У Європі падають запаси ДП: експерти прогнозують дефіцит палива

У Європі падають запаси ДП: експерти прогнозують дефіцит палива
В Україні та світі дорожчає ДП. Фото: Motor1

На європейських ринках фіксується дефіцит дизельного палива та постачання продовжують скорочуватися. Експерти вважають, що Європі загрожує нестача ДП. Про це повідомляє асоціація "УкрАвтопром" із посиланням на прогноз голландської консалтингової компанії Insights Global.

За останній тиждень (8-15 лютого) обсяги запасів ДП у Європі впали на 2,5%. В азіатських країнах подібна ситуація. Зокрема, Китаю довелося зменшити обсяги постачання нафтопродуктів на зовнішні ринки. У результаті почала зростати вартість дизпалива.

Дефіцит дизельного палива також почав спостерігатися у США. Зазначимо, що у країні важкі нафтопродукти не виготовляються з легкої сланцевої нафти. За даними асоціації, частково США купують ДП у російських виробників.

"Я займаюся цим уже 30 років і ніколи не бачив таких ринків. Ми вичерпали все - чи то нафта, газ, вугілля, мідь, алюміній. Ви можете назвати що завгодно (паливо - Delo.ua), але це вже закінчилося", - прокоментував ситуацію голова відділу товарних досліджень у Goldman Sachs Джефф Каррі.

Профільна асоціація зазначає, що незабаром РФ також обмежить постачання ДП, що може накрутити ціни на ДП.

В Україні фіксується аналогічна ситуація із цінами на дизпаливо. Міністерство економіки України 15 лютого підвищило рівень середньої вартості палива, на підставі якої автозаправні станції встановлюють ціни на бензин та дизпаливо.

Після цього АЗС відкоригували ціни на ДП та бензин у бік підвищення. Загалом у країні середня вартість ДП зросла на 16 коп/л, до 33,60 грн/л.

Директор мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін пояснив такий різкий ціновий стрибок неконтрольованим зростанням курсу долара та нафтових котирувань, а також впливом держрегулювання.