Україна витратить $4-5 млрд на стабілізацію економіки – Зеленський

Україна витратить $4-5 млрд на стабілізацію економіки – Зеленський
Зеленський заявив, що після початку іншого інформаційного простору 12,5 млрд вивели з України

Українській економіці дорого обійшлася паніка щодо можливого вторгнення Росії до України. Тепер для її стабілізації потрібно близько 4-5 мільярдів доларів, які країна отримуватиме у міжнародних кредиторів.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з іноземними журналістами у п'ятницю, 28 січня.

"Для стабілізації нашої економіки ми витратимо близько 4-5 мільярдів доларів. На меншу цифру я не розраховую, саме така сума нам потрібна", – сказав гарант.

Можливо, Україні потрібно було б менше грошей для підтримки стабільної економічної ситуації, але хвиля паніки та повідомлень про можливу ескалацію призвела до відтоку інвестицій із країни.

"Різна інформація плутає, народжує економічну паніку. Наведу приклад, скільки нам це коштує. У нас рекордний ВВП минулого року. У нас за короткий час було близько 6,5 млрд інвестицій у 2021 році. Але після початку іншого інформаційного простору 12,5 млрд вивели з України", - аргументував президент.

Зеленський зазначив, що питання не лише у кредитах від інших держав чи фінансових установ, а й у їхніх гарантіях.

Він додав, що після ескалації та покращення економічної ситуації для України залишається найважливішим питанням боротьба з олігархатом.

За словами гаранта, покращення економічної ситуації є одним із пріоритетів для чинної влади. Водночас, неконтрольованість ситуації всередині держави може призвести до ескалації на Донбасі, підкреслив Зеленський.

Він також не виключає ризику дестабілізації всередині, яка неминуче вплине на економіку.

Раніше заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма повідомляв, що Україна збирається взяти кредит у Франції на один мільярд доларів. Загалом планується залучити 3-5 мільярдів доларів пільгових кредитів.