Байден пообіцяв покласти край "Північному потоку-2" у разі вторгнення Росії в Україну

Президент США Джозеф Байден після переговорів із канцлером Німеччини Олафом Шольцом пообіцяв, що газопровід "Північний потік-2" не працюватиме, якщо Росія "вторгнеться" на територію України.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми покладемо йому кінець", — сказав Байден, виступаючи на спільній прес-конференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Коли його запитали, як це зробить, він відповів: "Я обіцяю вам, що ми зможемо це зробити".

Байден також повідомив, що, поспілкувавшись з президентом Росії Володимиром Путіним, дійшов висновку, що той "сам знає, що він робитиме".

Байден додав, що США введуть "найсуворіші санкції" у разі вторгнення Росії в Україну, і Росії за це "доведеться дорого заплатити в майбутньому".

Але при цьому додав, що Німеччина та США готові до продовження переговорів із Москвою.

"Ми дуже ясно даємо зрозуміти, що готові продовжувати сумлінно вести переговори з Росією", — сказав Байден.

А ось Шольц уникнув відповіді на питання про запуск газопроводу "Північний потік-2" у разі вторгнення. Німецький канцлер повторив, що "Німеччина та США абсолютно єдині".

"Ми вживемо заходів разом з нашими союзниками, з нашими партнерами, зі США, ми вживемо всіх необхідних кроків", – заявив він.

На його думку, у конфлікті навколо України важливо використати всі дипломатичні можливості, а переговори з РФ "є добрим знаком".

"Ми опинилися в дуже складній ситуації. Ясно, що військова загроза присутня, про це не можна мовчати. Ми виступатимемо єдиним фронтом. Якщо буде військова агресія, то за нею буде жорстка спільна відповідь... Одночасно важливо використовувати всі дипломатичні можливості", — пояснив Шольц.

Зазначимо, Євросоюз вже підготував пакет санкцій проти Росії, які будуть запроваджені у разі повномасштабного вторгнення в Україну. Під обмежувальні заходи може потрапити і газопровід "Північний потік-2".

Нагадаємо, раніше видання Bloomberg повідомляло, що уряд Німеччини вимагає, щоб пакет санкцій проти Росії, які можуть бути введені через ситуацію навколо України, не включав заходів проти енергетичного сектора. Причиною такої позиції є побоювання, що постачання енергії в Європу інакше може бути під загрозою, оскільки сертифікація газопроводу "Північний потік-2" у Німеччині навряд чи відбудеться у першому півріччі 2022 року.