Шерстяна медитація: як ветеранка відкрила свій бізнес із в'язання одягу руками

Віталіна "Вітамінка" Федоренко з батальйону "Айдар" в'яже ковдри і кардигани з шерсті мериноса, яку рекомендують для лікування остеохондрозу і захворювань суглобів

Жінка-ветеран Віталіна "Вітамінка" Федоренко з "Айдару" потрапила на фронт у жовтні 2014 року. За спогадами Віталіни, в той час в армії часто не вистачало найнеобхіднішого, зокрема, теплого одягу. Тому після повернення вона зацікавилась в'язанням з шерсті мериноса, оскільки вона дуже тепла і добре вбирає вологу. В інтерв'ю Delo.UA Віталіна Федоренко розповіла, як доглядати за виробами з шерсті мериноса, а також що їй дає сам процес в'язання

Віталіно, в'язання з шерсті мериноса — це твій перший бізнес?

Так, це мій перший бізнес. Я ним зайнялась зовсім нещодавно — взимку цього року. При цьому загорілась цією ідеєю ще два роки тому, але тоді не знайшла, де в Україні можна купити шерсть мериноса. В'язати мене навчила ще моя мама ще в дитинстві. Але тоді я ще не думала, що це зараз стане моїм головним заняттям.

А чим ти займалась до АТО?

Я навчалась в університеті на менеджера. Однак працювати за цією спеціальністю мені було не цікаво. А потім почався Майдан. Я з головою поринула у боротьбу. Після цього був Крим. Я зрозуміла, що маю йти захищати країну. Але мені відмовили. Мовляв, ти молода, красива, навіщо тобі війна. Мені тоді не вистачило напору. Але я не здалась, і в жовтні 2014 року опинилась на фронті у складі "Айдару".

Як довго ти була на фронті? Що було найважчим після повернення?

Я повернулась влітку 2015 року. Було дуже складно звикнути до звичайного життя. Якщо на фронті ми говорили про історію, то "на гражданкє" всі обговорювали ресторани, секс, розваги. Мені було дуже складно звикнути до цього знову. Перепробувала багато різних робіт. Пробувала влаштуватись на звичайну роботу на фірму, проте протрималась лише 1,5 місяці. Більше не змогла — зрозуміла, що хочу мати свою справу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Как ветеранам АТО удалось создать адвокатское бюро, которое борется с коррупцией в судах

Якийсь час навіть жила у Києві. Потім друзі запросили у Луцьк. Мені тут дуже сподобалось. Зараз живу і працюю в Луцьку, хоча сама родом із Запоріжжя.

Віталіна "Вітамінка" Федоренко з "Айдару". Фото: А. Владико

Що подобається в Луцьку?

Це дуже затишне місто. Я в ньому відчуваю себе розслабленою. Для мене зараз це дуже важливо.

На фронт більше не тягне?

Ні, зараз там уже немає чого робити. У 2014 році у мене було особливе відчуття, ніби я роблю щось дуже важливе. Зараз такого немає, хоча контакти з побратимами підтримую.

Повернімося до твого бізнесу. Чому ти обрала шерсть мериноса? Чим вона тебе так зацікавила?

По-перше, ця шерсть дуже тепла. Я велика мерзлячка, тому для мене це важливо. По-друге, вона не колюча. По-третє, шерсть мериноса гігроскопічна і вбирає вологу. Це важливо, якщо наприклад, людина перебуває на фронті. Завдяки виробам з мериноса завжди буде тепло і сухо, а це дуже важливо в тих умовах. Також ця шерсть буде особливо корисна для людей, що мають проблеми зі спиною, м'язами або суглобами.

У виробах з мериноса рекомендують грітись при остеохондрозі.

Щоправда, знайти шерсть мериноса дуже непросто, адже таких овець вирощують лише в двох країнах — у Австралії та Новій Зеландії. Там навіть влаштовують змагання, хто швидше постриже овечку. Через те, що ця шерсть дуже рідкісна, вона недешева — 100 грамів шерсті коштує 100-120 грн.

