — загальносистемники сплачують ЄСВ у розмірі 22 % із чистого доходу, але не менше мінімального страхового внеску (22 % від мінімальної заробітної плати).

Є категорії, які звільнені від сплати ЄСВ — пенсіонери або особи з інвалідністю.

Бажано проінформувати податкову про статус. Адже не маючи цієї інформації податківці нараховують ЄСВ.

Термін сплати ЄСВ для ФОПів єдинників — 20 днів після закінчення кварталу.

Важливо!

1. Податки та збори краще перераховувати до закінчення граничного строку — відповідно банківських термінів гроші можуть "переводити" до трьох робочих днів і зараховані після граничного терміну. Податкова може застосувати штрафи, якщо оплатили вчасно, а гроші поступили пізніше.

2. За місяць реєстрації підприємця ЄСВ сплачується за цілий місяць. Законом про ЄСВ зазначено мінімальний розмір і нижче нього не можна сплачувати.

6. Обсяги доходу, які дають змогу перебувати на спрощеній системі оподаткування

Ліміти залежать від розміру мінімальної заробітної плати (далі — МЗП), встановленої на 1 січня податкового року:

І група — 167 розмірів мінімальної заробітної плати;

II група — 834 розміри мінімальної заробітної плати;

III група — 1167 розмірів мінімальної заробітної плати.

З 01.01.2021 ліміти становлять:

І гр. — 1,002 млн грн

II гр. — 5,004 млн грн

III гр. — 7,002 млн грн  

7. Перевірити чи не підпадаєте під обов’язкове використання РРО (касового апарату)

1 група — не використовують;

2–4 групи — залежно від виду діяльності. Обов’язкове використання касових апаратів для ФОПів з 1 січня 2022 року.

На цей час обов’язково РРО застосовують ФОПи, які здійснюють діяльність із реалізації:

— технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

— лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

— ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

— перевищили річний обсяг доходу у 220 розмірів мінімальної заробітної плати (з 01.01.2021 — це 1,32 млн грн), водночас почати застосовувати РРО потрібно з першого числа першого місяця кварталу, наступного за місяцем такого перевищення.

Не застосовувати РРО (ПРРО) можуть ФОП, які здійснюють розрахунки за послуги в разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. 

8. Звітність

ФОП 1 та 2 групи звітують раз на рік — подають декларацію платника єдиного податку та звіт по ЄСВ.

ФОП 3 групи звітують поквартально з єдиного податку, щодо ЄСВ — раз на рік.

Загальносистемники звітують раз на рік — декларація про майновий стан та доходи, а також звіт із ЄСВ.

Звіти можна подавати в електронному вигляді через Електронний кабінет.

Отже, врахувавши всі вищезазначені пункти, вам буде легше визначитись з системою оподаткування та обрати групу підприємця. А також ви вже знаєте коли, скільки платити податків та зборів і коли звітувати.

Матеріал підготували Ірина Нараєвська, консультант з податкового права та Наталія Нараєвська, засновниця проєкту "Податкова грамотність"

2 лютого 2021 року читайте на Delo.ua "Типові помилкі в роботі підприємців з точки зору податківців" — про основні порушення підприємців за які штрафують податківці (на основі практики та аналізу актів перевірок).