У ЄС розповіли, які санкції чекають на Росію у разі вторгнення в Україну

У ЄС розповіли, які санкції чекають на Росію у разі вторгнення в Україну
У ЄС розповіли, які санкції чекають на Росію у разі вторгнення в Україну

Євросоюз уже підготував пакет санкцій проти Росії, які будуть запроваджені у разі повномасштабного вторгнення в Україну. Він включає обмеження доступу до іноземного капіталу і "експортний контроль, особливо технічних товарів". Під обмежувальні заходи може потрапити і газопровід "Північний потік-2".

Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, передає Reuters.

"Ми підготували потужний і масштабний пакет фінансових та економічних санкцій: від обмеження доступу до іноземного капіталу до контролю над експортом технічної продукції. Ці заходи ще більше послаблять російську економіку", — сказала глава ЄК.

За її словами, йдеться про "високотехнологічні комплектуючі, які РФ сама просто замінити не зможе, у сфері штучного інтелекту та озброєнь, квантових комп'ютерів, лазерів та космічних польотів".

"Звичайно, можуть значною мірою постраждати особи з оточення Путіна та олігархи — з одного боку, через включення до списку персональних санкцій, але насамперед у зв'язку з фінансовими та економічними санкціями, які ми готуємо", — сказала голова ЄК .

Крім того, вона додала, що обговорюються санкції щодо російського газопроводу "Північний потік-2".

"У цій гострій кризі все залежатиме від позиції Росії, яка чинить військовий тиск на Україну та використовує газ як важіль впливу на нас. Тому "Північний потік-2" не можна виключати зі списку санкцій, це абсолютно ясно", — сказала Урсула фон дер Ляйєн.

Нагадаємо, раніше видання Bloomberg повідомляло, що уряд Німеччини вимагає, щоб пакет санкцій проти Росії, які можуть бути введені через ситуацію навколо України, не включав заходів проти енергетичного сектора. Причиною такої позиції є побоювання, що постачання енергії в Європу інакше може бути під загрозою, оскільки сертифікація газопроводу "Північний потік-2" у Німеччині навряд чи відбудеться у першому півріччі 2022 року.

У свою чергу, як повідомив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, у Євросоюзі розробили план дій на випадок, якщо Росія вирішить скоротити або зупинити постачання газу до Європи.

Нагадаємо, США разом із союзниками обмірковують запровадження торгових обмежень для Росії. Їх також мають намір застосувати, якщо президент РФ Володимир Путін продовжить агресію проти України.