Гаага вимагає звільнення від санкцій ЄС проти Росії

Гаага вимагає звільнення від санкцій ЄС проти Росії

Нідерландське місто Гаага заявило, що проситиме тимчасового звільнення від санкцій ЄС проти Росії, оскільки воно намагається вчасно знайти заміну контракту з російським постачальником газу "Газпромом".

Про це пише Reuters.

Санкції, запроваджені Європейським Союзом проти Росії після її вторгнення в Україну, зобов’язують уряди та інші державні органи припинити діючі контракти з російськими компаніями до 10 жовтня.

Для Гааги це означає, що вона повинна знайти нового постачальника газу, щоб замінити існуючу угоду з "Газпромом".

Місто заявило, що провело загальноєвропейський тендер у червні та липні, але не отримало жодної пропозиції від потенційних постачальників.

"Індивідуальні переговори з постачальниками обов’язково призведуть до угоди, але не раніше кінцевого терміну - 10 жовтня. Ми проситимемо звільнення від нашої поточної домовленості до 1 січня 2023 року, щоб гарантувати безпеку поставок і сприяти переговорам", — написала в листі до міської ради олдермен Саскія Бруїнс.

Вона впевнена, що влада дозволить відстрочку, оскільки Гаага виконала умову проведення своєчасного тендеру без позитивного результату.

Однак вона додала, що будь-який новий контракт, який набуде чинності 1 січня, буде значно дорожчим, ніж нинішня домовленість міста з "Газпромом".

Гаага є одним із багатьох муніципалітетів Нідерландів, які мають енергетичний контракт з "Газпромом", але першим повідомив, що проситиме звільнення від санкцій.

Зазначимо, що геополітичне протистояння підняло ціни на енергоносії до рекордного рівня. Так, ціни на газ на Нідерландському хабі TTF 22 серпня перевищили 3 тисячі доларів за тисячу кубометрів.