Зеленський обурений словами Байдена про можливе "незначне вторгнення" Росії до України

Владимир Зеленский. Фото: скриншот видео пресс-службы президента

Президент України Володимир Зеленський не сприймає думку про те, що агресія однієї країни проти іншої може ранжуватися за значністю. Про це він написав у своєму Twitter, продублювавши запис також англійською мовою.

"Хочемо нагадати великим державам, що незначних агресій не буває і маленьких народів не буває. Як не буває й незначних жертв і маленького горя від втрати близьких. Кажу це як президент великої держави Україна", — написав він.

Зазначимо, що напередодні президент США Джозеф Байден, виступаючи на прес-конференції, заявив, що реакція на можливе вторгнення Росії на підконтрольну Україні територію залежатиме від його масштабів.

"Росію буде притягнуто до відповідальності, якщо вона вторгнеться. І це залежить від того, що вона зробить. Одна справа, якщо це незначне вторгнення, і нам [у НАТО] зрештою доводиться сперечатися про те, що робити, а чого не робити і таке інше. Але якщо вони дійсно зроблять те, на що здатні, силами, зосередженими на кордоні, якщо вони продовжать вторгнення в Україну, для Росії настане катастрофа", — сказав він.

Нагадаємо, що в останні пару місяців влада США регулярно заявляє про можливість повномасштабного вторгнення Росії на підконтрольну Україні територію, проте влада України це спростовує.

Зокрема, напередодні Зеленський випустив відеозвернення до українців із закликом не панікувати через повідомлення про таке можливе вторгнення. Перед цим він зустрівся у Києві з державним секретарем США Ентоні Блінкеном.

Сам же Блінкен ще після зустрічі з міністрами закордонних справ країн НАТО в Ризі 1 грудня заявляв про підготовку Росією великомасштабної військової операції проти України, яка має наслідувати якусь провокацію, на яку закликав Україну не вестися.

Тим часом російські війська прибули до Білорусі, де незабаром мають розпочатися анонсовані у грудні військові навчання "Союзна рішучість-2022". Білоруська сторона напередодні заявляла, що вони мають пройти біля кордонів з Україною, а також Польщею, Литвою та Латвією.