Ціни на газ у Європі підскочили після заяви Байдена про можливість закриття "Північного потоку-2"

Ціни на газ у Європі підскочили після заяви Байдена про можливість закриття "Північного потоку-2"
Ціни на газ у Європі знову зростають. Фото: прес-служба Оператора ГТС України

Ціни на природний газ на європейських ринках різко зросли на заявах президента США Джозефа Байдена щодо можливого закриття газопроводу "Північний потік-2" у разі повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Як повідомляє інформаційне агентство Bloomberg, рішення російського монополіста "Газпрому" скоротити транзит газу через Україну до рівня, нижчого за контрактні обсяги, також підштовхнуло ціни на газ вгору.

Ці два фактори призвели до того, що на хабі TTF (Нідерланди) ціна на газ зросла на 4,3%, до 997 доларів за тисячу кубометрів.

Bloomberg зазначає, що зараз Європа продовжує переживати енергетичну кризу. Після заяви Байдена трейдери ще більше стурбовані перспективою, що Європа не зможе розраховувати на "Північний потік-2" для пом'якшення наслідків кризи.

"США продовжували нагнітати обстановку щодо енергетичної безпеки Європи", - зазначає у своїй доповіді міжнародна консалтингова компанія в галузі енергетики Alfa Energy Ltd.

В даний час "Північний потік - 2" знаходиться на розгляді регулюючих органів, при цьому Росія зосередила біля кордонів з Україною понад 100 тисяч військовослужбовців. На тлі цього Байден після переговорів з канцлером Німеччини Олафом Шольцом пообіцяв, що газопровід "Північний потік-2" не працюватиме, якщо Росія "вторгнеться" на територію України.