У Росії фіксують масштабне перекидання військ із Сибіру та Далекого Сходу на захід

Фото: Conflict Intelligence Team

Дослідницька команда Conflict Intelligence Team зазначає, що в останній тиждень у Росії спостерігачі фіксують масштабне перекидання військової техніки та особового складу армії зі Східного Сибіру та Далекого Сходу на захід.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"В останній тиждень ми та інші дослідники помітили в соціальних мережах безліч відео, де військова техніка відображена на автодорогах, у процесі завантаження на залізничні платформи та на ешелонах, що рухаються на захід. За підписами та коментарями до відео, а також за профілями користувачів, які їх виклали, нам вдалося встановити місця їхньої зйомки", — зазначають у CIT.

За даними дослідників, більшість (за винятком ймовірних відео перекидання десантників до Казахстану) виявилися знятими у східних регіонах країни від Бурятії до Приморського краю.

"Всього нам вдалося виявити близько 30 таких відео, а в останні кілька днів їх кількість суттєво зросла. Автори і коментатори кажуть, що бачили по кілька подібних поїздів за тиждень або навіть більше одного поїзда на день. Склад техніки, що перевозиться, досить різноманітний — на платформах ми помітили вантажівки, автозаправники, танки, бойові машини піхоти, реактивні системи залпового вогню "Град" та "Ураган". Крім того, на відео з Новосибірська ми помітили, ймовірно, ЗРК "Тор" або ЗСУ "Шилка", — вказують вони.

Зазначається, що разом із технікою в пасажирських та товарних вагонах їде і особовий склад, проте оцінити його чисельність у CIT не можуть. При цьому дослідники виявили, що актуальна інформація щодо більшості платформ нині недоступна у відкритих базах даних, що, ймовірно, говорить про те, що на момент перевірки вони здійснювали рейси з військовою технікою.

Проте за непрямими даними вдалося встановити пункти відправлення складів, серед яких опинилися Улан-Уде (Бурятія), Борзя (Забайкальський край), Білогірськ (Амурська область) та Уссурійськ (Приморський край).

"Географія пунктів відправлення дозволяє припустити, що техніка відноситься до з'єднань всіх чотирьох армій (5-ї, 29-ї, 35-ї та 36-ї) Східного військового округу. Варто зазначити, що один з ешелонів вирушив зі станції Дивізіонна до Улан- Уде, неподалік якої дислокується 5-а окрема танкова бригада, відома участю в боях за Дебальцеве у 2015 році", — наголошується в повідомленні.

Таке широке залучення сил, а також те, що деякі ешелони були помічені вже в Новосибірську та Кемерово, тобто за межами СВО, не дозволяє пояснити перекидання місцевими навчаннями, констатують у CIT.

"З огляду на те, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв нещодавно оголосив про виведення сил ОДКБ з країни, є найбільш ймовірним, що техніка приєднається до сил, зосереджених у Криму та в регіонах, що межують з Україною", — припускають аналітики.

Нагадаємо, що напередодні видання The New York Times з посиланням на джерела в американській розвідці повідомило, що Росія планує наростити 100-тисячне угруповання військ біля кордонів до 175 тисяч бійців.

При цьому в тому ж матеріалі йдеться, що можливий напад на підконтрольні українській владі території може бути відкладено через погодні умови, оскільки через теплу зиму ґрунт на сході України поки що не замерз.

11 січня російські військові повідомили про початок навчань зі стрільбами за участю близько 3 тисяч військовослужбовців у Західному військовому окрузі на полігонах у Воронезькій, Білгородській, Брянській та Смоленській областях.

При цьому 12 січня, вже після публікації CIT, Міноборони Росії повідомило про початок навчань за участю близько 1 тисячі військовослужбовців артилерійських та мотострілецьких підрозділів Центрального військового округу та близько 60 одиниць військової техніки. Вони йтимуть на полігоні у Кемеровській області протягом двох днів.

Зазначимо також, що ці повідомлення з'являються на тлі переговорів Росії зі США, а потім і НАТО щодо надання взаємних гарантій безпеки, запропонованих російською стороною в грудні.

Серед іншого РФ прямо вимагає дати чіткі гарантії неможливості приєднання України та Грузії до НАТО, тоді як США та НАТО наполягають на нездійсненності цієї вимоги.