Cанкції США за вторгнення РФ в Україну знизять військовий потенціал Росії – Білий дім

У разы введення санкцій серйозні фінансові витрати понесуть великі російські фінансові установи
Санкції США знизять здатність РФ здійснювати промислове виробництво у кількох ключових секторах. Фото: Pixabay

Санкції, які США готують на випадок повномасштабного вторгнення Росії в Україну, призведуть до зниження промислового російського потенціалу.

 

Про це у своєму віртуальному виступі в Експортному центрі в Массачусетсі заявив співробітник Ради національної безпеки Білого дому Пітер Харрелл, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми не можемо заздалегідь передбачити всі конкретні дії, але насправді ціль полягає в тому, щоб вжити заходів, які, на нашу думку, призведуть до зниження промислового потенціалу Росії та її виробничих потужностей, а не до проблем традиційних вітчизняних споживачів – зазначив Харелл .

Американський чиновник підкреслив, що "серйозні фінансові витрати понесуть великі російські фінансові установи", планується також "запровадити низку досить жорстких заходів експортного контролю, які призведуть до зниження промислового потенціалу Росії у середньостроковій та довгостроковій перспективі",

Крім цього, за словами Харрелла, вони "знизять здатність РФ здійснювати промислове виробництво у кількох ключових секторах".

Харрелл не конкретизував, на які сектори російської економіки будуть спрямовані санкції, проте ЗМІ з посиланнями на чиновників з Білого дому згадали про авіацію, морську справу, робототехніку, штучний інтелект, квантові обчислення та оборону.

Представник Ради нацбезпеки також заявив, що у Вашингтоні "цілком впевнені, що США матимуть дуже високий рівень узгодженості з Європою, якщо Росія справді вторгнеться в Україну".

Як передає Bloomberg, санкційні заходи будуть поділятися на кілька категорій, включаючи обмеження на рефінансування російського суверенного боргу, фінансові санкції та надання фізичних та юридичних осіб, близьких до Кремля.

Західні союзники також працюють над рядом заходів, пов'язаних із торгівлею, що охоплюють ключові товари та сектори.

Раніше повідомлялося, що Сенат США опублікував законопроект щодо запровадження санкцій проти Росії у разі вторгнення російських військ в Україну. До списку санкцій окремо потрапив президент РФ Володимир Путін та інші представники верхівки влади.

До проекту санкцій потрапили й російські банки. Проти них мають запровадити обмежувальні заходи протягом 30 днів після можливого повномасштабного вторгнення. Крім цього, документ передбачає запровадження санкцій проти зовнішнього боргу РФ та російського газопроводу "Північний потік - 2".

Паралельно США разом із союзниками обмірковують запровадження торгових обмежень для Росії. Їх також мають намір застосувати, якщо президент РФ Володимир Путін продовжить агресію проти України.