Хакери атакували держсайти з метою заволодіти адміністративними правами, - Мінцифри

міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров
Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Фото: facebook.com/mykhailofedorov.com.ua

У ході масштабної атаки хакерів на сайти органів державної влади України в ніч з 13 на 14 січня зловмисники отримання доступу до адміністрування цих ресурсів, заявив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Хакери атакували 70 сайтів державних органів, 10 з яких піддалися вторгненню, але їх контент не було змінено, витоку персональних даних також не було і не могло бути, це не реєстри. Більшість сайтів уже відновлено та вже працюють стабільно", - повідомив Федоров.

Він зазначив, що програма "Дія" також працює стабільно. За словами Федорова, метою кібератак було отримання доступу до адмінправ компанії, яка адмініструє атаковані сайти.

"Гіпотези та обговорення у Facebook про "не натиснули "оновити" у CMS-системі" залишилися пошуком хайпа, у ситуації, де потрібно консолідуватися", - стверджує міністр.

"Це явна активізація кіберфронту, і наша команда частково перекине сили з розвитку державних послуг на допомогу відповідальним органам у напрямі побудови системи кібербезпеки ", - додав Федоров,

Тим часом Євросоюз скликає нараду Комітету ЄС з питань політики та безпеки. Верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив про готовність виправити команди фахівців з ЄС для допомоги Україні у боротьбі з хакерськими атаками.

Нагадаємо, у ніч на 14 січня перестали працювати багато сайтів українських державних структурПри цьому було оголошення, яке подає здійснення кібератаки як помсту українцям з боку анонімних польських націоналістів.

Польське МЗС висловило занепокоєння інформацією про атаку на сайти держорганів України, в тому числі на сайт Міністерства закордонних справ, та засудило будь-яку діяльність, яка призводить до поширення дезінформації та порушення роботи держустанов.

Із засудженням кібератак виступив і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Він заявив, що найближчими днями НАТО та Україна підпишуть угоду про посилення кіберспівробітництва, включаючи доступ України до платформи обміну інформацією про шкідливі програми НАТО.