Ціна нафти оновила восьмирічний максимум — українцям варто чекати подорожчання бензину до 40 гривень за літр і більше?

Ціна нафти оновила восьмирічний максимум — українцям варто чекати подорожчання бензину до 40 гривень за літр і більше?

У вівторок, 18 січня, світові ціни на еталонну нафту марки Brent підвищилися до 88,12 долара за барель . Востаннє такий показник було зафіксовано понад 8 років тому, ще у жовтні 2014 року. У середу, 19 січня, ціни на нафту продовжували зростати і на короткий час досягли позначки 90 доларів за барель. Експерти прогнозують зростання цін на бензин вже на початку лютого. Проте є ймовірність і того, що США та українській владі вдасться збити ціни. Як саме – у матеріалі Степана Крики

Причиною такого зростання став дефіцит пропозиції через зростання геополітичної напруженості у світі. Так, через напад єменської групи хуситів на третього за величиною виробника нафти в ОПЕК - Об'єднані Арабські Емірати - загострилися бойові дії між групою, пов'язаною з Іраном і коаліцією, пов'язаною з Саудівською Аравією. Також інвесторів непокоять високі ризики повномасштабного вторгнення Росії до України. Якщо це станеться, то Захід може суттєво обмежити постачання російських енергоресурсів на європейський ринок.

Також зростанню цін сприяє зростання попиту, який обумовлений тим, що вплив штаму COVID-Omicron на відновлення світової економіки виявився меншим, ніж очікувалося.

Зростання ціни на нафту позначиться і на зростанні цін на нафтопродукти та в Україні, яка імпортує більшу частину бензину та дизельного палива. Навесні минулого року на українському ринку бензину та дизельного палива спостерігалося зростання цін, викликане ажіотажем через відхід з українського ринку великого постачальника російських нафтопродуктів компанії Proton Energy. Однак тоді влада обмежила зростання встановивши граничну надбавку на роздрібну реалізацію бензину та дизельного палива.

Проте навіть з урахуванням таких заходів з боку влади ціни можуть через високі ціни на нафтопродукти в країнах, звідки Україна імпортує паливо. Деякі світові експерти вважають, що ціни на нафту марки Brent цього року зростатимуть поки що не досягнуть позначки $100 за барель, а ціни на найбільш затребуваний бензин А-95 проб'ють нову психологічну позначку в 40 гривень за тисячу кубометрів. При цьому далеко не всі погоджуються з таким твердженням і є ймовірність того, що ціни на нафту знижуватимуться під тиском найбільших споживачів нафтопродуктів.

40 гривень за літр бензину — чекати чи ні

Засновник та керівник гурту "Прайм" Дмитро Леушкін вважає, що є всі підстави для зростання ціни на бензин А-95 до 40 грн/л вже у лютому.

За його словами, станом на 18 січня вхідна ціна на бензин становила 28 гривень за літр, якщо до цього додати ще 7 гривень за літр державної торгової націнки, то ціна на стелі преміальних АЗС становитиме 35 гривень за літр. Надалі регуляції Міністерства економіки лише коригуватимуть ціни на бензин у бік підвищення.

Так, вже на початку лютого після наступного держрегулювання ціни на пальне підвищаться ще приблизно на 2 грн за літр. А після 14 лютого ціни на А-95 на стелах преміальних мереж АЗС підскочать до 40 гривень за літр за умови, що курс гривні до долара знизиться до 29 гривень за долар.

Однак і на цьому подорожчання нафтопродуктів може не скінчитися. Деякі аналітики очікують зростання нафти цього року до $100 за барель, крім того, через ймовірність російської військової агресії курс гривні також може продовжувати зниження.

З Леушкіним не погоджується директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. За його словами, ціни навряд чи зростуть так суттєво.

