Міграційна служба заявляє про відсутність ажіотажу з оформленням закордонних паспортів на тлі загрози вторгнення РФ

Фото: Госпогранслужба
Фото: Держприкордонслужба

Державна міграційна служба заявляє про відсутність ажіотажу з оформленням українцями паспортів для виїзду за кордон, незважаючи на зростання кількості заяв удвічі за останні півтора місяці відносно того ж періоду 2021 року. Про це йдеться у повідомленні відомства.

"Останнім часом у засобах масової інформації України поширюється інформація про те, що громадяни України масово оформлюють паспорти для виїзду за кордон, нібито ажіотаж розпочався після початку евакуації громадян інших країн з України через зростання загрози з боку Російської Федерації", — сказано у ньому.

Зазначається, що у відомстві проаналізували ситуацію з кількістю оформлених закордонних паспортів у період з 1 січня по 15 лютого 2022 року з даними за аналогічні періоди 2019, 2020 та 2021 років.

"Як бачимо з графіка, ажіотажу на отримання паспортів громадян України для виїзду за кордон не спостерігається. Кількість оформлених з початку 2022 року документів навіть менша, ніж у період до пандемії коронавірусу Covid-19 в Україні", — зазначили у службі.

За даними ДМС, з 1 січня по 15 лютого було прийнято майже 325 тисяч заяв, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2021 року. Але водночас ця кількість на 15,5% менша, ніж у 2020 році, та на 38% менша, ніж у 2019 році. У відомстві закликають "не поширювати неперевірені дані" та звертатися за інформацією до офіційних джерел.

Зазначимо також, що, як повідомив на своїй сторінці у Facebook заступник голови Київміськадміністрації з питань цифрової трансформації Петро Оленич, у столиці не фіксується масовий виїзд громадян.

"Аналітика гасить паніку. Кількість виїздів з Києва за останні три дні – 715 тисяч. За аналогічний період минулого тижня – 705 тисяч. За заїздами ситуація дзеркальна. Жодного масового виїзду зі столиці не зафіксовано, коливання в межах норми", — заявив він.

За словами чиновника, йдеться про дані, отримані з 256 камер спостереження, встановлені на всіх в'їздах та виїздах з Києва.

Нагадаємо також, що останнє опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведене в середині лютого, показало, що впевненість українців у повномасштабному вторгненні Росії найнижча за останній рік.

Зазначимо, що раніше велика кількість країн, включаючи США та країни Західної Європи, закликали своїх громадян залишити Україну через ймовірність повномасштабного військового вторгнення з боку Росії, яку українська влада, однак, в останні тижні публічно заперечує.