Білорусь заявила про перехоплення українського розвідувального безпілотника, Україна звинуватила її в провокації

Білорусь перехопила український безпілотник
Фото: АТН

Білорусь заявляє, що 24 січня примусово посадила на своїй території розвідувальний безпілотний літальний апарат, який залетів з боку України.

Як повідомляє білоруське Міністерство оборони, органи прикордонної служби у взаємодії з підрозділами ВПС та військ протиповітряної оборони Збройних сил Білорусі зафіксували факт порушення її кордону безпілотником та змусили його сісти.

В результаті аналізу інформації, що містилася на бортовій апаратурі БПЛА, як зазначають у відомстві, було підтверджено факт його запуску о 10:58 24 січня в районі села Піща Ковельського району Волинської області за 1,7 км від кордону з Білоруссю.

Зазначається, що після набору робочої висоти він перетнув білоруський кордон у районі села Хмелище Малоритського району Брестської області і далі відповідно до польотного завдання пройшов у район дислокації полігону "Брестський".

У зв'язку з цим інцидентом 3 лютого до білоруського оборонного відомства був викликаний військовий аташе при посольстві України в Білорусі Сергій Кацуба, якому було вручено ноту протесту "у зв'язку з випадками порушення кордону Білорусі з боку України, що почастішали", оскільки такий випадок виявився третім з листопада 2021 року. Також Кацубі було заявлено про необхідність для української сторони розібратися з цим фактом та проінформувати білоруську сторону про результати.

У свою чергу Міністерство закордонних справ Білорусі повідомило, що 3 лютого викликало до себе посла України Ігоря Кизима, якому було заявлено рішучий протест "у зв'язку з цілеспрямованим запуском безпілотного літального апарату з України на територію Білорусі з метою проведення нелегальної розвідувальної діяльності".

"До української сторони доведено, що цими недружніми кроками вона навмисно провокує ескалацію обстановки в регіоні, що не сприяє цивілізованому двосторонньому діалогу. Білоруська сторона зажадала недопущення таких деструктивних дій надалі", — йдеться у повідомленні.

У свою чергу "Агентство телевізійних новин" державної Белтелерадіокомпанії опублікувало фото самого БПЛА, про яке йдеться, а також маршрут його польоту. Подробиці ж обіцяють показати у сюжеті кореспондентки АТН Ксенії Лебедєвої у програмі "Панорама" на каналі "Білорусь 1" о 21:00 (20:00 за Києвом).

Водночас, як заявив у своєму Twitter спікер МЗС України Олег Ніколенко, українська сторона заперечує використання безпілотників та вважає заяви білоруської влади провокацією.

"Чергова провокація влади в Білорусі. На зміну міфічним "тонам зброї" прийшли "безпілотники". Ми категорично заперечуємо звинувачення, що Україна використала БПЛА на кордоні з Білоруссю. Закликаємо Мінськ не підігрувати дестабілізаційним діям Росії. Спокій на кордоні Білорусі та України в інтересах усього регіону", — зазначив він.

Нагадаємо при цьому, що міністр оборони України Олексій Резніков на брифінгу вранці 3 лютого несподівано заявив про "дружність" Білорусі для України та відсутність причин для ворожнечі та військових провокацій з її території.

Водночас раніше українська влада дотримувалась протилежної риторики, зокрема побоюючись можливого військового вторгнення з Білорусі, про що заявляли міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та президент Володимир Зеленський.