Бюро економічної безпеки України майже створене: хто очолить новостворений орган?

Бюро економічної безпеки України майже створене: хто очолить новостворений орган?
Про свої амбіції щодо цієї посади вже так чи інакше заявили 5 кандидатів. Серед них Грігол Катамадзе, Ігор Скороход, Ігор Купранець, Вадим Мельник та Сергій Солодченко

Наприкінці січня ВРУ ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт "Про Бюро економічної безпеки". БЕБ буде єдиним правоохоронним органом, що розслідуватиме економічні злочини. Крім тих, які розслідує НАБУ. Це означає, що зі створенням БЕБ зникне не лише податкова міліція, але й економічні підрозділи в Національній поліції та Службі безпеки України.

Наразі законопроєкт знаходиться на підписі у Голови Верховної Ради України, після чого його буде направлено Президенту. Втім, в кулуарах вже активно обговорюють кандидатів на посаду директора Бюро.

Відповідно до положень закону, директор призначається на посаду урядом за поданням прем'єра за пропозицією комісії з проведення конкурсу. Звільняється урядом за поданням прем’єра. Має мати вищу юридичну освіту, бути не молодшим 35 років, а також мати стаж роботи за спеціальністю не менше 10 років та не менше 5 років досвіду роботи на керівних посадах.

Про свої амбіції щодо цієї посади вже так чи інакше заявили 5 кандидатів. Серед них Грігол Катамадзе, Ігор Скороход, Ігор Купранець, Вадим Мельник та Сергій Солодченко.

Так, останній на своїй сторінці у Фейсбук зазначив, що "недостатньо просто прийняти закон. Необхідно ще його вірно реалізувати" та навів перелік своїх публічних виступів щодо БЕБ.

Сергій Солодченко був призначений виконуючим обов'язки голови Державної фіскальної служби замість Дениса Гутенко у травні 2020 року. Наразі має звання генерал-майора податкової міліції та перебуває у декретній відпустці.

Фактично всю свою кар’єру Солодченко побудував в органах податкової та ДФС, активно займався публічною та медійною діяльністю. Водночас, за час перебування на керівних посадах, Солодченко неодноразово піддавався критиці за низькі результати роботи та неоднозначні управлінські рішення як з боку ЗМІ, так і з боку Генерального прокурора України.

Також, Солодченко відзначився кількома гучними скандалами. Серед них кримінальна справа проти керівників Центру протидії корупції та призначенні на посаду  в.о. голови Офісу великих платників Сергія Лебедко — підозрюваного у вимаганні 66 млн грн.

Один з ймовірних кандидатів на посаду Директора Бюро економічної безпеки – Ігор Купранець. Виходець з лав Національної поліції України та фігурант багатьох журналістських розслідувань, Купранець вважається близькою людиною до Арсена Авакова. Розслідуванням його діяльності впродовж кількох років займались активісти ЦПК та журналісти Радіо Свобода і Громадське.

Фактично, призначення Купранця на посаду Директора БЕБ може стати ще одним кроком до монополії й так самого впливового правоохоронця Авакова у силових структурах.

Ще один представник екс-чиновників економічної спрямованості — Ігор Скороход. В правоохоронних органах Скороход з 1999 року. За час служби чиновник встиг привернути до себе увагу журналістів своїми статками та можливими зв’язками з братами Суркісами.

Наразі, за інформацією ЗМІ, Скороход є радником міністра фінансів Марченко. В 2019 Скороход разом з Катамадзе приймав участь у II Міжнародному форумі "Фінансова та митна безпека держави".

Серед потенційних кандидатів на посаду Директора БЕБ можна відзначити ще одного податківця — нинішнього голову ДФС Вадима Мельника.

Згідно біографії на офіційному сайті Мельник має понад 20 років досвіду боротьби з економічною злочинністю. Як науковець приймав участь а розробці концепції створення БЕБ, яка в подальшому лягла в основу відповідного законопроєкту.

Водночас, в ЗМІ часто дорікають Мельнику тим, що він очолював Управління розслідування особливо важливих справ до 2013 року, а у 2014 році працював заступником начальника Головного слідчого управління фінрозслідувань ДФСУ, яке очолив в подальшому.

Сам Мельник єдиний з ймовірних кандидатів, хто публічно прокоментував, що не виключає можливості участі в конкурсі на посаду Директора БЕБ. Так, "Українським новинам" він зазначив: "Для мене не є пріоритетом посади або звання, але я дійсно хочу бути причетним до тих змін, які зараз відбуваються в цьому напрямку. Адже є багато напрацювань у сфері боротьби з економічною злочинністю, які слід, на мій погляд, впровадити в роботу Бюро як певний базис".

За словами Мельника ДФС готує до передачі в БЕБ більше 2 тисяч кримінальних проваджень, а у перехідний період податкова міліція продовжує активно працювати — лише за січень цього року ліквідація двох конвертаційних центра в Києві з оборотом майже 510 млн грн, чисельні вилучення контрафактних алкоголю та сигарет, виявлення незаконних виробництв палива та тютюну.

Також експерти не виключають й участі у конкурсі Грігола Катамадзе — голови ВГО "Асоціація платників податків України".

Грузинський дипломат і громадський діяч отримав українське громадянство у 2019 році. Останні кілька років займався питанням фіскальної безпеки України та створенням єдиного органу по боротьбі з економічною злочинністю.

Він не приховував дружні стосунки з Порошенко, Конененко та Южаніною. У 2016 році кандидатура Катамадзе пропонувалась для призначення Головою ДФС, через петицію до президента.

Без сумніву, з офіційним стартом конкурсного відбору претендентів на посаду директора Бюро стане набагато більше. Та активна фаза боротьби в політичних колах почнеться ще раніше. Адже вагому роль у відборі кандидатів відіграватиме конкурсна комісія, що буде сформована з представників РНБО, ВРУ та КМУ. До речі, такий склад комісії викликав значне занепокоєння у представників Європейської бізнес-асоціації.