Зеленський: Переїзд посольств до Львова – велика помилка

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото: пресслужба президента

Президент Володимир Зеленський вважає переїзд посольств деяких країн із Києва до Львова великою помилкою. Про це він сказав на прес-конференції після переговорів з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, подякувавши країнам, які не піддаються тенденції на згортання дипломатичної присутності в Україні.

"Хочу насамперед подякувати дипломатам. Це дуже важливий момент на цьому шляху - а це не тільки шлях до Євросоюзу або [Північноатлантичний] альянс. Це ж шлях України - він іде в майбутнє. На цьому шляху важливо, хто з тобою. Я думаю, залишаються ті, хто з нами. Велика помилка, що деякі посольства - ну, це їхнє рішення - переїжджають на Західну Україну", - заявив президент.

При цьому глава держави додав, що в цьому контексті "немає Західної України", а є єдина цілісна Україна, оскільки наслідки від можливого погіршення безпекової ситуації накриють всю країну повністю.

"Тому якщо, не дай боже, щось станеться, [це] буде скрізь. Не можна бути від ескалації, від проблем у п'яти-шости годинах (зараз у п'яти - дороги вже нормальні). Однак, ми всі одна країна. Це дуже дивно виглядає. Я так вважаю. Але це їхній вибір", - наголосив Зеленський.

Крім того, він заявив, що вважає переміщення засобами масової інформації своїх офісів на захід України або в країни Заходу проявом непатріотичної позиції.

"Те саме стосується і представників ЗМІ. Не можна говорити, що ми патріоти, а потім перевозити свої офіси до Львова (або до Варшави, або до Чехії, або до США), бо є така команда. Я вважаю, що це нечесно. Тоді ви патріоти іншої держави. Але любите говорити про патріотизм в Україні", - зазначив президент.

Нагадаємо, що напередодні Австралія заявила, що через загрозу повномасштабного вторгнення російських військ до України тимчасово евакуює посольство з Києва до Львова. У свою чергу Німеччина заявила про скорочення персоналу посольства в Києві та перенесення генерального консульства з Дніпра до Львова.

Раніше Держдепартамент США розпорядився евакуювати більшість співробітників американського посольства з Києва та припинити надання консульських послуг у посольстві. При цьому невелика консульська присутність США залишиться у Львові на випадок надзвичайних ситуацій, але паспортно-візові та звичайні консульські послуги надавати в Україні США поки що не будуть.

Зазначимо, що на прес-конференції 28 січня Зеленський вже висловлювався негативно про виїзд деяких іноземних дипломатів, назвавши цей процес "помилкою для України" та заявивши, що "Україна - не "Титанік", щоб її покидати.