НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

Спотовий ринок електроенергії у вересні: вечірній пік та прайс-кепи

Середньозважена ціна електроенергії на ринку "на добу наперед" у вересні 2024 року склала 5664 грн/МВт⋅г, що на 1,3% менше за показник на серпень 2024 року.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Ринок "на добу наперед" (РДН) — один із сегментів ринку електричної енергії, який займає частку у 20-25%. Саме до цінових показників РДН зазвичай прив'язані контракти кінцевих непобутових споживачів. Торгівля на ньому може бути непрогнозованою, оскільки відбувається "з сьогодні на завтра", а на показники пропозиції та попиту може впливати широкий спектр факторів, в тому числі обстріли, аварійні ремонти на електростанціях та погодні умови.

Для першого місяця осені характерне скорочення попиту та зниження ціни на усіх сегментах ринку. Загальний обсяг попиту на ринку "на добу наперед" у вересні 2024 р. скоротився на 2,9%, у порівнянні з попереднім місяцем. Загалом, на РДН за місяць було реалізовано 1,88 млн МВтг, що на 1,44% менше за обсяги серпня. За даними "Оператора ринку", попри загальне зниження середньозваженого показника за місяць, ціни на електроенергію на "денні" (8-23) та напівпікові (8-17) години зросли – на 5,4% та 11,7% відповідно. Це пов'язано зі зниженням активності сонячних електростанцій, у порівнянні з літніми місяцями. Ціни на "вечірній пік" і надалі тримаються майже на рівні максимального обмеження.

Робота семи доступних енергоблоків АЕС, відновлення інших видів генерації та все ще висока активність ВДЕ у вересні дозволили стабілізувати ринок у другій половині місяця. Але атаки росіян на українську енергетичну інфраструктуру та зміна погодних умов можуть значно змінити ситуацію.

Спотовий ринок електроенергії в Україні так надалі й залишається зарегульованим, що в окремі години доби може бути перешкодою для залучення імпортної електроенергії для покриття дефіциту. У вересні погодинні ціни сягали верхніх прайс-кепів у 29% розрахункових періодів (206 з 720 годин). Найчастіше ціна тримається на граничному рівні у 19-22 години. Наразі близько 10-15% від усієї імпортованої електроенергії торгується на ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку.

Середньозважена ціна електроенергії на ринку "на добу наперед" в Україні, грн/МВт⋅г. Дані: "Оператор ринку"

У вівторок, 1 жовтня, НКРЕКП готується розпочати регуляторну процедуру щодо перегляду прайс-кепів на короткострокових ринках електроенергії. Головний аргумент – необхідність залучення комерційного імпорту. Наразі запропоновані регулятором граничні ціни передбачають підвищення лише на окремі години, з 5600 до 6900 грн/МВтг. Зокрема, на 19-22 години, коли існує велика потреба в імпорті та ціна упирається в прайс-кеп, у першій версії проєкту постанови змін не пропонується. Очікується, що остаточно прийняті прайс-кепи будуть на дещо вищому рівні, після проведення відкритих обговорень. Зміни на короткострокових сегментах будуть вірогідно будуть впроваджені вже з 1 листопада.

Водночас в регуляторі пропонують повернутись і до ідеї "Імпортного ПСО", шляхом прийняття Кабміном постанови "Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов'язків на імпортерів електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії протягом дії воєнного стану". Минулого року в НКРЕКП також намагались просунути цю ініціативу. За цим проєктом пропонувалось покласти спецобов'язки на імпортера щодо здійснення купівлі електроенергії на європейських сусідніх ринках в обсягах та в терміни, визначені "Укренерго", та продажу цієї е/е на всіх сегментах ринку. В січні 2024 року в Energy Community висловили своє застереження щодо такого механізму та закликали розглянути інші короткострокові та довгострокові заходи для розв'язання проблеми достатності ресурсів у опалювальний сезон.