СБУ закликала не поширювати російські фейки та назвала "найпопулярніші" з них

СБУ закликала не поширювати російські фейки та назвала "найпопулярніші" з них

Під час масованої ворожої атаки 10 жовтня Росія також запустила численні фейки. Служба безпеки закликає українців довіряти лише перевіреним джерелам і не розповсюджувати дезінформацію. Про це йдеться в повідомленні СБУ.

Спецслужба відслідкувала, що перелік тем надзвичайно широкий: від перебільшення кількості випущених ракет і наслідків уражень до чуток про евакуацію представників влади.

Через це в СБУ звернулися до українців із такими закликами:

  • не довіряйте публікаціям ворожих чи проросійських Telegram-каналів;
  • не поширюйте неперевірені дані серед своїх друзів і знайомих;
  • отримуйте інформацію виключно з офіційних джерел;
  • не знімайте та не поширюйте фото та відео наслідків "прильотів".

"(Фейки – Delo.ua) – важлива частина плану ворога. Завдання окупантів – посилити медійний ефект від ракетних ударів і розхитати інформаційний простір України. Тож у хід ідуть різноманітні інформаційно-психологічні спецоперації (ІПСО)", — підкреслили в СБУ.

Раніше стало відомо, що російські спецслужби використовують дезінформацію, щоб налаштувати поляків проти українських біженців. 

Польсько-українське зближення торкається російських інтересів, і тому Росія намагається розділити українців та поляків. Ці спроби можна помітити на політичному та соціальному рівні, а також у наших повсякденних міжособистісних стосунках.

При цьому дочірня компанія Google Jigsaw розпочала кампанію протидії дезінформації про українських біженців у Польщі, Словаччині та Чехії на основі досліджень психологів із двох британських університетів.