Літаки Су-35, ППО С-400 та ракети "Іскандер" — Росія розгортає в Білорусі найбільші сили з часів "холодної війни"

iskander
Complex "Iskander". Photo: mil.ru

Росія активізувала розгортання сил у Білорусі, куди перекинула вже до 30 тисяч військовослужбовців. Про це заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, повідомляє Reuters.

Російсько-білоруські навчання, які триватимуть до 20 лютого, надали Москві прикриття для подальшого збільшення сил поблизу України у той час, як Сполучені Штати та Великобританія попередили, що Кремль, можливо, готується до війни.

"В останні дні ми спостерігаємо значне пересування російських збройних сил до Білорусі. Це найбільше російське розгортання там з часів "холодної війни" з очікуваною присутністю 30 тисяч бойових військовослужбовців", а також сил спеціального призначення, винищувачів Су-35, систем ППО С- 400 і ракет "Іскандер", здатних нести ядерну зброю", — сказав Йенс Столтенберг.

У Білорусь прибув також міністр оборони РФ Сергій Шойгу, який має зустрітися з Олександром Лукашенком.

Росія заперечує плани вторгнення в Україну та назвала навчання "Союзна рішучість-2022" у Білорусі репетицією відображення зовнішньої агресії. Чисельність своїх сил там РФ не розголошує, але повідомляє, що їх буде виведено після навчань.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що країна не фіксує підготовку Росією ударних угруповань для військового наступу ні з боку Криму, ні з інших сторін, так само як і не чекає на провокації проти себе в ході російсько-білоруських військових навчань "Союзна рішучість-2022".

Напередодні було оголошено, що керівництво США вирішило більше не використовувати визначення "неминуча" для характеристики можливого вторгнення Росії в Україну. Раніше президента Володимир Зеленський прямо звинуватив США в нагнітанні ситуації, яке дуже негативно позначається на українській економіці.