"Я не поділяю думки, що бензин А-95 коштуватиме 40 гривень за літр. Щоб ціна піднялася до 40 гривень, потрібно, щоб курс був під 30 гривень за $1, а котирування Brent виросли до ста. 17 січня Brent торгувалася по 87 доларів за барель,18 січня за $88 за барель.Ми вважали, що якщо тиждень ціни коливатимуться в межах $87, то бюлетень мінекономіки на наступний тиждень покаже підвищення на 1,15 грн/літр на бензин та на 1,5 грн/літр на дизель" , - Каже Куюн.

При цьому він також сумнівається і надалі зростання цін на нафту. У листопаді 2021 року, коли ціни на нафту склали $85 за барель, США та Японія дуже сполошилися і пообіцяли відкрити доступ до своїх нафтових резервів. Це дозволило їм тоді обрушити ціни нижче за $80 за барель, і їх це влаштовувало. Тому найближчими днями вони також можуть виступити з відповідними заявами.

"Я не думаю, що ціна на бензин буде сильно зростати, тому що ціна зростає у всьому світі. А для США це взагалі питання першорядної важливості тому що це найбільший у світі споживач нафтопродуктів і для них це для їхньої економіки це вкрай небажаний сценарій. Я думаю, що вони все-таки намагатимуться прибити ціну на нафту», — каже Куюн.

Також він зазначає, що важливим внутрішнім фактором, який впливає на ціни на пальне в Україні, є курс гривні по відношенню до долара. Але тут усе залежатиме від подальшої напруженості на кордоні з Росією, оскільки девальвація гривні насамперед обумовлена саме цим фактором.

"Світові аналітики побоюються, що якщо напруга переросте в конфлікт, то постачання російських енергоресурсів можуть знизитися, а це викличе на ринку паніку. Я думаю, що якщо вирішиться наша геополітична напруженість, то і курс нормалізується і заспокоїться ціна на нафту і газ. теж тягне нафтові ціни вгору. Через дорогий газ люди починають шукати йому альтернативу і знаходять її в тих же нафтопродуктах", - говорить Куюн.

Ціни можна знизити шляхом зниження податків

На думку головного редактора профільного журналу "Нафторинок" Олександра Сиренка, для того, щоб ціни на стеллі становили 40 гривень за А-95 з урахуванням обмеженої торгової націнки, ціни на бензин у Європі мають становити $1080 за тонну. При цьому зараз тонна бензину в ЄС коштує 820 доларів. Тобто ціна має зрости на 25%.

При цьому навіть за ціною бареля нафти в $100 нафтова складова не зіграє суттєвої ролі, оскільки в Україні досить високі податки на нафтопродукти.

"У літрі бензину А-95 9 гривень податків, а в літрі дизельного палива 12 гривень. Податки у нас високі і вони досить стабільні, у євро. Проте гривня все-таки може послабитись щодо євро, а ціна бареля нафти зрости до 115- 120 доларів. У такому разі ціна на стеллі 40 гривень за літр А-95 може стати реальністю", — каже Сіренко.

При цьому він зазначає, що після новорічних свят ринок нафтопродуктів входить у сезон півторамісячного затишшя: скорочуються роботи на дорогах та в полях. Через це скорочується споживання палива. Однак, незважаючи на це владі все ж таки слід зайнятися ситуацією на ринку нафтопродуктів.

"Рік тому максимально можлива ціна на газ сприймалася у 8 гривень за кубометр і ніхто не міг прогнозувати, що ціни підвищаться до 80 гривень за куб. Те саме може статися і з нафтою. А з урахуванням того, що в надрах України є запаси нафти і газу, щоб себе забезпечити така ситуація для нас абсудна", — каже експерт.

За словами Сиренка, в Україні досі нормально працює лише один Кременчуцький НПЗ, хоча могли б працювати і Одеський та Дрогобицький. Також Україні слід збільшувати власний видобуток нафти.

Однак це довгий сценарій, який потребує серйозних інвестицій. Є коротший. У сусідній Польщі з 1 лютого знижується податкове навантаження на усі енергоресурси. Таким же шляхом могла б піти і Україна, де податки на тонну бензину 213 євро майже як у Європі.