Влада США знає про підготовку Росією провокації під чужим прапором на сході України - ЗМІ

Фото: Depositphotos

США мають інформацію, що вказує на те, що Росія підготувала групу осіб для проведення операції під чужим прапором, щоб створити привід для вторгнення, причому йдеться саме про схід України, заявив CNN неназваний представник влади США.

"Чиновник сказав, що США мають свідчення того, що ці оперативники навчені веденню бойових дій у міських умовах та використанням вибухових речовин для проведення актів саботажу проти проксі-сил Росії", - повідомляє американське ЗМІ.

При цьому на брифінгу напередодні радник з національної безпеки США Джейк Салліван також заявив на те, що його країна має такі розвіддані.

"Наша розвідувальна спільнота отримала інформацію, яка тепер розсекречена, про те, що Росія закладає основу, щоб мати можливість сфабрикувати привід для вторгнення. Ми бачили цю виставу у 2014 році. Вони знову готують її", - заявив він.

Він тоді пообіцяв протягом доби розкрити додаткові подробиці. Однак поки що вони залишаються невідомими.

Джерело телеканалу заявило, що адміністрація Байдена вважає, що Росія може готуватися до вторгнення в Україну, "яке може призвести до масових порушень прав людини та військових злочинів, якщо дипломатія не досягне своєї мети".

"Російські військові планують розпочати ці дії за кілька тижнів до військового вторгнення, яке може розпочатися між серединою січня та серединою лютого. Ми бачили цю виставу у 2014 році з Кримом", - цитує його слова, співзвучні із заявою Саллівана, CNN.

За словами чиновника, США також фіксують те, як російські впливові діячі почали підштовхувати російську аудиторію до теми інтервенції, зокрема, розвиваючи наративи про погіршення становища з правами людини в Україні та посилення войовничості українських лідерів.

"У грудні російськомовний контент у соціальних мережах, що охоплює всі три наративи, збільшився в середньому майже до 3500 постів на день, що на 200% більше, ніж у середньому за день у листопаді", - зазначив співрозмовник каналу.

Зазначимо, що 1 грудня 2021 року, після того, як президент України Володимир Зеленський заявив, що влада має піти на прямі переговори з Росією, щоб зупинити війну на Донбасі, глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен за підсумками зустрічі з міністрами закордонних справ країн НАТО в Ризі виступив із заявою про підготовку Росією масштабної військової операції проти України, яка має розпочатися саме після якоїсь провокації. Однак інших подробиць, зокрема про регіон, де це може статися, глава американської дипломатії не повідомив.

У свою чергу, 20 грудня міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про підготовку українською стороною певної провокації в Донецькій області, для чого до підконтрольних їй міст Авдіївка та Лиман нібито було доставлено ємності з невідомими хімікатами.

Також він заявив про розміщення в Донецькій області бійців американської приватної військової компанії, які обладнають вогневі позиції в житлових будинках та навчають українські Сили спеціальних операцій. Влада України та США ці заяви спростували.

Через три дні президент РФ Володимир Путін припустив , що Україна готує військову операцію на Донбасі. При цьому ще за місяць до того речник російського президента   Дмитро Пєсков заявляв, що "не можна виключати" провокацій, які нібито стануть приводом звинуватити Росію у нападі на Україну.

Водночас 14 січня Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило про можливу підготовку російськими спецслужбами провокації на артилерійських складах у придністровському селі Колбасна, що межує з Україною, де знаходиться найбільший арсенал боєприпасів під російським контролем за межами території РФ.

Джерело фото: Depositphotos