А де ти купуєш шерсть?

Зараз купую її в інтернет-магазинах. Ще два роки тому намагалась знайти цю шерсть, але її тоді в Україну напевне не завозили.

А що можна робити з цієї шерсті?

Будь-що. Шапки, шарфи-снуди, кардигани, сукні, пледи. Усе залежить від того, що ви хочете.

Скільки коштують вироби з шерсті мериноса?

По-різному. Все залежить від того, скільки ниток іде на виготовлення одного виробу. Шапка і снуд коштують 750 грн, кардиган — 3 тис. грн, плед довжиною 2 метри і шириною 1,6 метра коштує 5 тис. грн. Найбільше мені подобається в'язати пледи — вони дуже стильно виглядають в інтер'єрі. До того ж, пледи не потрібно зшивати, як кардиган чи сукню.

Кардиган з шерсті мериноса. Фото: А. Владико

Скільки ниток йде на виготовлення виробів?

Лише на один кардиган у мене йде 2 кг ниток. На плед значно більше. Проте ці вироби виглядають дуже елегантно. Кожному своєму клієнту я рекомендую не заношувати вироби, бо вони з часом можуть втратити свій вигляд, проте не свої властивості. Усім, хто замовляє у мене на 5 тис. грн і більше, дарую спеціальний мішок для зберігання виробів.

Як я зрозуміла, для виробів з шерсті мериноса потрібні спеціальні умови для зберігання?

Усім своїм покупцям даю рекомендації, як доглядати вироби. В першу чергу рекомендую для них суху чистку. Якщо ж річ дуже забруднилась, тоді можна випрати вручну засобом для делікатного прання.

Вироби з мериноса треба сушити горизонтально, інакше можуть розтягнутись.

Ти в'яжеш спицями чи руками?

Ні, руками. Для мене це ніби медитація, яка розслабляє. Я вмію в'язати і спицями, однак вони не дають такого ефекту.

Скільки виробів зазвичай робиш на тиждень?

Конкретної цифри я поки не можу сказати. Усе залежить від кількості замовлень. 

Скільки часу минає з моменту отримання замовлення до його доставки клієнту?

Багато залежить від мого натхнення. В середньому ж від отримання замовлення до його відправки у мене минає тиждень. Інколи два тижні, коли замовлень багато.

Хто твої клієнти? Де ти їх знаходиш?

Зараз у мене клієнти з усієї України. Багато з них живуть у Києві, інших великих містах. Для відправки замовлень використовую "Нову пошту", інші служби доставки. Знайти мене замовники можуть у соціальних мережах Facebook та Instagram. Через них я приймаю замовлення. Також мене ще рекомендують своїм знайомим через "сарафанне радіо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З бліндажа на будмайданчик: як ветеран АТО побудував бізнес на ремонтах

А як щодо участі у виставках?

Поки що це у мене у планах. Я ще не так давно цим займаюсь. Зараз у мене головна мета розказати людям, що є така шерсть.

А чи є у твого бізнесу соціальна складова?

Так, думаю над тим, щоб в'язати речі для хлопців, які зараз на знаходяться на фронті. Їм би вони дуже допомогли, особливо взимку.

Що плануєш робити далі?

Поки в Україні дуже мало хто займається в'язанням з мериноса. Тому я б далі хотіла б розширювати свій бізнес. Адже мериносова шерсть є дуже різна — як і товста, так і тоненька. Є нитки, у які додається шерсть мериноса. При цьому вони зберігають усі властивості мериносовї шерсті. Зараз із таких ниток в'яже моя мама. Тому в майбутньому планую працювати разом з мамою. Ще мене дуже цікавить дизайн інтер'єрів. Планів у голові дуже багато. Що з цього вийде — побачимо.