Зеленський заявив, що тримає у секреті від США роботу диверсійних груп "у багатьох областях України"

Володимир Зеленський, президент україни
Володимир Зеленський. Фото: скрішнот відео прес-конференції

Президент Володимир Зеленський заявляє про те, що у багатьох областях України працюють ворожі диверсійно-розвідувальні групи, інформацією про діяльність яких українська влада не ділиться зі США.

Про це він сказав на прес-конференції, відповідаючи на запитання американської журналістки, що Зеленський знає такого, чого не знає президент США Джозеф Байден.

Глава держави зазначив, що оцінює відносини України та США як "дуже відкриті", заявивши, що "наші спецслужби діляться багатьма речами". Водночас Зеленський зазначив, що у нього як президента незалежної країни можуть бути свої секрети – так само, як і президент США.

Зокрема, він дав зрозуміти, що не бажає ділитися інформацією про певні диверсійні групи на підконтрольній Україні території, оскільки завдяки тим засобам, що має, в тому числі завдяки іноземній допомозі, українська сторона, вона здатна з такими групами впоратися самостійно.

"Я можу вам сказати: ми чітко розуміємо, тому що є різного характеру перехоплення інформації, коли працюють ДРГ, як працюють ДРГ. Вони працюють як на нашому Донбасі - на території, яку ми контролюємо, так і працюють, чесно кажучи, у багатьох областях нашої країни. У багатьох областях. Я зараз не хочу, щоб була якась там паніка зайва. Але ми впораємося з такими питаннями внутрішніми нашими силами – партнери нам допомагають", - заявив Зеленський.

Президент пояснив, що українська розвідка володіє кращим розумінням ситуації, ніж іноземні, оскільки "щодня тримає руку на пульсі" і здатна правильно оцінити ті чи інші явища, що спостерігаються.

"Хочу навести вам приклад: якщо ви бачитимете тільки супутникову інформацію, ви зможете побачити, наприклад, збільшення чисельності військ, але ви не можете точно оцінити: це збільшення військ - це залякування, це атака або це ротація. Наші люди оцінять цю ситуацію більше глибоко. Іноді ми бачимо, як переодягають людей. Іноді ми бачимо, як люди прийшли, поставили намети, щоб показати, що кілька бригад прийшло на кордон, а потім бачимо, що в цих наметах немає життя - тихенько вивезли людей", - сказав він.

За словами Зеленського, багато дій з боку Росії та сепаратистів мають характер лише психологічного тиску, який посилюється перед міжнародними зустрічами з питань Донбасу.

"Це психологічне залякування. Це відбувається дуже часто. Наприклад, перед будь-якими зустрічами - нормандським форматом, мінськими зустрічами. Тобто, нарощують тиск психологічний - як то кажуть, підвищують ставки. Тому такі речі ми бачимо і точно розуміємо", - зазначив президент.

Нагадаємо, що напередодні Зеленський провів другу за місяць телефонну розмову з Байденом, обговоривши дипломатичні зусилля щодо деескалації відносин із Росією. Водночас, подробиці бесіди офіційно повідомлені не були. За даними джерела американського каналу CNN з-поміж українських посадовців, між Байденом і Зеленським, зокрема, виникла суперечка через ймовірність вторгнення Росії.