Україна та Британія домовилися про фонд на 62 млн фунтів стерлінгів: на які проєкти підуть кошти

Міністр енергетики України Герман Галущенко та державний міністр з питань Європи МЗС Великої Британії Лео Докерті. Фото:  Міненерго
Міністр енергетики України Герман Галущенко та державний міністр з питань Європи МЗС Великої Британії Лео Докерті. Фото: Міненерго

Україна та Велика Британія уклали меморандум про енергетичне партнерство між країнами, який передбачає створення нового фонду викликів у сфері зелених інновацій InnovateUkraine у розмірі 62 млн фунтів стерлінгів (близько 80 млн доларів США).

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики України.

Основна мета цього фонду - посилення енергетичної безпеки. Початковий внесок становитиме 10 млн фунтів стерлінгів, іншу частину буде спрямовано частинами до 2025 року. 

Кошти підуть на проєкти енергетичних інновацій, які прискорять процес реконструкції та відновлення української енергетичної інфраструктури. 

"Співпраця з британськими партнерами дозволить модернізувати нашу енергосистему та посилити її стійкість до військових загроз, а також створить підґрунтя для розвитку "зеленої" енергетики. Найближчим часом у межах цієї програми український енергосектор отримає додаткові ресурси для проведення ремонтів і відновлення пошкодженої інфраструктури", - зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Згідно з меморандумом, британська сторона надасть підтримку Міненерго в межах нового партнерства з чистої енергії та продовжить підтримку програми "Стійкість та енергетична безпека України" (URES). Йдеться про технічне співробітництво, гранти в межах офіційної допомоги розвитку, а також сприяння торгівлі та інвестиціям у таких сферах, як малі модульні атомні електростанції, "зелений" водень та інші відновлювані гази, сонячні мікро/міні-мережі, сонячні системи для малих домогосподарств, енергоефективність, наземна та офшорна вітроенергетика, розвиток вуглецевого ринку та інші. 

Підтримка FCDO координуватиметься через групу G7+ з енергетичної підтримки України. У найближчій перспективі згідно з Програмою URES українській енергетичній галузі буде надано ресурси для ремонту пошкодженої інфраструктури та відновлення підключення споживачів до електроенергії, газу і тепла. Програма URES зосереджуватиметься на відновленні інфраструктури в "зелений" та енергоефективний спосіб.

Нагадаємо, премʼєр-міністр Британії Ріші Сунак 21 червня оголосив, що Велика Британія надасть Україні великий пакет фінансової підтримки. Йдеться про багаторічне зобов'язання підтримувати економіку України – протягом трьох років буде надано гарантії за кредитами на 3 млрд доларів.