НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

У Миколаєві станція очистки води працюватиме від сонця та вітру (ФОТО)

У Миколаєві станція очистки води працюватиме від сонця та вітру (ФОТО)
Фото: mkrada.gov.ua

У Миколаєві найближчим часом облаштують першу в місті станцію очистки води, яка працюватиме від енергії сонця та вітру.

Про це повідомила Миколаївська міська рада.

Зазначається, що проєкт реалізовуватимуть завдяки підтримці ГО "Молодь України" та DCA.

Станції очистки води на сонячних панелях та з вітрогенерацією є унікальними для Миколаєва. Першу запустять на базі КП ММР "Миколаївелектротранс", щоб побачити її переваги, можливі недоліки, всі нюанси з обслуговування і надалі встановлюватимуть їх в інших закладах та установах міста.

Директор комунального підприємства "Миколаївелектротранс" Юрій Сметана відмітив, що така підтримка є своєчасною, оскільки підприємство вже третій рік продовжує роздачу очищеної води для миколаївців.

"Одна зі складнощів, з якою ми час від часу стикаємось - періоди відсутності електроенергії, які впливають і на роботу з роздачі води. Раніше ми обходились використанням дизельних генераторів, а зі станцією електрогенерації з сонячної та вітряної енергії ми зможемо не тільки економити, а й бути повністю автономними та стабільними в роботі очистки води", - зауважив Сметана.

Для відновлення мереж водопостачання в Миколаєві потрібні роки

Питна вода у кранах мешканців Миколаєва зникла 12 квітня 2022 року через перебитий російськими загарбниками водогін Дніпро-Миколаїв. Відтоді там тече лише технічна вода.

Повне відновлення мереж водопостачання у Миколаєві триватиме не один рік і потребує чималих коштів, заявив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

За його словами, слід розуміти, що є два аспекти - фінансовий та технічний. Щодо фінансового, кошти наразі шукають. Цим питанням активно займається, зокрема, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, народні депутати від Миколаївщини.

Майже пів року після руйнування Каховської ГЕС жителі Миколаєва централізовано отримували солону воду, в результаті труби значно пошкоджені. Тепер в місті доведеться замінити значну частину системи водопостачання.