Євросоюз відкриє в Україні дорадчу військову місію – Кулеба

Дмитрий Кулеба. Фото: пресс-служба МИД
Дмитро Куліба. Фото: прес-служба МЗС

Українська влада досягла угоди з ЄС щодо розгортання дорадчої військової місії Євросоюзу в Україні. Сторони дійшли єдиного рішення за підсумками засідання Ради ЄС у Брюсселі.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, заяву глави МЗС транслювали українські телеканали.

"Ми домовилися, що Євросоюз розгорне в Україні дорадчу тренувальну військову місію. Параметри цієї місії, час її розгортання ще уточнюватимуться, але принципове рішення ухвалено, і це буде важливий політичний сигнал про збільшення присутності ЄС в Україні, про початок такої співпраці саме у військовій сфері", — резюмував Кулеба.

Така місія, як наголосив міністр закордонних справ, буде виключно дорадчо-тренувальним, а не бойовим підрозділом. Він зазначив, що для України важлива ця ініціатива та її ухвалення в Євросоюзі.

Про можливість створення такої місії повідомляли ще в жовтні 2021 року. Тоді її назвали "Військово-консультативна та навчальна місія ЄС в Україні" (EUATM). До такого рішення Євросоюз прийшов на тлі тривалої напруженості у війні на Донбасі.

У сучасних реаліях це особливо важливо. Бойовики посилили обстріл. Зокрема, Луганську ТЕС зупинено через обстріл території біля міста Щастя в Луганській області. Також раніше внаслідок обстрілів було пошкоджено лінії електропередач та ділянку тепломережі, через що мешканці Щастя залишилися без води, тепла та світла.

У штабі ООС повідомляли, що бойовики "ЛНР" відкрили вогонь з важкого озброєння з підконтрольного їм Луганську з метою звинуватити українських військових. Крім того, Федеральна служба безпеки Росії заявила, що нібито випущений з території України снаряд потрапив до прикордонного посту РФ у Ростовській області.

Секретар РНБО України Олексій Данилов спростував цю інформацію.