У Байдена передумали називати російське вторгнення в Україну неминучим

У Байдена передумали називати російське вторгнення в Україну неминучим
Речник Білого дому Джен Псакі заявила, що бути обережнішими у висловлюваннях Білий дім вирішив після закликів України не сіяти паніку

Керівництво США вирішило більше не використати визначення "неминуче" для характеристики можливого вторгнення Росії в Україну.

Про це під час брифінгу повідомила журналістам речник Білого дому Джен Псакі.

"Ми припинили використовувати його, тому що... воно посилало сигнал, який ми не мали наміру посилати — що нібито ми знаємо, що президент Путін ухвалив рішення", — сказала Псакі.

Вона додала, що бути обережнішими у висловлюваннях Білий дім вирішив після закликів України не сіяти паніку.

При цьому прес-секретар Білого дому наголосила, що загроза вторгнення залишається актуальною, проте президент РФ Володимир Путін ще не ухвалив рішення.

"Я б сказала, що в більшості випадків... ми говорили, що він може вторгнутися будь-коли. Це правда, але ми все ще не знаємо, чи він прийняв рішення", — додала Псакі.

Зазначимо, в останні місяці західні, насамперед американські, ЗМІ регулярно публікують повідомлення та інсайди про можливе російське вторгнення та кроки з підготовки до нього.

Тому 24 січня посольство США в Україні оголосило, що Держдепартамент дозволив добровільний від'їзд його співробітників, а також   розпорядився   обов'язково вивезти родичів співробітників.

Українське МЗС назвало цей крок "передчасним" і заявив, що кардинальних змін у ситуації з безпекою останнім часом не сталося, щоб ухвалювати такі рішення.

Великобританія ж, за даними ВВС, також почала відкликати співробітників свого посольства в Україні на тлі попереджень про можливе російське вторгнення. За нею пішли Австралія і Канада.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що дії згаданих країн "не означають неминучу ескалацію, а є тонкощами складної дипломатичної гри".

Президент закликав українців не панікувати через повідомлення про можливе повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Гарант пообіцяв, що в країні все буде спокійно весь 2022 рік.

Щоб переконати у цьому закордонні ЗМІ,  які розповсюджують інформацію про плани Росії розпочати повномасштабну війну, гарант провів велику прес-конференцію. У її ході президент запевнив, що ЗСУ та українська влада контролюють ситуацію на кордонах.